Ispanak gerçek bir besin zengini gıdadır çünkü vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengindir. Onu illa ki salatalara veya yemeklere koymak zorunda da değilsiniz. Taze ıspanağın suyunu sıkmanız da bu yeşil sebzenin keyfini çıkartmanıza yardımcı olacak. Hatta bu suyun sağlığa pek çok faydası da var. Bunlara bir göz atalım.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
İçindekiler
Antioksidan değeri yüksektir
Ispanak suyu içmek antioksidan alımınızı arttırmanın iyi bir yoludur.
Antioksidanlar serbest radikal adı verilen dengesiz molekülleri nötralize ederler ve bu nedenle sizi oksidatif stresten ve kronik hastalıklardan korurlar.
Ispanakta özellikle lutein, beta karoten, kumarik asit, violaxanthin ve ferulik asit bol bulunur. 8 kişiyle yapılan küçük ve 16 günlük bir çalışmada, günde 240 ml kadar ıspanak suyu içmenin DNA’daki oksidatif hasarı engelleyebildiği görülüyor.
Hayvan deneylerinde de benzer sonuçlar görülüyorlar ve bu nedenle ıspanağı oksidatif stresi önlemek için kullanabilirsiniz.
Göz sağlığını iyileştirebilir
Ispanak suyu lutein zeaxanthin bakımından zengindir ve bu iki antioksidan sağlıklı bir görme için önemlidirler.
Bazı araştırmalara göre bu bileşenler yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı oluyorlar ve bu yaygın rahatsızlık progresif görme kaybına sebep olabiliyor.
Altı çalışmanın bir değerlendirmesine göre zeaxanthin ve lutein katarakt riskini de azaltıyor.
Bunlara ek olarak ıspanak suyunda A vitamini fazladır ve bu da göz sağlığı için önemlidir. Bu vitaminin eksikliği göz kuruluğu ve gece körlüğüne sebep olabilir.
Tam miktarı ne kadar su kullandığınıza ve başka bir bileşen koyup koymadığınıza göre değişiyor olsa da 120 gram kadar çiğ ıspanaktan genelde 240 ml kadar su çıkar.
Bu miktar ise günlük A vitamini ihtiyacınızın %63’ünü karşılar.
Kanser hücresi gelişimini azaltabilir
İnsanlar üzerinde daha fazla araştırma gerekli olsa da bazı çalışmalara göre ıspanaktaki bazı bileşenler kanser hücrelerinin gelişimi ile savaşıyorlar.
Farelerde yapılan 2 haftalık bir çalışmaya göre ıspanak suyu kolon kanseri hücrelerinin hacmini %56 oranında azaltabiliyor.
Başka bir fare deneyinde ise ıspanakta bulunan MGDG adında bir bileşenin pankreas kanseri hücrelerini öldürme konusunda radyasyon terapisinin etkilerini artırdığı görülmüş.
Bunlara ek olarak insan deneylerinde daha fazla yeşil sebze tüketmenin akciğer, prostat, meme ve kolorektal kanser riskinde azalma sağladığı görülüyor.
Bu deneylerin büyük kısmı ıspanaktan ziyade genel olarak yeşil sebze tüketimine odaklı olduklarından ıspanak özelinde daha fazla çalışma gerekiyor.
Tansiyonu düşürebilir
Ispanak suyunda doğal yoldan oluşan nitratlar bol bulunurlar ve bunlar damarların genişlemesine yardımcı olurlar. Bunun sonucunda tansiyon düşebilir ve kan akışı iyileşebilir.
27 kişiyle yapılan 7 günlük bir çalışmada her gün ıspanak çorbası içmenin tansiyonu ve damar sertliğini kontrol grubuna göre azalttığı görülmüş.
30 kişilik başka bir çalışmada ise nitrat zengini ıspanak tüketenlerin büyük tansiyonlarında düşüş ve nitrik oksit durumlarında iyileşmeler görülmüş.
240 ml kadar ıspanak suyunda günlük potasyum ihtiyacının %14’ü bulunur ve bu mineral idrardan atılan sodyum miktarını düzenleme konusunda görev alır.
Sağlıklı bir saç ve cilt sağlayabilir
Ispanak suyu iyi bir A vitamini kaynağıdır ve 1 bardak kadarı günlük ihtiyacın %63’ünü karşılayabilir.
Bu vitamin cilt hücresi oluşumuna da yardımcı olur ve enfeksiyonlara karşı mukus üretiminde de kullanılır.
240 ml kadar ıspanak suyunda günlük C vitamini ihtiyacının %38’i bulunur ve bu temel suda çözünen vitamin bir antioksidan olarak da görev yapar.
Çalışmalara göre C vitamini cildi oksidatif stresten, inflamasyondan ve cilt hasarından koruyor ve bunları hepsi birer yaşlanma işareti. Ayrıca C vitamini kolajen üretimini de destekliyor ve bu bağ doku cildin iyileşmesi ve elastikiyetini koruması için önemli.
Bunlara ek olarak C vitamini demir emilimini de arttırabilir ve böylece demir eksikliğine bağlı saç kaybına engel olabilir.
Potansiyel yan etkileri
Ispanak suyunun faydaları olsa da dikkate alınması gereken bazı noktalar da mevcut.
İlk olarak araştırmaların büyük kısmının ıspanağın suyu değil kendisi üzerinde yapıldığını belirtmek gerekiyor. Bu nedenle suyuna dair daha fazla araştırma gerekiyor.
Ayrıca suyunu çıkartmak ıspanaktaki lifleri almanıza engel olur ve bu da faydalarını biraz azaltabilir.
Çalışmalara göre lifler de kan şekeri kontrolüne, kilo vermeye, tansiyona ve kolesterol düzeylerine yardımcı oluyorlar. Ayrıca hemoroid, kabızlık, reflü gibi çeşitli sindirim bozukluklarına karşı koruma sağlayabiliyorlar.
Ispanakta K vitamini de bol bulunur ve büyük miktarda K vitamini almak kan sulandırıcıların işlevlerini bozabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı alıyorsanız beslenmenize ıspanak suyunu eklemeden önce doktorunuza danışmanız uygun olur.
Ayrıca hazır ıspanak suyu alacaksanız şeker ilavesi olmamasına dikkat etmelisiniz.
Ispanak suyu bir öğün yemeğin yerini de tutmaz çünkü dengeli bir beslenme için gerekli olan gıdaların büyük kısmı yoktur. Bu nedenle onu ana öğün olarak değil, diğer öğünlerin yanında bir takviye olarak kullanmanız gerekir.
Ispanak suyu antioksidanlar ve görmeyi, tansiyonu, saçları ve cildi koruyabilen pek çok bileşen bakımından zengindir.
Ancak lif miktarı düşüktür ve bir öğün yerine geçmez. Çünkü protein ve sağlıklı yağlar gibi besinler bakımından eksiktir.
Eğer ıspanak suyu içerseniz onu dengeli bir beslenmenin parçası olarak diğer gıdaların yanında tüketmeniz gerekir.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Kaynak: healthline
İlginizi çekebilir: Sabah rutinlerinin vazgeçilmezi yeşil içecek: Kereviz sapı suyunun faydaları