İnsanlar günde ortalama kaç adım atar?

Taşınabilir spor takip bilekleri giderek daha popüler hale geliyorlar ve bu nedenle insanlar da her gün attıkları adım sayısına daha sık şekilde göz atıyorlar. Bunun da bazı faydaları var. Amerikan Spor Konseyi’ne göre adımlarını takip eden insanlar genel olarak takip etmeyenlere göre 2500 daha fazla adım atıyorlar. Eğer günde önerilen 10.000 adımı atmaya gayret ediyorsanız, bu çabanızın boşa gitmediğini de belirtmek gerekiyor.

Yürüme gibi düzenli aktivitelerin sağlığa pek çok faydası var ve şu risklerin azalmasını sağlayabiliyorlar:

  • kalp hastalıkları ve inme
  • yüksek tansiyon
  • diyabet
  • obezite
  • depresyon
  • meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser türleri

Ortalama bir insan günde kaç adım atar ve bu yeterli midir?

Adımlar yaşla birlikte azalır

2011 yılında yapılan bir değerlendirmeye göre 18 yaş üzeri insanlar günde 4000-18.000 adım arası atıyorlar. 2011’deki başka bir değerlendirmede ise çocuklar ve yetişkinlere göz atılmış. Buna göre 18 yaş altı insanlar 10.000-16.000 adım arası atıyorlar. Ancak ergenlerin 18 yaşına yaklaştıkça attıkları adım adedinde azalma olduğu görülüyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı: #KendineZamanAyır

Dolayısıyla yaş kesinlikle insanların attıkları adım sayısı üzerinde etkili. Genç yetişkinlerin bu konudaki rehberleri takip etme ihtimalleri yaşlı yetişkinlerden daha fazla.

Erkekler daha fazla yürüme eğiliminde

Erkekler ve kadınlar arasında da adım konusunda farklılıklar olduğu görülüyor. Çocukluktan yetişkinliğe kadar erkeklerin yürüme eğilimleri daha fazla. Çocuk ve ergenlerde 12.000-16.000 adım ortalaması var. Genç kadınlarda ise bu 10.000-12.000 aralığında.

Bu trend yetişkinliğe kadar devam ediyor. 2010 yılındaki bir çalışmada 1000’den fazla yetişkinin adımları gözlenmiş. Temel olarak erkekler günde 5340 adım atarlarken, kadınlar 4912 adım atmışlar.

İş önemli bir değişkendir

Yaşamak için yaptığınız meslek de günlük adımlarınızı etkiler. 2023 yılında Avustralya’dan 10 katılımcı ile yapılan küçük bir araştırma projesinde, her katılımcının farklı bir mesleği varmış. Her birine adım takip cihazı verilmiş. Buna göre garsonlar en çok adımı atanlar olurken, çağrı merkezi çalışanları en az adımı atmışlar.

Ancak bu çalışma resmi ve kontrollü bir çalışma değil. Her meslekten sadece bir kişiyi barındırıyor ve cinsiyet, yaş gibi önemli bilgileri barındırmıyor. Yine de ortalama adım adedinin kişiden kişiye ne kadar değiştiği şaşırtıcı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yazlık kıyafetleri sonbahara uyarlamanıza yardımcı olacak ipuçları

Veriler ülkeden ülkeye değişir

Bazı ülkelerdeki insanlar diğerlerinden daha fazla adım atma eğiliminde olabiliyorlar. 2017’deki bir çalışmada 111 ülkeden 717.527 kişinin adımları 95 gün boyunca akıllı telefonlar ile takip edilmiş.

Elde edilen sonuçlar şöyle:

Ülkeden ülkeye olan bu değişimin sebebi tam olarak net değil. Ancak aşağıdakiler gibi bazı faktörler rol oynayabilirler:

  • obezite oranları
  • iklim
  • yolların ve kaldırımların varlığı
  • gelir düzeyi

Ne düzeyde olduğunuza bulun

Pek çok kuruluş, yaşlı bireyler de dahil olmak üzere tüm yetişkinlerin haftada en az 150 dakika aerobik aktivite, yani tempolu yürüyüş gibi aktiviteler yapmalarını öneriyor. Tempolu yürüme, dakikada 100 adıma tekabül ediyor. Dolayısıyla günde 2000 adım, haftada 15.000 adım atmanız gerekiyor.

Sağlığa daha fazla faydasının olması için bu hedefin 300 dakika olması öneriliyor. Yani haftada 30.000 adım, günde 5000 adım civarı.

Hızlı bir yürüyüş, sizi en azından az miktarda nefessiz bırakmalıdır. Ancak bu durum gün içerisindeki her adımınıza uygun olmayacaktır. Yani günde 10.000 adım civarı yeterli olacaktır. Bunun sadece bir kısmı hızlı tempoda olacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Soğuk demleme kahvenin faydaları

Eğer günlük rutininize adımları nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız, şu ipuçlarını deneyin:

  • Asansör yerine merdiven kullanın.
  • Bir yerlere giderken arabayı daha uzağa koyun.
  • Arkadaşınızla yürüyün.
  • Evinizi temizleyin.
  • İşteki molalarda biraz yürüyün.
  • Hava kötü olduğunda alışveriş merkezlerinde yürüyün.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Spor, adımla mı dakikayla mı ölçülmeli?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir