Ihlamur kaç dakika demlenir?

Ihlamur ağacını muhtemelen ülkemizin herhangi bir yerinde görmüşsünüzdür. Bu uzun, yapraklı ve büyük ağaç neredeyse her yerde vardır ve dünyada da oldukça yaygındır. Ihlamur ağacı 1000 yıla kadar yaşayabiliyor. Kalp şeklinde kendine has yaprakları vardır ve açık sarı çiçekleri kokulu ve hoştur.

Yüzyıllar boyunca insanlar ıhlamur ağacından faydalanmışlardır. Özellikle yaprakları, çiçekleri, odunu ve kabuğu tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Bir yatıştırıcı ve sakinleştirici olarak faydalıdır. Onunla hazırlanan tentürler, çaylar ve diğer içecekler, iki ıhlamur ağacı türünden de elde edilebilirler.

Tıbbi kullanımına ek olarak, tadının güzel olmasıyla da dikkatleri üzerine çeker. Sıcak veya soğuk tüketilebilir, güçlü, tatlı ve aromalı bir yapısı vardır.

Ihlamurun Sağlığa Faydaları

Ihlamurda p-kumarik asit, kaempferol, terpenoid ve quercetin bol bulunur. Ayrıca citral, citronellal, citronellol, eugenol ve limonene gibi güçlü yağlara da sahiptir. Bu yağların ve antioksidanların kombinasyonu anti-anksiyete etkisi yaratabilir. Lavantada bulunan terpenoid antioksidanının yatıştırıcı etkileri biliniyor. Ancak bu çiçek ve bileşen konusunda daha fazla araştırma gerekiyor.

Ihlamur çiçeği soğuk algınlığı ve öksürük konusunda da etkilidir. Ateşi kontrol altına almaya yardımcı olabilir, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşına yardımcı olabilir ve bu nedenle yaygın şekilde kullanılır. Ancak bu kullanımlara dair çok fazla bilimsel kanıt yok.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aktif ve sağlıklı yaşamın en eğlenceli hali: Aquafit

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur çayını aktarlarda ve marketlerde bulmak mümkün. Sallama çay formunda olabileceği gibi doğrudan kurutulmuş olarak paketlerde de alabilirsiniz.

Onu demlemek için genelde çiçekli kısmı kullanılır ancak yaprak ve kabukları da kullanılabiliyor. İki üç çay kaşığı kadar çiçeğini bir bardak sıcak suda 15 dakika bekletmeniz demlenmesi için yeterli olacaktır. Günde bir kaç bardak içilebilir. Ayrıca demlikte de hazırlayabilirsiniz ancak hazırlanınca hemen tüketin ve sonrasında gerisini dökün.

Muhtemel Yan Etkileri

Ihlamur yaprağı genelde güvenli görülür ve onun başka takviyeler ve gıdalar ile bir etkileşimi olduğu görülmemektedir. Ancak hamile ve emziren kadınların kaçınmaları doğru olur çünkü güvenilirliğine dair yeterince kanıt yok. Ayrıca lityum alan insanlarda ve kalp damar hastalıkları olan insanlarda problemlere yol açabilir. Hayvan deneylerinde tansiyonu düşürdüğü ve kalp ritmini arttırabildiği görülüyor.

Ihlamur biraz uyku hali yapabilir ve bu nedenle tükettikten sonra araç ve iş makinesi kullanmayın. Tehlikeli etkileşimlerden kaçınmak için yatıştırıcı ilaçlar, tansiyon ilaçları ile birlikte almayın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Maydanoz Kaç Kalori?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir