Günümüzdeki modern insanın oluşması, binlerce yıl süren doğal seleksiyon sonucu gerçekleşmiştir. Fakat, düşünmemiz gereken bir soru var; hala evriliyor muyuz? Yeni yapılan araştırmalara göre, insanlar hala evrim geçiriyorlar. Sheffield Üniversitesi’nin hayvan ve bitki bilimi bölümünden Doktor Virpi Lummaa “Evrimin bittiğini düşünmek ve insanları anlamak için binlerce yıl öncesini araştırmak aslında çok sık yapılan bir yanlış anlama” diyor.
İnsan ırkının hala evrilmesinin yanı sıra, bu evrim geçmişten bile daha hızlı oluyor. Son 10.000 yıl içinde evrilme hızının 100 kat daha arttığı biliniyor. Genlerimizde daha fazla mutasyon oluşuyor ve bu mutasyonlardan daha çok doğal seleksiyon meydana geliyor. Uplifers olarak, insanların hala evrildiğini gösteren ipuçlarını sizler için derledik.
İçindekiler
Süt içiyoruz
Geçmişte insanların laktozu sindirmesine yardımcı olan genlerin anne sütü tüketimi bittikten sonra çalışmayı durdurduğu biliniyor. Fakat, inekler, keçiler ve koyunlar insanlar tarafından medenileştirildiğinden beri, süt içmenin insanların sağlığı için çok yararlı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, laktoz sindirebilen genetik mutasyona uğramış insanların genlerini daha rahat çoğaltabildikleri ve yayabildikleri bulundu.
2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 3000 sene öncesine kadar laktoza karşı toleranslı olmak Doğu Afrika’da hala gelişmekte olan bir durumdu. Günümüzde ise sütü sindirmek için ihtiyaç duyulan genetik mutasyon Kuzey Avrupa’dan gelenlerin %95’inde bulunuyor.
20’lik dişler yok oluyor
Atalarımızın bizden daha büyük çeneleri olduğu için daha kolayca köklü yiyecekler, yeşillikler ve kuruyemiş tüketebiliyorlardı. Her yediklerini dişleriyle koparıyorlardı. Fakat, bu durum dişlerine zarar veriyordu. Atalarımızın bu alışkanlıkları 20 yaş dişinin ortaya çıkmasına neden oldu.
Günümüzde yemeği kesmek için dişlerimizi değil, çatak bıçak kullanıyoruz. Ayrıca, yemeklerimiz eskiye nazaran daha yumuşak ve daha kolay çiğnenebiliyor. Çenelerimiz de eski zamanlara göre daha küçük. Bundan dolayı, ağzımızda 20 yaş dişleri için yer bulunmuyor bu yüzden de 20 yaş dişleri çıktığında inanılmaz derecede ağrıya sebep oluyor. Yapılan bazı araştırmalara göre, insanların %35’i 20 yaş dişleri olmadan dünyaya geliyor. Bazı kaynaklar ise, hayatımızın bir döneminden sonra 20 yaş dişlerinin tamamen ortadan kaybolacağını belirtiyor.
Hastalıklara karşı direnç sahibiyiz
2007’de bir grup araştırmacı 1800 genin insanlarda sadece 40.000 senedir yaygınlaştığını buldular. Bu genlerin çoğu, sıtma gibi hastalıklarla savaşma özelliğine sahip. 12’den fazla genetik değişken, sıtmayla savaşmak için Afrikalılar arasında hızla yayılıyor. Bir diğer araştırmaya göre, doğal seleksiyon şehirde yaşayan bireylerin işine yaradı. Detaylı açıklamak gerekirse, şehirde yaşayan bireyler genetik değişime yol açtı ve böylece tüberküloz ve cüzzam gibi hastalıklara karşı kişilerin direnci arttı. Royal Holloway biyoloji bölümünden Dr. Ian Barnes “Bu durum hala evrildiğimizin bir göstergesi” diyor ve ekliyor “Hala evrilmemiz şehirlerin doğal seleksiyona olan katkısını ortaya çıkarıyor.”
Beyinlerimiz küçülüyor
Her ne kadar farkında olmasak da beyinlerimiz son 30,000 senedir küçülüyor. İnsan beyninin ortalama hacmi 1500 mililitreden 1350 mililitreye düştü.
Bunun nedeni olarak üç adet açıklama yapılıyor:
- Bir grup araştırmacı beynimizin küçülmesinin nedeninin zekamızın gerilemesi olduğunu öne sürüyorlar. Araştırmacılar, toplumdaki insan sayısı artıkça beyin hacminin küçüldüğünü düşünüyorlar.
- Bir diğer grup araştırmacı ise beynin küçülmesinin zeka geriliğiyle alakası olmadığına ve küçük beyinlerin daha verimli çalıştığına inanıyorlar. Beyin küçüldükçe, daha hızlı çalışıyor ve daha az yer kaplıyor.
- Son teori ise, beyinlerin hacminin küçülmesi aslında evrimsel olarak bize sağlanan bir avantaj çünkü küçük beyinli olan insanların daha sakin ve iş birliği yapmaya daha istekli olduğuna inanıyorlar.
Mavi gözlerimiz var
Orijinal olarak aslında bütün bireyler kahverengi gözlere sahipti. Fakat, 10.000 yıl önce, Karadeniz’e yakın bir yerlerde yaşayan biri kahverengi gözleri mavi göze çeviren bir genetik mutasyon geçirdi.
Ayrıca, mavi gözlü olmak aileyle ilgili bilgi edinmemize de yardımcı oluyor: Eğer iki ebeveyn de mavi gözlüyse, çocuğun mavi gözlü olmaması imkansız. Ayrıca, eğer aile büyüklerinde genellikle mavi göz hakimse, çocukların ve torunların mavi gözlü olma ihtimali çok yüksek. Bu durum yapılan bir araştırmanın verilerine anlam katıyor; araştırmaya göre erkekler mavi gözlü kadınların kahverengi gözlü kadınlara göre daha çekici olduğunu belirttiler.
Kaynak:
mental_floss