Son birkaç yıldır, adını daha sık duymaya başladığımız hünnapın faydalarının saymakla bitmediğini biliyor muydunuz? Hünnap, diğer ismiyle çiğde, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde, dünyada ise Güney Asya’da yaygın olarak yetişen tatlı ekşi bir meyve. Bu yazımızda hünnapın faydaları başlığı altında hünnap nedir, hünnap faydası nedir, hünnap meyvesinin faydaları, hünnapın zararları gibi merak edilen konulara değineceğiz. Siz de bu sağlıklı meyve hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.
Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
İçindekiler
Hünnap Nedir?
Her ne kadar son yıllarda adını sıkça duysak da halen hünnap nedir bilmeyenler olabilir. Hünnap aslında eski dönemlerden beri şifa niyetiyle kullanılan bir meyve. Tatlı isteğinizi karşılamak için bu büyülü meyveden yararlanabilirsiniz. Görünümü itibariyle hurmaya benzeyen hünnapın faydaları konusunu birkaç cümle ile açıklamak yeterli olmayabilir. Çünkü uyku kalitesinden bağırsak sağlığına kadar pek çok farklı konuda bu lezzetli meyvenin katkıları bulunabilir.
Hünnap Meyvesinin Faydaları
Hünnapın faydaları dendiğinde ilk olarak kan dolaşımının iyileştirilmesine yardımcı olduğu akıllara gelebilir. Bu küçük meyve; potasyum, fosfor, manganez, demir ve çinko gibi mineraller bakımından zengin olup kalp sağlığının korunması için büyük önem taşıyabilir. Ayrıca kan akışının düzenlenmesi ve kansızlığın önlenmesine de yardımcı olduğu bilinir.
Hünnap meyvesi, yaşlanma etkilerini tersine çevirmesiyle bilinen C vitamini ve antioksidanlar da içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler; C vitamini ise cilt sağlığını destekler. Zengin içeriği sebebiyle hünnapın faydalarından bir diğeri, erken yaşlanma belirtilerini önlemesi ve cilt sağlığını geliştirmesi olarak sayılabilir.
Kuru meyvelerin sağlığımıza olan faydalarını az çok biliyoruz. Hünnap kurusu da kemik sağlığının gelişmesine katkıda bulunan iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağı. Ayrıca lif ve karbonhidrat bakımından da zengin olduğu için metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilir. İçeriğindeki konsantre mineraller ve vitaminler sayesinde oldukça sağlıklı bir enerji kaynağı olarak hünnapı alerji durumunuz yoksa rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Görüldüğü üzere hünnap meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Son olarak hünnapın yatıştırıcı etkisinden de söz edebiliriz. Eski Çin geleneklerine göre bu meyvenin uykusuzluğu gidermek amacıyla kullanıldığı bilinmekte. Çekirdekleri de dahil olmak üzere hünnap meyvesinin tamamı antioksidan fitokimyasallar, polisakkaritler, flavonoidler, saponinler ile dolu. Bu sayede sinir sistemini yatıştırarak rahat bir şekilde uykuya dalmaya yardımcı olabiliyor.
Hünnapın faydalarını kısaca toparlamamız gerekirse:
• Hünnap kan dolaşımını iyileştirerek kalp sağlığını destekleyebilir.
• Zengin içeriği ile daha sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmanızı sağlayabilir.
• Kemik sağlığını destekleyebilir ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir.
• Lifli bir besin kaynağı olması sebebiyle sindirim için faydalıdır, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
• İçeriğindeki maddeler, uykuya daha rahat geçmenize yardımcı olabilir.
• Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini destekler ve kanser türlerinin önlenmesine katkıda bulunabilir.
• Oldukça düşük kalorili ve tatlı bir meyve olduğu için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir.
• Araştırmalar hünnapın zengin içeriğiyle stresi azalttığına dikkat çekmekte.
Hünnapın Zararları
Hünnap nedir, hünnapın faydaları konularını detaylıca açıklamaya çalıştık. Şimdi bir de hünnapın zararları konusuna değinelim. Hünnap yukarıda saydığımız faydaları ve daha fazlası ile çoğu insan için yararlı olabilir. Ancak tüm meyvelerde olduğu gibi bazı ilaçlarla birlikte belli yan etkileri ortaya çıkabilir. Uzmanlar antidepresan olarak bilinen ilaç gruplarının bazılarının içerikleri ile hünnapın etkileşime girebileceğini belirtmekte. Ayrıca içeriğindeki çeşitli maddeler de bazı ilaçların etkilerini güçlendirebilmekte. Bu yüzden eğer düzenli kullandığınız bir ilacınız varsa uzmanınızla görüşmeniz gerektiğini unutmayın.
Hünnapın Tarihçesi
Hünnapın kökenini merak ediyor musunuz? Hünnap ağacının meyveleri, yaprakları ve tohumları geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmakta. Hünnapın en az 3000 yıldır yetiştirdildiğini, Çin’deki en eski şiir koleksiyonu olarak bilinen “Şarkılar Kitabı”nda geçen “Ağustos’ta toplanan hünnap meyvesi ve Ekim’de hasad edilen pirinç” cümlesiyle anlıyoruz. Ayrıca 2600 yıl önce yazılmış bir kitap olan “Erya”da da 11 adet hünnap çeşidi kaydedilmiş. Bazı kaynaklar, hünnapın kökeninin 7000 yıl kadar daha eskiye uzanabileceğini öne sürüyor.
Araştırmalara göre 2000 yıl önce hünnap; Çin’in tamamına yayılmış, büyük ölçekli ticari üretim alanları gelişmiş ve şeftali, kayısı, erik, kestane ile birlikte Çin’deki en önemli beş meyve ağacından biri haline gelmiş. Daha sonra Japonya ve Kore’ye, eski İpek Yolu üzerinden Orta Asya ve Avrupa’ya, yavaş yavaş da Antarktika hariç tüm kıtalarda en az 47 ülkeye ulaşmış. Kuzey Wei Hanedanlığı’nda 1500 yıl önce yazılan “’Qi Min Yao Shu” isimli kitapta hünnapın çeşitleri, ekimi, çiçeklerinin toplanması, ezilmesi gibi işleme teknikleri kaydedilmiş. Hünnapın aşılanması ilk olarak 1000 yıl önce gerçekleşmiş ve tahıl ekinleriyle birlikte ekilmesi de yaklaşık olarak 600 yıl önce popüler hale gelmiş. Bu yüzden Çin’deki hünnap üretimi, tarihte uzun yıllardır meyve ağacı üretiminin ilk sıralarında yer almakta.
Hünnapın tarihçesine baktığımızda hünnapın ilk kullanımını yine geleneksel Çin tıbbında görmekteyiz. Buna göre hünnap hurmasının tohumu, “Zizyphus” kombinasyonu olarak bilinen klasik ve sıklıkla önerilen bir formül ile kullanılıyordu. MS 220’ye dayanan bu formül, gece boyunca sağlıklı uykuyu desteklemek için öneriliyordu.
Hünnap Nasıl Tüketilir?
Hünnap meyvesinin faydalarını öğrendikten sonra eminiz aklınıza gelen bir diğer soru, hünnap meyvesinin nasıl tüketileceği. Hünnap meyvesi taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Taze hünnap sarı- yeşil benekli bir görünüme ve sulu olmayan bir dokuya sahip. Bunun tam aksine kurutulmuş hünnap ise parlak kırmızı bir renkte. Bazı kişiler tadını ekşi- tatlı olarak yorumlasa da genellikle tatlı bir meyve olarak kabul edilmekte.
Taze ve kurutulmuş meyveler sıklıkla reçel, şarap, tatlı gibi pek çok farklı tarifte ve yemekte ilave bir bileşen olarak kullanılabilmekte. Peki hünnap kurusu nasıl yenir? Hünnap kurusu da benzer şekillerde kullanılabilir; paketinden çıkar çıkmaz sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ayrıca salatalara lezzet katması için eklenebilir veya fındık ve peynirle lezzetli bir uyum yakalayabilir.
Hünnap meyvesi doğal olarak vegan ve glutensizdir. Bu da onu çoğu diyet için iyi bir besin ve pek çok tarife kolaylıkla dahil edilebilen çok yönlü bir bileşen haline getirir.
Dilerseniz bir de hünnap meyvesinin besin değerlerine göz atalım:
100 gram taze hünnapın içeriği şu şekilde:
Kalori (kcal): 79
Yağ: 0,2 gr
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 3 mg
Potasyum: 250 mg
Karbonhidrat: 20 gr
Protein: 1,2 gr
Lif: 10 gr
Görüldüğü gibi hünnapın kalorisi oldukça düşük; ancak vitamin ve mineral bakımından son derece zengin. Özellikle C vitamini bakımından günlük ihtiyacınızın %77 gibi büyük bir kısmını karşılayabilir. Hünnap meyvesi, ayrıca vücudunuza enerji sağlayan doğal şeker formunda sağlıklı bir karbonhidrat.
BONUS: Kore usulü tarçınlı hünnap çayı!
Hünnapın sayısız faydasını öğrendikten sonra hünnapla ilgili tarifler aramaya başladığınızı duyar gibiyiz. Hünnapı pek çok farklı tarifte kullanabilirsiniz. Hünnap tariflerinden lezzetli bir tanesini sizler için hazırladık:
Hünnapla hazırlanabilecek leziz bir tarif olan Kore usulü tarçınlı hünnap çayı için gerekli malzemeler:
• 40 adet hünnap kurusu
• 50 gr zencefil
• 80 gr esmer şeker
• 15 gr çubuk tarçın
• 3 litre su
Yapılışı: Zencefilleri ve hünnap kurularını yıkayın. Zencefili soyarak ince ince dilimleyin. Ardından zencefil dilimlerini, çubuk tarçınları ve hünnap kurularını 3 litre su ile birlikte düdüklü tencereye alın. Karışımı orta ateşte 10 dakika kadar kaynatın. Altını kısıp 10 dakika daha kaynattıktan sonra içine şeker ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Biraz dinlendirip afiyetle tüketebilirsiniz!
Uplifers Sağlıklı Beslenme Koleksiyonu’nu incelemek için tıklayabilirsiniz.
Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Kaynak: webmd, healthline
İlginizi çekebilir:Domatesin faydaları: Sofraların vazgeçilmezi domatesi ne kadar tanıyorsunuz?