İştahıyla başı dertte olanlar için “iştah canavarı” ile baş etmenin 10 etkili yolu

Bütün günü çok güzel geçirmenize rağmen akşam saatlerinde kontrolünüzü kaybettiğiniz ve iştah canavarına yenik düştüğünüz zamanlar oluyor mu?

Üzülmeyin yalnız değilsiniz, birçok kişi sizinle aynı sorunu yaşıyor olabilir. Üstelik bu problemi sadece akşam saatlerinde değil, sabahın erken saatlerinde, gece uykudan uyandığınızda ya da öğleden sonra herhangi bir saatte yaşıyor olabilirsiniz.

Öğleden sonra kendinize hakim olamıyor ve dolaptaki yüksek şeker / kalori içeren besinlere yöneliyorsanız, akşam eve gidince kendinizi tanıyamıyor ve sürekli bir şeyler yeme isteği duyuyorsanız, yemeklerden sonra kendinizi yine buzdolabının önünde buluyorsanız, gece boyunca sürekli yeme isteği duyuyorsanız iştah canavarının esiri olmuş olabilirsiniz.

İştah canavarına yenik düşmenizin birkaç nedeni olabilir, sorunun nedenini bilmek çözüme daha kolay ulaşmanıza da yardımcı olur:

  • Alışkanlıklarınız bu yönde değişmiş olabilir ve sadece alışkanlıklar sebebiyle o gün o saatte bir şeyler yeme isteği duyuyor olabilirsiniz.
  • Günün diğer saatlerinde yeterli ve dengeli beslenmeyerek, ihtiyacınız olan enerji ve besin ögelerini almıyor olabilirsiniz. Bu durum özellikle bütün gün yetersiz beslenip akşam yeme atağı kişilerde görülebiliyor.
  • Duygularınıza yenik düşüyor ve aslında aç değilken bile kendinizi bir şeyler yerken buluyor olabilirsiniz.
  • İnsülin metabolizmasına bağlı herhangi bir sağlık sorunundan dolayı sık acıkıyor ve tatlıya istek duyuyor olabilirsiniz. Yemeklerden 1-2 saat sonra aniden acıkma, gece uykudan uyandıran tatlı isteği ve özellikle karın bel bölgesine yoğunlaşmış kilo probleminiz varsa bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanına görünmenizi tavsiye ederim.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mevsimsel beslenme: Güçlü bir bağışıklık sistemi için mevsiminde sebze meyve tüketmenin önemi
İştah canavarıyla baş etmenin 10 yolu

1. Sabahları güne güzel bir kahvaltıyla başlayın ve kahvaltınızda mutlaka sizi uzun süre tok tutacak ve kan şekerinizi dengeleyecek protein kaynağı bir besine yer verin. Yumurta, peynir, süt veya yoğurt iyi seçimlerdir.

2. Düzenli öğün yapmaya özen gösterin, gün içinde almanız gereken besinleri 3 ana ve 1-2 ara öğün şeklinde planlayabilirsiniz. Böylece kan şekeri dengenizi daha iyi sağlamış olursunuz ve ani acıkmaları önleyebilirsiniz.

3. Sizi yoldan çıkardığını düşündüğünüz besinleri etrafınızda bulundurmamaya özen gösterin. “Yemesem de evde bulunsun” düşüncesiyle onları satın almak, yemek için attığınız ilk adımdır unutmayın.

4. Basit şeker ve basit şeker içeren besinler hızlıca acıkmanıza neden olabileceği için uzak durmaya özen gösterin. Basit karbonhidratları kompleks olanlarla yer değiştirin. Kompleks karbonhidratlara yönelmek için beyaz ekmek yerine tam tane tahıllı ekmekler, pirinç yerine bulgur, kinoa, karabuğday, kuru baklagilleri tercih edebilirsiniz.

<em>kinoa<em>

5. Her gün süt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve grubu, yağ grubu besinleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. Eksik beslenmek daha sonra açlığınızı kontrol edememenize neden olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mizah anlayışı gelişmiş ebeveynler, çocuk yetiştirmede daha mı başarılı?

6. Yalnızlık, sıkıntı, ödüllendirilme, sevgi boşluğu, üzüntü kızgınlık gibi birçok duygu açlık ile karışır. Stresli geçen bir günün ardından “ yoruldum, çalıştım ve iyi bir yemeği hak ettim duygunuz “ var ise bunu gözden geçirmekte fayda var çünkü kendinizi ödüllendirmenin tek yolu yemek olmamalı. Bunun en güzel yolu bir yeme günlüğü oluşturmak her gün duygularınızı ve yediklerinizi oraya yazmak. Sorunu bulmada ve çözmede çok faydalı olduğunu göreceksiniz.

7. Kendinize zaman ayırın. Meditasyon veya sizin için meditatif etkisi olan başka bir aktiviteyi her gün veya iki günde bir tekrarlayın.

8. Spor yapın. Spor yapınca ne kadar iyi hissettiğinizi ve çikolataya ihtiyaç duymadığınızı görünce siz de şaşıracaksınız.

9. Buzdolabı (veya erzak dolabı, ilk yöneldiğiniz hangisiyse) kapısına kendinize hatırlatma niteliğinde bir yazı asın.

10. Telefonunuzu daha çok kullanın. Canınız yemek istediğinde önce bir arkadaşınızla konuşun, o sıradaki hislerinizi paylaşın. Bakalım kapadığınızda aklınızda hala yemek olacak mı?

İlginizi çekebilir: Güneşten aldığımız D vitamini neden önemlidir, eksikliğinde neler olur?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir