İncir Reçeli Kaç Kalori?

İncir Reçeli

(1 gr)
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 23.64 0.24
Protein (g) 0.55 0.01
Yağ (g) 0.22 0.00
Lif (g) 2.1 0.02
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 0.91 0.01
Potasyum (mg) 169.63 1.70
Kalsiyum (mg) 26.35 0.26
Vitamin A (iu) 102.81 1.03
Vitamin C (mg) 1.82 0.02
Demir 0.31 0.00

 

İncir, dut ailesine ait olan incir ağacının meyvesidir. Eşsiz ve tatlı bir lezzetli olan incir yumuşak bir dokuya sahiptir ve içerisinde yenilebilir tohumlar vardır. Taze incirler oldukça narindir ve çabuk bozulabilirler. Bu nedenle taze incirler genelde kurutularak ya da reçeli yapılarak saklanır. Taze incirleri kuruttuğunuzda ya da reçelini yaptığınızda tüm yıl boyu tüketebilirsiniz.

İnciri reçel olarak seviyor ve tüketmek istiyorsanız, incir reçelinin besin değerleri, faydaları ve tarifi dahil olmak üzere merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

İncir Reçeli Besin Değerleri

İncir reçeli, içerisine şeker konulduğu için yüksek kalorili bir yiyecektir. Bu nedenle reçeli sağlığınız açısından ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir. İncir reçelinin 100 gramında bulunan kalori ve besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:

Kalori: 98

Karbonhidrat: 23,64 g

Lif: 2,1 g

Protein: 0,6 g

İncir Reçelinin Faydaları

İncir reçelinin ana malzemesi olan incir, sağlık üzerindeki faydalarıyla ünlü bir meyvedir. Bu lezzetli ve sağlıklı meyvenin faydalarından bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Sindirim sağlığını destekler

İncir genelde kabızlık gibi sindirim sorunlarının çözümünde önerilen doğal bir yöntemdir. İncirin lif bakımından zengin olması, dışkıyı yumuşatarak kabızlığın önlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda prebiyotik olarak görev görerek bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin beslenmesine yardımcı olur. Bu sayede incir yediğinizde sindirim sağlığınızı desteklemiş olursunuz.

Antioksidanlar bakımından zengindir

İncir, antioksidanlar bakımından zengin bir meyvedir. Vücutta gerçekleşen oksidasyon neredeyse tüm sistemleri etkilediği ve erken yaşlanma ile kanser gibi sorunlara yol açabildiği için beslenme düzeninizde antioksidanlar bakımından zengin yiyeceklere yer vermeniz önemlidir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bir spor aşığından: “Bata çıka geçen bir pazar gününün ardından…”

Özellikle olgunlaşmış olan incirler, polifenoller adı verilen koruyucu bitkisel bileşenler bakımından zengin kaynaklardır. Bu bileşenler vücutta antioksidan özellikler göstererek oksijenin diğer kimyasallarla etkileşime girip hücrelere ve dokulara zarar vermesini engellemeye yardımcı olurlar. Bu da özellikle kronik hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olur.

Kanser karşıtı etki gösterebilir

İncir, kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır yardımcı olarak kullanılan bir meyvedir. Bazı araştırmalar, incirde bulunan bazı maddelerin kanser hücrelerine karşı toksik etki gösterebileceğini söylemektedir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olmakla birlikte şimdiye kadar yapılan araştırmalar, incirdeki bileşenlerin kansere karşı etkili olabileceğini göstermektedir.

Kan basıncının sağlıklı olmasını destekleyebilir

Çok fazla sodyum (tuz) tüketen kişilerde potasyum eksikliği ortaya çıkabilir ve bu da yüksek tansiyona yol açabilir. Sebze ve meyve bakımından zengin bir beslenme düzeni ile vücudunuzdaki potasyum seviyelerini arttırabilir ve bu sayede kan basıncınızı kontrol altına alabilirsiniz. Bununla birlikte tansiyon için halihazırda kullandığınız ilaçlar varsa bunları doktorunuza danışmadan bırakmamanız gerekir.

Cildin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir

İncir, özellikle alerjik dermatiti olan hastalarda faydalı etkilere sahip olabilir. Alerjik dermatit, alerji nedeniyle ciltte oluşan kuruluk ve kaşıntıdır. Bununla birlikte incirin alerjik dermatit üzerinde etkili olabileceğini gösteren araştırmalar, incir özü kullanılan ürünler ile yapıldığı için incirin kendisinin cilt üzerinde bu faydaları sağlayıp sağlamadığı bilinmemektedir.

Kemik sağlığını destekleyebilir

İncir; kalsiyum, magnezyum ve fosfor dahil olmak üzere kemik dostu pek çok mineral içermektedir. İncir diğer meyvelere göre 3 kattan daha fazla kalsiyum içermektedir. İncirin potasyum bakımından zengin olması ise çok fazla tuz kullanan kişilerde kalsiyumun idrarla atılmasını engellemeye yardımcı olabilir. Bu da kalsiyumun kemiklerde tutulmasına yardımcı olarak kemik erimesi riskini azaltabilir.

Kilo kontrolüne yardımcı olabilir

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Modunuzu yükseltmeye sofradan başlayın: Mutluluk veren 13 besin

İncirin lif, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olması, beslenmenizin daha iyi olmasını sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Lif bakımından zengin yiyecekler tokluk hissini arttırdığı ve açlığı azalttığı için kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ancak incir kalori ve şeker bakımından zengin bir meyve olduğu için inciri ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir.

İncirin Zararları

Huş ağacı polenine alerjiniz varsa çapraz reaktivite nedeniyle incire de alerjiniz olabilir. Ayrıca incir ağacında doğal olarak bulunan lateks de bazı insanlarda alerjiye neden olabilmektedir.

Alerjinin yanı sıra düşük oksalat diyeti uygulayan kişiler de incirdeki yüksek oksalat seviyesi konusunda dikkatli olmalıdır. İncir aynı zamanda K vitamini bakımından da zengindir ve kan sulandırıcı kullanan kişilerin incir tüketirken dikkatli olmaları gerekir.

Son olarak incir bazen kabızlığa yardımcı olması için kullanılmakla birlikte ishale ya da diğer sindirim sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle inciri ölçülü bir şekilde tüketmeye dikkat edin.

İncir Kilo Aldırır mı?

İncir, ölçülü bir şekilde tükettiğinizde kilo almanıza neden olmayacaktır. Bununla birlikte çok fazla incir yemeniz ya da içerisinde çok fazla incir bulunan tarifler hazırlamanız durumunda kilo alabilirsiniz. Bu nedenle kilonuza dikkat ediyorsanız tükettiğiniz incir miktarı konusunda dikkatli olun ve genel olarak çok fazla şeker tüketmemek için tüm meyveleri ölçülü tüketmeye dikkat edin.

İncir Reçeli Tarifi

İncir reçelini taze incirlerle evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Yaz aylarında alacağınız taze incirleri sonrasında kışın da tüketmek için reçel hazırlayabilir ve bu sayede yıl boyu incir tüketebilirsiniz. İncir reçeli hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekildedir:

  • 1 kg incir
  • 750-1000 g toz şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

İncir reçelini hazırlamadan önce incirleri güzelce yıkayın. Ardından bunları bir tencereye koyun ve üzerine 750 g ila 1 kg arası istediğiniz kadar toz şeker döküp gece boyunca bekletin. Ertesi gün incirleri ocağa alarak kısık ateşte pişirmeye başlayın. İncirler kaynadıktan sonra ara sıra kontrol ederek yaklaşık yarım saat kısık ateşte pişirin. İncirler yarım saat piştikten sonra bir yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve reçelin kıvamından emin olduğunuzda ocağın altını kapayın. İncir reçelini sıcakken kavanozlara koyarak sonra tüketmek üzere saklayabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Soğuk havalarda koşmanın 10 faydası

İncir Nasıl Yenir?

İnciri beslenme düzeninize eklemenizin pek çok yolu vardır. İnciri aşağıdaki şekillerde tüketmeniz mümkün:

Taze incir: Taze incir, kalori bakımından düşüktür ve harika bir atıştırmalıktır. Taze inciri tek başına tüketebileceğiniz gibi salatalara ya da tatlılara ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Kuru incir: Kuru incirin şeker ve kalorisi yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir. Kabızlıkta kuru incirin taze incirden daha etkili olduğu düşünülmektedir.

İncir yaprakları: İncir yaprağını taze olarak her yerde bulmanız mümkün olmayabilir. Ancak incir yaprağını taze bulabilirseniz, tıpkı asma yaprakları gibi sarma olarak hazırlayabilirsiniz.

İncir yaprağı çayı: İncir yaprağı çayını marketlerde bulabileceğiniz kuru yapraklarla hazırlayabilirsiniz.

İncir Nasıl Saklanır?

İnciri Haziran ortasından Ekim ortalarına kadar piyasada bulabilirsiniz. İncirin güzel olup olmadığını yoğun bir renge sahip olmasından ve yumuşak olup ezilmiş olmamasından anlayabilirsiniz.

İnciri satın aldıktan sonra buzdolabına koymalısınız. Buzdolabında da olsa incir birkaç gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bununla birlikte taze incirleri kurutarak ömrünü uzatabilirsiniz.

İnciri kurutmak için aşağıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz:

  • Fırını 60 dereceye ya da mümkün olan en düşük dereceye ayarlayıp kapağını açık bırakın.
  • İncirleri yıkayın ve kurulayın.
  • İncirleri baştan uca kadar ortadan kesin.
  • Kesilmiş incirleri kesilmiş kısımları yukarı bakacak şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  • İncirleri fırına verin ve kurutma süreci boyunca arada çevirin.
  • İncirleri 8-24 saat kurumaya bırakın. İncirin kuruduğunu dış kısmının kalınlaşmasından ve içerisinde suyunun kalmamasından anlayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir