Yaşlanmak kötü bir şey değil, hayatın kanunu. Ancak yaşlanmak ile iyi yaşlanmak arasında pek çok fark var. Beslenme şekli ve yaşam koşulları yaşlanma sürecini hızlandırabiliyor veya bu süreci daha yumuşak geçirmenize yardımcı olabiliyor. İyi yaşlanmanın anahtarı ise önce kendi koşullarını gözden geçirmek ve otofaji denilen süreci kontrol altına almakta gizli.
Peki nedir bu otofaji? Bu aslında hepimizin bedeninde gerçekleşen doğal bir durum. Otofaji, bedenin kendi kendisini hücrelerde biriken protein, kullanılmayan dokular gibi fazlalıklardan kurtarması anlamına geliyor. Aslında otofaji kavramı, uzun yıllardır biliniyor ancak son dönemde önemi daha çok kavranmaya başladı. Otofaji, biyolojik olarak yaşlanma sürecini etkiliyor, hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor, enerjiyi artırıyor, deriyi canlandırıyor ve hatta kilo vermenize bile yardımcı oluyor.
Otofajinin bu faydalarından yararlanmak için öncelikle kendi hayatınızda otofajiyi aktifleştirip aktifleştirmediğinizi tespit etmelisiniz. İşte hayatınızda otofajiyi aktif hale getirmediğinizin 5 belirtisi:
İçindekiler
1. Cilt kuruluğu veya pul pul dökülme
Yaşlanmanın ilk ve en çabuk fark edilen belirtileri, bedenin en geniş organı olan ciltte gerçekleşir. Cildimiz, dış dünyayla bedenimiz arasında bir koruyucu görevi görür, bu süreç içinde toksinlere maruz kalır, vücut sıcaklığını kontrol eder. Yani bedenin içinde yaşananların yansıması ciltte görülür. Örneğin kronik stres inflamasyona neden olur ve cildinizin erken yaşlanması sonucunu getirir. Cilt kurur, hassaslaşır, pul pul dökülmeler görülür. Aslında tüm bunlar cildinizin size gönderdiği sinyallerdir.
Ne yapmalı: Cildinizin size gönderdiği sinyallere önem verin. Onu şımartın, besleyici gıdalar tüketin, cildinizi destekleyen bir beslenme düzeni oluşturun, kolajen üretimini destekleyin, cildinizi nemlendirin.
2. Çok fazla oturmak
Oturmak, sigara içmekle aynı şekilde zararlı görülüyor. Son dönemde yapılan araştırmalar, iş ve ev yaşantımızın yaşlanmayı hızlandırdığını gösteriyor. İster otomobilde, ister iş yerinde, ister televizyonun karşısında olsun oturmak obezite, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek kan şekeri, yağ oranında artış, tansiyon ve kolesterol gibi pek çok soruna davetiye çıkarıyor.
Ne yapmalı: Ayakta durduğunuz saatleri kaydedebilirsiniz. Adım sayar kullanabilir veya iş yerindeki masanızda oturarak değil ayakta çalışabilirsiniz. Egzersizi hayatınıza daha fazla dahil edebilir, yüksek yoğunluklu antrenmanlar yapabilirsiniz.
3. Orta yaş kiloları almak
Yıllardır aynı beslenme ve egzersiz düzenini uygulamanıza rağmen son dönemde aniden bel çevrenizde bir kalınlaşma mı fark ettiniz? Yaşlanmaya bağlı olarak gerçekleşen metabolik ve hormonal değişiklikler bel bölgesinde yağlanmaya neden olur. Özellikle kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte östrojen seviyesi düşer ve vücuttaki yağlar karın bölgesinde birikir. Bel çevresindeki yağlanma, kalp hastalıkları, tip-2 diyabet, yüksek tansiyon ve solunum rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına da davetiye çıkarır.
Ne yapmalı: Bedeninizle iletişim kurun ve bel bölgenize daha fazla odaklanın. Beslenme düzeninizi değiştirin, aralıklı olarak kendinizi aç bırakarak bedeninizin metabolik potansiyeline ulaşmaya çalışın.
4. Gözlerde kızarma veya yorgunluk belirtisi
Aynaya baktığınızda gözlerinizin kızarık veya yorgun göründüğünü mü fark ettiniz? 20’li yaşlardaki ışık saçan gözler, yerini kızarık ve yorgun görünen gözlere bırakmış olabilir. Birçok uzman kızarık gözlerin inflamasyon, eklem sorunları veya tiroid bozukluklarının belirtisi olabileceğini söylüyor.
Ne yapmalı: Alkali ve işlenmemiş gıdalardan oluşan bir beslenme düzenine geçebilirsiniz. Tatlı patates, kabak, badem, ceviz, sarımsak beslenme düzeninizin vazgeçilmezleri olabilir.
5. Unutkanlık veya konsantrasyon sorunları yaşama
Hafıza kaybı, unutkanlık yaşlanmanın doğal sonuçlarından biri. Yaşlandıkça, beyinde bazı doğal bozulmalar gerçekleşir ve hafızadaki bilgilerin geri çağrılmasında gecikmeler olabilir.
Ne yapmalı: Yaşa bağlı olarak gerçekleşen unutkanlık, doğru beslenmeyle yavaşlatılabilir, geciktirilebilir. Omega-3 ve DHA bakımından zengin besinlerle, beyin aktivitesini artırıp unutkanlığı yavaşlatmak mümkün.
Kaynaklar:
MindBodyGreen
AboutFaceSkinCare