Kabak Tatlısı Kaç Kalori?

Kabak Tatlısı

(1 gr)
2
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 6.61 0.07
Protein (g) 4.37 0.04
Yağ (g) 13.4 0.13
Lif (g) 1.64 0.02
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 7.02 0.07
Potasyum (mg) 7.02 0.07
Kalsiyum (mg) 43.94 0.44
Vitamin A (iu) 221.47 2.21
Vitamin C (mg) 13.48 0.13
Demir 1.26 0.01

 

Bal kabağından yapılan kabak tatlısı, Türk mutfağında oldukça sevilen bir tatlıdır. Kabak tatlısı, hazırlaması kolay bir tatlı olmasının yanı sıra oldukça da lezzetlidir.

Bal kabağı normalde kalorisi düşük bir meyve olmakla birlikte tatlısı yapıldığında içerisine şeker ve ceviz gibi şeyler eklendiği için kalorisi artmaktadır. Bir porsiyon (120 g) kabak tatlısının kalori ve besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:

Kalori: 210

Yağ: 4,1 g

Karbonhidrat: 44,3 g

Protein: 1,6 g

Bal Kabağı Besin Değeri

Kabak tatlısının ana malzemesi bal kabağı olduğu için besin değerleri bakımından zengin olan bu meyveye ayrıca değinmek gerekir. Bir bardak (yaklaşık 245 gram) bal kabağının besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 49

Yağ: 0,2 g

Protein: 2 g

Karbonhidrat: 12 g

Lif: 3 g

A vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 245’i

C vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 19’u

Potasyum: Günlük ihtiyacın yüzde 16’sı

Bakır: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i

Manganez: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i

B2 vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i

E vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 10’u

Demir: Günlük ihtiyacın yüzde 8’i

Bal kabağında yukarıda yer alan vitaminler ve minerallerin dışında az miktarda magnezyum, fosfor, çinko, folat ve B vitaminleri de bulunmaktadır.

Besin değerleri bakımından zengin olan kabağın yüzde 94’ü su olduğu için kalori değeri düşüktür.

Kabağı yalnızca meyve olarak değil, çekirdeklerini tüketerek de sağlık üzerinde sağladığı faydalardan yararlanabilirsiniz.

Bal Kabağının Faydaları

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Histamin intoleransı: Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

Bal kabağı, kabak tatlısı olarak tüketilebileceği gibi şekersiz olarak tüketildiğinde vücut açısından çok faydalıdır. Bal kabağının vücudunuz için sağlayabileceği faydaları aşağıda okuyabilirsiniz.

Antioksidan kaynağıdır

Serbest radikaller, vücudun metabolik sürecinde üretilen moleküllerdir. Bu moleküllerin zararlı molekülleri öldürmek gibi önemli görevleri vardır. Bununla birlikte vücutta çok fazla serbest radikal olması, oksidatif strese neden olarak kronik hastalıklara yol açabilir.

Bal kabağı; alfa karoten, beta karoten ve beta kriptoksantin gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri yok ederek hücre hasarının engellenmesine yardımcı olabilirler. Bu da kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların engellenmesinde faydalı olabilir.

Bağışıklığı destekler

Bal kabağındaki besinler, bağışıklık sisteminizi desteklemenize yardımcı olabilir. Örneğin, bal kabağında yüksek miktarda bulunan beta karoten, vücutta A vitaminine dönüştürülür. Araştırmalar, A vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bal kabağı C vitamini açısından da zengindir ve bu sayede beyaz kan hücresi üretimini arttırır ve bağışıklık hücrelerinin daha etkin bir şekilde çalışmasına ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Bal kabağı aynı zamanda E vitamini ve folat bakımından da zengin bir kaynaktır. Bu besinlerin de bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Cilt sağlığı açısından faydalıdır

Bal kabağı, C vitamini bakımından zengindir ve bu sayede ciltteki bulunan önemli bir protein olan kolajen üretiminin desteklemesine yardımcı olur. C vitamini aynı zamanda güneşten gelen UV ışınlarının neden olduğu foto hasara karşı korunmaya da yardımcı olur. C vitamini cilt üzerine uygulandığında faydalı olabilmekle birlikte bu önemli antioksidanı meyve ve sebzelerden almak da cilt açısından olumlu etki gösterebilmektedir.

Göz sağlığını destekler

Bal kabağındaki beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşerek özellikle yaş ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan göz sorunlarının engellenmesine yardımcı olabilmektedir. Yaş ile birlikte görülen maküler dejenerasyon, yaşlılarda yaşanan görme kaybını ifade etmektedir. Bal kabağı gibi beta karoten içeren besinler, maküler dejenarasyonu önlemede etkili olabilmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kardiyologların kahvaltıda tüketilmesini önerdiği besinler

Kilo vermede yardımcı olabilir

Bal kabağı, besin bakımından zengin bir yiyecek olmasına rağmen kalori bakımından düşüktür. Yaklaşık yüzde 94’ü sudan oluşan bal kabağını pirinç ve patates gibi karbonhidrat kaynakları ile aynı miktarda tükettiğinizde daha az kalori almış olur ve bu sayede kalori alımınızı kontrol altında tutmuş olursunuz. Bal kabağı aynı zamanda lif bakımından da iyi bir kaynak olduğu için iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olarak kilo vermenize katkıda bulunabilir.

Kalp sağlığını destekleyebilir

Bal kabağında bulunan potasyum, C vitamini ve lifin kalp sağlığını desteklemede önemli olduğu bilinmektedir. Bazı araştırmalar, potasyum ile kan basıncının düştüğünü ve felç riskinin azaldığını göstermektedir. Kan basıncı ve felç, kalp hastalıkları bakımından önemli iki faktördür.

Bal kabağı antioksidan bakımından da zengindir ve bu sayede kötü kolesterole (LDL) karşı korunmada yardımcı olur. Kötü kolesterol, damarların daralmasına yol açarak kalp hastalığı riskinin artmasına neden olabilmektedir.

Beslenme düzenine eklemek kolaydır

Bal kabağı oldukça lezzetli ve beslenme düzeninize kolayca ekleyebileceğiniz bir meyvedir. Bal kabağını tatlı yaparak tüketebileceğiniz gibi haşlanmış sebzelerle birlikte, çorba ya da makarna içerisinde de tüketebilirsiniz.

Kabağı en basit haliyle tüketmek için kesip üzerine tuz ve karabiber ekleyerek fırında kızartabilirsiniz. Ayrıca kış aylarında bal kabağı çorbası yaparak da tüketebilirsiniz.

Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kabak tatlısını seviyorsanız, bu tatlıyı evde yapmanız çok kolay. Kabak tatlısı için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde:

  • 1 kilogram bal kabağı (ayıklanmış)
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 tutam tuz
  • 2 çubuk tarçın
  • Üzeri için:
  • Dövülmüş ceviz
  • Kaymak
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Duvar pilatesi nedir, nasıl yapılır?

Kabak tatlısı hazırlamak için öncelikle bal kabağını ince ince dilimleyip çekirdekleri çıkartmalı ve sonrasında içini istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından büyük ve yüksekliği az olan bir tencere ya da tavanın tabanını bal kabağıyla doldurun. 2 su bardağı şekeri kabakların üzerine eşit olarak şekilde döktükten sonra bir tutam tuz serpin, tarçın çubuklarını ekleyin ve tencerenin ağzını kapatın. Kabakları bu şekilde bir gece dinlendirin.

Ertesi gün kabakların sularını bıraktığını göreceksiniz. Bu şekilde kabakları pişirirken ekstra su eklemeye ihtiyacınız olmayacak. Suyunu salmış olan kabakları ocağa koyup kaynatın ve ardından ocağın ateşini azaltın.

Bal kabakları yumuşak ve yarı saydam hale gelince suyun kalın bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Tenceredeki şekerin yanmasını önlemek için kabakları pişirdiğiniz süre içerisinde tencereyi sık sık kontrol etmeyi unutmayın.

Kabaklar piştikten sonra biraz soğumaya bırakın. Tatlınız servis edeceğiniz zaman üzerine ceviz ve bir parça kaymak koyabilirsiniz.

Kabak Tatlısı Kilo Aldırır mı?

Kabak tatlısında kullanılan bal kabağı faydalı bir meyve olsa da tatlıda bulunan şekerin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ve kilo aldırabileceği için kabak tatlısını ölçülü şekilde tüketmeniz gerekir.

Rafine şeker kullandığınız kabak tatlısını ölçülü olarak tüketmezseniz, tatlıdaki şeker nedeniyle bel bölgenizdeki yağlanma artabilir ve diyabet ile kalp hastalıkları yaşama riskiniz artabilir.

Beslenme düzeninizde şekere çok fazla yer verirseniz, çok fazla kalori tüketmiş olacağınız için kilo alabilirsiniz. Üstelik kilo almanın yanı sıra başka hastalıklar bakımından da riskiniz artacağı için çok fazla şeker tüketmeniz halinde sağlığınız olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle kabak tatlısında rafine şeker yerine bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanmayı deneyebilir ve tatlıyı ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir