Hyalüronik asit nedir? Faydaları nelerdir, kimler kullanmalı?

Söylemesi biraz zor olsa da en sevilen cilt bakım bileşenlerinden biri olan hyalüronik asit nedir? En sevdiğiniz serumlarda, kağıt maskelerde ve nemlendiricilerde sıkça karşınıza çıkan bu içerik, cilt bakım rutininize önemli katkılar sağlayabiliyor. Bunun nedeni, ciltte doğal olarak oluşan bir molekül olan hyalüronik asidin, cildi dolgunlaştırmak ve ona nemli, ışıltılı bir görünüm kazandırmak için suya bağlanması.

Son yıllarda yapılan pazar araştırmaları bu içeriğin, cilt bakım ürünlerinde en çok talep edilen bileşenlerden biri olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla hyalüronik asit faydaları hakkında ağızdan ağıza dolaşan çok fazla şey olduğu bir gerçek. Aslında bu önemli bileşen cildin nem seviyesini artırmaktan daha fazlasını yapabiliyor. Hyalüronik asit nedir, hyalüronik asit cilde faydaları, hyaluronik asit ciltte ne işe yarar gibi konuyla ilgili tüm merak ettikleriniz için yazımızı okumaya devam edin.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Hyalüronik asit nedir?

Biz yaş aldıkça, doğal olarak kolajen ve hyalüronik asit kaybediyoruz, böylece cilt daha kolay susuz kalıyor. Ayrıca sert hava koşulları, kışın ısıtıcılar, belirli cilt bakım ürünleri ve altta yatan cilt koşulları, koruyucu cilt bariyerinde küçük kırılmalara neden olarak su kaybına neden olabiliyor. Dolayısıyla nemlendirici ürünlerle kişiye özel bir cilt bakım rutini oluşturmak ekstra fayda sağlayabiliyor.

Hyalüronik asit, gliserin, kolloidal yulaf ezmesi, üre, propilen glikol ve sorbitol dahil olmak üzere nemlendirici cilt bakım bileşenlerinin tümünün, cildi nemlendirmek için cildi suya çeken nemlendiriciler olarak işlev gördükleri biliniyor. Bu nedenle nemlendiriciler, göz kremleri ve serumlar gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılıyorlar. Bununla birlikte hyalüronik asit cilde kolayca nüfuz edebiliyor, bu sayede topikal olarak uygulandığında çok iyi çalışıyor. Sonuçta cildimiz vücudumuzdaki en büyük organ ve ona uyguladığımız besinlerin yüzde 60’ını emebilme yeteneğine sahip.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Su tüketimi hakkında doğru bilinen 4 hatalı inanış

Hyalüronik asidin ek avantajları arasında hafif, sulu doğası; çevreden gelen nemi ve cildi tamamen nemlendirmek için daha derin dermisi hapsetme yeteneği olduğunu da belirtelim.

Hyalüronik asit hangi ciltler için?

Hyalüronik asit nedir ve hyalüronik asit ciltte ne işe yarar açıkladık. Peki bu içeriği kimler kullanabilir? Cevap basit: Herkes. Uzmanlar hyalüronik asidin tüm cilt tipleri için harika olduğunu söylüyor. Bu içerik genel olarak tahriş edici değildir ve sivilce, rosacea (gül hastalığı) veya alerjik cilt reaksiyonlarını tetiklemez. Bununla birlikte, elbette düşük bir ihtimal bile olsa bazı ciltlerde olumsuz yan etkiler ortaya çıkarabilir.

Özellikle kuru veya daha olgun cilde sahip olanlar hyalüronik asit kullanmaktan daha fazla fayda görebilir. Yaşlandıkça vücudumuzun bu bileşeni daha az ürettiğini söylemiştik. Bu nedenle hyalüronik asidi topikal olarak kullanmak, orta yaşlı ve daha yaşlı ciltler üzerinde en fazla etkiyi yaratabilir.

Hyalüronik asit, adı içerisinde “asit” ibaresine sahip olsa da hassas cilt tiplerinin bu içerikten kaçınması için hiçbir neden yok; yani hemen herkes için güvenilir bir içerik. Zaten vücudumuzda üretilen bir bileşen olduğu için bilinen hiçbir yan etkisi bulunmadığını da ekleyelim. Elbette kullandığınız cilt bakım ürününün içerdiği bir maddeden dolayı yan etki yaşarsanız kesinlikle doktorunuza danışın. Bunun nedeni başka bir aktif bileşen olabilir.

Hyalüronik asit faydaları

Gelelim hyalüronik asit cilde faydaları konusuna… Bu bileşenin en çok cilt bakım ürünlerinde yer aldığını belirttik. Cilde topikal olarak uygulanabilir, profesyonellerce enjekte edilebilir veya takviye olarak alınabilir. Farklı kullanımları sonucunda ise aşağıdaki faydaları yaşamanız olasıdır. İşte hyalüronik asit faydaları arasında sayabileceğimiz temel konular.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ilık su mu soğuk su mu: Suyu nasıl içelim?

Daha sağlıklı ve esnek bir cildi teşvik eder

Hyalüronik asit takviyeleri, cildinizin daha esnek görünmesine ve hissedilmesine yardımcı olabilir. Vücudunuzdaki hyalüronik asidin yarısı kabaca cildinizde bulunur ve burada nemi tutmaya yardımcı olmak için suya bağlanır. Bununla birlikte, doğal yaşlanma süreci ve güneşten gelen ultraviyole radyasyon, tütün dumanı ve kirlilik gibi etmenlere maruz kalmak ciltteki miktarlarını azaltabilir.

Hyalüronik asit takviyeleri almak, vücudunuza cilde dahil etmesi için ekstra miktar vererek bu düşüşü önleyebilir. Bazı araştırmalar, en az bir ay boyunca günde 120-240 mg’lık dozların yetişkinlerde cilt nemini önemli ölçüde artırdığını ve kuru cildi azalttığını göstermekte. Nemlendirilmiş bir cilt ayrıca kırışıklıkların görünümünü de azaltır, bu da cildin daha pürüzsüz görünmesi anlamına gelir.

Hyalüronik asit topikal olarak cilt yüzeyine uygulandığında ise kırışıklıkları, kızarıklığı ve dermatiti azaltabilir. Bazı dermatologlar, hastalarına cildin sıkı ve genç görünmesini sağlamak için hyalüronik asit dolgu maddeleri bile enjekte etmekte…

Yara iyileşmesini hızlandırabilir

Hyalüronik asit faydaları arasında sayabileceğiniz şeylerden biri de yara iyileşmesidir. Ciltte doğal olarak bulunur, ancak onarım gerektiren hasar olduğunda konsantrasyonları artabilir. Hyalüronik asit, iltihaplanma seviyelerini düzenleyerek ve vücuda hasarlı bölgede daha fazla kan damarı oluşturması için sinyal göndererek yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir, bu nedenle doğrudan açık yaralara uygulandığında enfeksiyon riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Hyalüronik asit serumları ve jelleri üzerine yapılan araştırmalar umut verici olsa da, hyalüronik asit takviyelerinin aynı faydaları sağlayıp sağlayamayacağını belirlemek için henüz büyük ölçekli bir araştırma yapılmamıştır. Bununla birlikte, oral takviyeler ciltte bulunan hyalüronik asit seviyelerini artırdığından, bazı faydalar sağlayabileceğini düşünmek olasıdır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düz bir karın için 1 günlük smoothie detoksu

Kemikleri yağlayarak eklem ağrılarını azaltabilir

Hyalüronik asit en çok cilde faydalarıyla bilinse de aslında vücudumuzda kemiklerin arasındaki boşluğu yağlayan eklemlerde ve gözlerde de bulunuyor. Eklemler yağlandığında, kemiklerin birbirine sürtünmesi daha az olası olacağından buna bağlı gelişen rahatsız edici ağrılar ortadan kalkabilir. Hyalüronik asit takviyeleri, zamanla eklemlerde aşınma ve yıpranmanın neden olduğu bir tür dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartritten muzdarip insanlar için oldukça faydalı olarak bilinir. Hyalüronik asit ayrıca ağrıyı gidermek için uzmanlar tarafından doğrudan eklemlere de enjekte edilebilir.

Hyalüronik asit olası yan etkiler ve önlemler

Peki, tüm bu bilgilerin ardından hyalüronik asit zararlı mı? Hyalüronik asit, yan etki bakımından çok düşük riskler taşıdığı için genelde kullanımı çok güvenlidir. Vücut tarafından doğal olarak ürettildiği için alerjik reaksiyonlar çok nadir yaşanır. Bununla birlikte, hamilelik veya emzirme gibi özel durumlar sırasındaki etkileri tam olarak araştırılmadığı için bu tür bir özel duruma sahip kişiler onu takviye olarak kullanmaktan kaçınmalıdır.

Cilt bakımınızda hyalüronik asit içeriğine ise güvenle yer verebilirsiniz. Cilt tipi ve özelliklerinize bağlı olarak kullandığınız bakım ürünlerinde bu bileşeni aramanız daha esnek ve nemli bir cilde kavuşmanız için faydalı olabilir. Herhangi bir yan etki durumunda ürünü kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Uplifers Cilt Bakımı Koleksiyonu’nu incelemek ve ürünleri satın almak için tıklayın.

İlginizi çekebilir: Cilt bakım rutininizde mutlaka bulunması gereken cilt bakım ürünleri

Kaynaklar: Healthline

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir