Holistik sağlık nedir?

Holistik sağlık, sağlığın her alanını kapsayan bir yaklaşım. Bütüncül sağlık ve bütüncül tıp olarak da bilinen holistik sağlık, alışılagelmiş tıpın sınırlarından çıkarak farklı uygulamalar ortaya koyuyor. Bu yazımızda, sizler için holistik sağlığın ne olduğunu ve iki önemli holistik sağlık uygulamasını kaleme aldık.

Holistik sağlık nedir?

Holistik sağlık, doğal dengelerin göz önünde bulundurulduğu bir yaşam tarzı ve tedavi türü olarak tanımlanıyor. Bu kavram, hastalıklarla ilgilenmeye ek olarak hastalıklara sebep olan durumlara/olaylara da odaklanıyor. Hasta olmaya sebep olan faktörlerin köküne inilmesiyle de daha çarpıcı ve etkili sonuçlar elde edilebiliyor. Hastalıklar pek çok farklı etkenden kaynaklanabildiği için holistik sağlığın sınırları içerisinde hem psikolojiye hem genetik yapıya hem beslenme düzenine hem de diğer çevresel faktörlere dikkat ediliyor.

Holistik sağlıkla ilgilenen uzmanlar, ilk olarak hastalıklara neden olan durumları/olayları anlamaya çalışıyorlar. Daha sonra, bu faktörlere yeteri kadar yoğunlaşılarak uygun tedavi planları çizilmeye başlanıyor. Diyabet ve astım gibi kronik hastalıkların tedavi sürecinde holistik sağlık önemli bir konuma sahip. Kronik hastalıklarla birlikte, daha basit ve kısa süreceği belli olan rahatsızlıklar için de holistik sağlık bir araç olabiliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bukalemun çocukları görebilmek: Ebeveynin tutumu çocuğun kişiliğini nasıl etkiler?

Bu anlayış, bir rehber gibi davranarak insanların daha sağlıklı bir yaşantıya ulaşmasına yardımcı oluyor. Kısacası, holistik sağlık insanların mutlu, sağlıklı, huzurlu ve rahat bir hayat sürmeleri için bir kapı aralıyor. Bu amaç doğrultusunda bu anlayışın fiziksel, psikolojik, spiritüel, mesleki ve sosyal sağlığa yoğunlaştığını belirtmek istiyoruz. Bir başka deyişle, holistik sağlık uzmanları insanların özel hayatlarını, diğer insanlarla ilişkilerini, gündelik hayatlarını ve iş/eğitim hayatlarını düşünerek onları ‘iyi hissetme’ yoluna yönlendirmek için çabalıyorlar. Uzmanlar, sıraladığımız bu boyutların herhangi birinde sıkıntı olması durumunda bütüncül iyiliğin ve sağlığın var olamayacağını vurguluyorlar.

Modern tıp, ilaç ve ameliyat gibi belirli tedavi yöntemleriyle bilinen teşhis yöntemlerini birleştirerek çeşitli hastalıkları çözüme kavuşturmaya çalışıyor. Holistik sağlık ise modern tıbbın bu özelliğini kapsıyor fakat bununla sınırlı kalmıyor. Bu anlayış, somut teknikleri sevgi ve destekle birleştirerek insanların daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Holistik sağlığa göre, her insanın yaşadığı hastalık, bireysel bir yapıya sahip; hastalıkların ortaya çıkışı insanlara bağlı olup her insanın içinde kendisini iyileştirmesini sağlayacak bir güç barınıyor. Bu anlayış, her insanın iyileştirici gücünü göstererek gerekli tanı koyma ve tedavi yöntemlerini hastalarla bir araya getiriyor. Bu noktada, bu anlayışın sadece hastalıkların semptomlarını azaltmadığını ve hastalıkların tamamen ortadan kalkmasını sağladığını belirtmek istiyoruz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Fibromiyaljinin sebepleri nelerdir?

Holistik sağlıkta kullanılan iki tedavi yöntemi

Modern tıp genellikle kimyasallarla sağlık problemlerini çözüme kavuşturmaya çalışırken holistik tıp daha organik bir tutum sergiliyor. Örneğin, bu anlayış masaj, akupunktur, homeopati ve aromaterapi gibi alternatif tedavi yöntemlerini benimsiyor. Bunlara ek olarak, ozon terapisi ve glutatyon uygulaması da holistik sağlığın içinde yer alıyor. Şimdi, bu iki yöntemi kısaca açıklamak istiyoruz.

Ozon terapisi

Kanser, diyabet, bel fıtığı ve kronik yorgunluk gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ozon terapisi, dolaşım sistemine ozon ve oksijen karışımının uygulanması olarak biliniyor. Bu yöntem sayesinde vücudun direnci artıyor ve kan dolaşımı hızlanıyor. Genellikle ana tedavinin yanında bir destekleyici olarak kullanılan ozon terapisinin kanıtlanmış ciddi yan etkileri bulunmuyor. Bu nedenle, bu yöntemin doğallığından ötürü zararlı olmadığı uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Glutatyon uygulaması

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan glutatyon, içerdiği aminoasitler sayesinde pek çok hastalığın tedavi sürecinde görev alıyor. Karaciğer yağlanması, tip 2 diyabet, Alzheimer, kas ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan glutatyon, damar yoluyla uygulanıyor. Bu uygulama, güçlü bir antioksidan özelliği taşıdığı için insan vücudunun bakterilerle mücadele etmesine yardımcı oluyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kardeş kıskançlığı: Aile içi dengeler nasıl sağlanabilir?

İlginizi çekebilir: Bütüncül sağlığınızı ve ruh halinizi iyileştirmek için almanız gereken temel besin takviyeleri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir