Bizler gündelik hayatlarımıza devam edip, hayatın durmak bilmeyen koşuşturmacasına kendimizi kaptırmışken, çok yakınımızda hayal edemeyeceğimiz kadar zorlu hikayelerin olduğunu bazen unutabiliyoruz. Neyse ki günümüzde, desteğe ihtiyaç duyan bireylerle gönüllüleri buluşturmayı görev edinmiş pek çok sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Uplifers olarak farklı faaliyet alanlarıyla hayalleri gerçeğe dönüştüren 7 sivil toplum kuruluşunu sizler için araştırdık:
İçindekiler
1.Toplum Gönüllüleri Vakfı
“Eleştirmek için değil, değiştirmek için” mottosuyla 2002 yılında faaliyetlerine başlayan Toplum Gönüllüleri Vakfı, gücünü gönüllüleri olan üniversite öğrencilerinden alan enerjik bir sivil toplum kuruluşu. Eğitimden, girişimciliğe; insan haklarından, çevreye kadar pek çok konuda sayısız proje yürüten Toplum Gönüllüleri Vakfı, aynı zamanda üniversite öğrencilerine burs ve staj imkanları; girişimcilere finansman ve yatırım desteği gibi olanaklar sağlıyor.
2.LÖSEV
Ülkemizde de görülme oranı oldukça yüksek olan çocuk lösemisiyle savaşmak için 1998 yılında Ankara’da kuruldu. Başlangıçta son derece kısıtlı imkanlarla hareket eden LÖSEV, kuruluşundan sadece 2 yıl sonra toplanan bağış ve yardımlarla Türkiye’nin ilk lösemili çocuklar hastanesi LÖSANTE’yi hizmete soktu. Günümüzde lösemi ile mücadele eden çocuklar ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir “Lösemili Çocuklar Köyü”ne de sahip olan vakfın web sitesinde, lösemili çocukların ailelerinin yaptığı pek çok ürün satışta. Siz de bu ürünlerden satın alarak, yeni kurulacak “Lösemili Çocuklar Kenti”ne bir tuğla koyabilirsiniz.
3.Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Türkiye’nin kanayan yarası kadına şiddet sorununa dikkat çekerek, şiddet mağduru kadınlara barınak ve asgari yaşamsal gereklilikleri sunmak için 1990 yılında Şişli Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Türkiye’deki kadın hareketi açısından oldukça önemli bir yere sahip. Vakıf, şiddet mağduru kadınlara sadece barınak sağlamakla yetinmiyor. Son derece travmatik bir süreçten geçmiş kadınlar, Mor Çatı kapsamında psikolojik ve hukuki destek alabiliyor ve mesleki eğitim programları içeren atölye çalışmalarına katılarak hayata yeniden entegre olabiliyor.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın çalışmalarına gönüllü olarak katılmak için linki inceleyebilir ve vakfa becerileriniz doğrultusunda destek verebilirsiniz.
4.HAYTAP
Sadece insanlar değil, hayvanların da sosyal sorumluluk bilinciyle korunmaya ihtiyaçları var. Kurucu kadrosunda doktorlar, hukukçular ve hayvan hakları aktivistleri bulunan HAYTAP’ın faaliyet gösterdiği pek çok alan var. Sokak hayvanlarının daha iyi koşullarda yaşamasını sağlayacak barınaklar kurmak, bu barınaklara mama ve tıbbi sarf malzemesi desteği vermek, hayvan hakları ihlallerine karşı açtıkları hukuk mücadelelerini yürütmek, zor durumdaki hayvanları kurtarmak, pet shoplarda evcil hayvan satışına karşı duran kampanyalar yürütmek ve yaban hayatı koruma eylem planları gerçekleştirmek; HAYTAP’ın aktif projelerinden sadece birkaçı. Siz de aynı doğayı paylaştığımız dostlarımıza yardım elinizi uzatmak isterseniz HAYTAP’ın web sitesinde bulunan projelere gönüllü destek verebilir ya da Haytap Shop’tan alışveriş yapabilirsiniz.
5.Buğday Derneği
Hızla kirlenen gezegenimizi korumak için bir adım atmak isterseniz, Türkiye’de ekolojik yaşamın en büyük destekçilerinden biri olan Buğday Derneği’nin çalışmalarını inceleyebilirsiniz. Ekolojik tohum üretimini ve organik tarımı destekleyen derneğin kurduğu çiftliklerde çalışarak emeğinizle destek verebileceğiniz gibi, parasal bağışlarınızla da ekolojik tarıma katkıda bulunabilirsiniz.
6.Koruncuk Vakfı
Bundan tam 36 sene önce birkaç gönüllünün kişisel çabalarıyla kurulan Koruncuk Vakfı, her çocuğun iyi koşullarda; nitelikli eğitim, sağlık ve sosyal desteğini alarak büyümesi gerektiği anlayışıyla çalışmalarına devam ediyor. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde olan 0-6 yaş aralığındaki korunmaya muhtaç çocukları Bolluca ve Urla’da kurulan tam donanımlı çocuk köylerinde eksiksiz bir birey olarak yetiştirmeyi amaçlayan Koruncuk Vakfı’na bağış yaparak minik koruncukların eğitimine destek verebilirsiniz.
7.Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği 1998 yılından bu yana; öncelikle omurilik felçlileri olmak üzere tüm ortapedik engellilerin tıbbi, mesleki, ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümlerine yönelik ulusal ve uluslararası alanlarda projeler gerçekleştiriyor. Özellikle engellilere tekerlekli sandalye temin edilmesi ve onların sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi gibi konularda son derece aktif olan derneğin değiştirdiği bir hayatı konu alan röportajımızı mutlaka okuyun.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Protez bir engelse, Pamela Anderson da engelli midir?
Bir genç sadece koşarak 24 gencin hayatını değiştirdi