Triatlon sporuna yeni başlayanlar genellikle daha önce yüzme, bisiklet veya koşu branşlarından bir tanesinde yarışmış olan kişiler oluyor. özellikle ilk yarış öncesi heyecan doruk noktasına ulaşıp, bazı beklentiler oluşuyor. Yarışlarda problem yaşamamak için yapılan 5 hatayı ve çözümünü sizin için derledim:
İçindekiler
1. Zaman hesabı yapmak
Evet,hep zaman hesaplaması yaparız; ama bu hesaplamalar bizi yanıltabilir. Havuzda 800 metre testi yaptığım bir öğrencim ‘Yarışta o zaman kaç yüzerim?’ diye bir soru sordu. Bu soruya cevap vermek zor; çünkü bu çok değişken bir durum. Akıntı olur, dalga olur, parkur uzun olur, duba rüzgardan kayar… vs, Örneğin; kafanda 30 dk’da 1500 metre yüzmek varken bir anda sudan 35 dk.’da ya da 25 dk.’da çıkabilirsin. Eğer sen, havuzda 30 dk. yüzdüğünde hissettiğin yorulma hissiyatının aynısını yüzdüğünde hissetiysen ne moralini bozarak ne de gaza gelerek yarışına aynen planladığın gibi devam etmelisin.
2. Denenmemiş yeni malzeme kullanmak
Triatlonda o kadar çok “büyük insan oyuncağı” var ki gerçekten insana ciddi yatırımlar yaptırıp para harcatıyor. Yeni trisüitler, ayakkabılar, saatler, jeller buna örnek olabilir; ama yapılan en büyük hata bunları ilk defa yarışta denemek oluyor, buna yeni jant da dahil. Evet belki çok para verip alıyorsunuuz; ama bize nasıl reaksiyon vereceğini bilmediğiniz bir malzemeyi katiyen yarışta denememelisiniz.
3. Yarış hedef temposunundan çıkmak yani “Gaza Gelmek”
Özellikle bisiklet etabında draft’la gitmek yada non-draft yarışlarda yanınızdan birisi geçtiğinde onu takip etmeye çalışarak gitmeniz gereken hedef derecelerinin üzerinde gitmek en büyük hata oluyor. Limitlerimiz belli, laktat sınırlarımız belli, o sınırları aşmadan gitmeye çalışmalısınız. Bisiklette kazanacağınız 2 dk., koşuda size 5 dk.’ya mal olabilir
4. Koşuya kontrolsüz başlamak
Özellikle ilk yarışlarda bisikletten inince yarışı bitmiş gibi görüp koşuya var gücünüzle başlarsınız. Ayaklar kendiliğinden gider, farkında olmadan gidebileceğiniz değerlerin çok daha hızlısında, 10 dk. civarı gidersiniz; ama malesef sonrasında duvar bizi bekler ve ayaklar yerden kalkmaz olur. Böyle olunca o finish gelmez. Tabiri caizse kendimizi kontrol edip, haddimizi bilerek belki son 1-2 km tempomuzu arttırabilecek şekilde koşuya başlarsa, bu sizin için en doğrusu olacaktır.
5. Beslenme
Aslında bu konu çok karmaşık bir konu. Ben ilk olimpik yarış haftamda karbonhidrat yüklemesi yapıp 3 kilo almıştım =) Daha önce denemediğim için de vücudum saçma sapan reaksiyonlar vermişti. Yarış sırasında enerji vermesi için hiç denemediğiniz enerji içecekleri ile jelleri karıştırmak ya da kendini iyi hissedip su bile içmek gibi hatalara bir çok yeni atlet düşer. Yapacağınız şey antrenmanlarda belli bir beslenme düzeni oluşturup bunu yarış haftası dahil bozmamak ve ekstra bir şey yapmamak olacaktır.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Likya Yolu: Öze dönüş hikayesi
Genel yarış profili ve Bahreyn Ironman’de yaşananlar