İkinci dalga için bağışıklık sisteminiz hazır mı: Bağışıklığınızı güçlendirecek 6 öneri

COVID-19 salgını ortadan kalkmamış olsa da, bilim insanları ve bizler yayılımı yavaşlatmak ve eğriyi düzleştirmek için çalışıyoruz. Etkili bir tedavi veya aşı olmadan önümüzdeki aylarda potansiyel olarak bir artış veya “ikinci bir dalga” yaşayabiliriz.

COVID-19 ile ilgili diğer her şey gibi, ikinci bir dalga hakkındaki ayrıntılar da henüz tahmin edilemez ve belirsiz.

İkinci dalganın neden grip mevsiminde vurması muhtemel?

Sonbahar ve kış aylarında insanlar doğal olarak iç mekanlarda daha fazla zaman geçirecekler. Şimdiye kadar toplanan bilgilere göre, insanlarda kapalı alanlarda içeride bulunmanın potansiyel olarak bulaşma riskini artırabileceği endişesi var.

Ek olarak, mevsimsel geçişler vücudun fizyolojisini değiştirerek onu daha savunmasız hale getirir. Hava durumundaki değişim, potansiyel yeni rutinler (okula dönüş veya ofis ortamları) ve diğer faktörler vücuda baskı yapabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu tür geçişler sırasında soğuk algınlığı, alerji atağı veya başka bir kronik, tekrarlayan sağlık sorununun alevlenmesi olasılığı daha yüksek olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  “Eyvah! Çocuğum tırnaklarını yiyor!”: Çocuğunuzu bu davranıştan vazgeçirmek için 10 öneri

Instagram hesabımda #denizlebagisiklik etiketinde bu konuda daha çok postuma ulaşabilirsiniz. İsterseniz 19 Ağustos’ta başlayacak Online Bağışıklığımı Güçlendiriyorum programım veya bireysel danışmanlık seanslarım hakkında bilgi almak için [email protected] mail adresine yazabilirsiniz.

Bu mevsimlerde grip ve diğer solunum yolu hastalıklarındaki artışa bir de COVID-19 ekleyince, kendimizi gerçekten zor bir durumun ortasında bulabiliriz.

Peki bağışıklık sistemimizi nasıl hazırlayabiliriz?

1. Besin değeri yüksek bir diyet uygulayın.

Neyse ki, bağışıklık sistemini destekleyen gıdalar açısından da zengin bir mevsime giriyoruz. Balkabağı, karnabahar, brokoli, tohumlar, kuruyemişler, baharatlar… Bu besinler iyi birer çinko, C vitamini, A vitamini kaynağıdır ve hepsi bağışıklık sistemini desteklemek için gereklidir.

2. Öğle yemeğinde günün en büyük öğünü yiyin.

Sindirim sistemi günün ortasında en güçlü durumda oluyor. Bu yüzden eğer üç öğün besleniyorsanız, öğle yemeği sırasında günün en büyük öğününü yemeye çalışın.

Güneş battığında, genellikle sindirim eylemleri kapatılır ve onarım ve restorasyon eylemleri açılır. Gece geç saatte yemek yerseniz, daha yavaş sindirim, uygunsuz asit üretimi ve daha fazla insülin direnci yaşayabilirsiniz. Bu rahatsızlık sağlıklı bir bağışıklık sistemi için değerli olan uykuyu da kesebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kentli insan için dövüş sporları yapmanın yararları – I

3. Kaliteli uykuyu hedefleyin.

Her gece yedi ila sekiz saat uyumaya öncelik vermenin sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklediğini biliyoruz. Herkesin farklı bir programı olsa da, akşam 10-11 gibi uyumayı öneriyorum. Ve bağışıklık fonksiyonunu optimize etmek için sabah 6-7 gibi uyanmanızı tavsiye derim.

4. Aktif kalın.

Egzersiz, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca stresin yönetilmesine de yardımcı olabilir.
Çok karmaşık düşünmeye, kendimizi zorlamaya gerek yok; hızlı bir yürüyüş de egzersiz sayılır ve hemen hemen herkes uygulayabilir. Tabii sosyal mesafeyi korumanız koşuluyla…

5. Stres yönetimini hayatınıza dahil edin.

Pandemi, sağlıkla ilgili sorunlar, korku, sosyal izolasyon ve ekonomik zorluklar… Stres ve travma bağışıklık sistemini baskılayabileceğinden, bu stresli dönemde ilerlemek için yardıma ihtiyaç duyma olasılığına açık olun.

Stres seviyelerinizin farkında olun ve stres yönetimi stratejilerini dahil etme konusunda bilinçli olun. Orta düzeyde egzersiz, günlük tutma, meditasyon ve doğada zaman geçirmek gibi aktiviteler size bu konuda yardımcı olabilir.

6. Gerekirse doktorunuzla konuşun.

Aman dikkat! Diyabet ve yüksek tansiyon gibi altta yatan sağlık durumları olan kişiler COVID-19 ve diğer solunum yolu hastalıklarından daha yüksek hastalık riski altında olabilir. Bu durumlarda doktorunuzla gerekli önlemler hakkında konuşmanız sizin için iyi olacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  “Soğuk havada spor yapmak zararlı mıdır? Nelere dikkat etmek gerekir?” – Fit with Beril

Referanslar

https://coronavirus.jhu.edu/data/new-cases
https://research.kpchr.org/Research/Our-People/Charles-Elder

İlginizi çekebilir: Bağışıklık sistemi için en faydalı 10 besin

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir