Kaliteli bir yaşlılık hayatı sürmek için yaşanması gereken ülkeler

Bireyler, düzenli spor yapıp sağlıklı beslendikçe ortalama yaşam süresi hızla artar. Yaşlı insanların yaşadıkları yerin sağlıkları üzerindeki etkisi çok büyük. Çevrenin temiz oluşu, emeklilik maaşı, hastaneler ve toplu taşıma gibi faktörler, yaşlı insanların sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için çok önemli.

Yaşlı

 

Zamanla yaşlı insanlar üzerine yoğunlaşan araştırmalar ve veriler, karşımıza ilginç sonuçlar çıkarıyor. HelpAge International’ın yayınladığı Global AgeWatch Index, Dünya’daki yaşlı insanların yaşam kalitelerini ve sağlıklarını düzenli olarak kayıt altına alıyor. Bu veriler, yaşlı insanların en çok hangi ülkede daha mutlu ve sağlıklı yaşadıklarını anlamamızı sağlıyor. Uplifers olarak, yüksek bir hayat kalitesiyle yaşlanmak için yaşanması gereken ülkeleri sizler için derledik.

Kuzeye yerleşin 

Yapılan son araştırmalara göre, yaşlıların en mutlu yaşadığı ülke; Norveç. Norveç’te emeklilik maaşı diğer ülkelere göre çok yüksek. Aynı zamanda toplum ve devlet, yaşlı insanların rahat ve kaliteli bir hayat sürebilmesi için elinden geleni yapıyor. Norveç’ten sonra, diğer ilgi gören ülkeler ise; İsveç, İsviçre ve Kanada. Bu ülkeler sağlık ve sosyal hizmetler konusunda çok gelişmiş. Ayrıca İsveç, İsviçre ve Kanada’da yaşlılar için çalışma imkanları mevcut.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Daha iyi bir gelecek için plastik kullanımını azaltmanın 8 yolu
Lİste
Global agewatch 2014

Global AgeWatch, araştırmasını yaparken, dört spesifik alana odaklanıyor; sağlık, gelir düzeyi, eğitim ve işsizlik oranı. Sağlık kalitesini ölçerken, 60 ve üstü insanların yaşam kalitesine ve yaşlı insanların psikolojik durumuna bakıyor. Gelir düzeyi içinse, emeklilik maaşının yaşlıların kaliteli bir yaşam sürebilmesi için yeterli olup olmadığını araştırılıyor. Aynı zamanda, yaşlı insanların kendi ülkelerinde ki yaşam kalitesine de bakılıyor. Bu maddeleri göz önüne alarak Global AgeWatch yaşlılar için en yaşanası ülkeyi tespit ediyor.

Japonya hariç, listenin ilk 10’unda yer alan ülkeler Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralasya’da yer alıyor. İngiltere ise emekli insanların yaşam kalitesinin düşük olmasından ötürü 11inci sırada yer alıyor.

Yaşlı bir insanın yaşam kalitesini anlamak için iki faktör daha var; güvenlik ve toplu taşıma. İkisi de yaşlı bireylerin hayat kalitesini artırmakta önemli bir rol oynuyor. Toplu taşıma ve güvenlik açısından gelişmiş bir ülke de yaşlıların hastanelere, dükkanlara veya bankalara ulaşımı çok daha güvenli ve rahat olabiliyor.

Listenin altında yer alan ülkeler

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Psikolojik destek zamanı: Çocuğu terapiye hazırlamak

GlobalAge Watch listesinin alt sıralarında, yaşlılar için iş olanakları az olan ülkeler yer alıyor. Fas, Uganda ve Gana gibi Afrika kıtasında yer alan ülkeler yaşlıların yaşama kalitesi bakımından gelişmiş ülkeler değil. Bu ülkelerdeki toplu taşıma ve ücretsiz sağlık hizmetleri de yeteri kadar gelişmemiş.

Liste 2
Global agewatch 2014

Sağlık sektörü dahil olmak üzere 4 kategorinin 3ünden düşük puan alan Ukrayna’da listenin sonunda yer alan ülkeler arasında. Gazze, Mozambik ve Afganistan’da yaşayan yaşlı oranın ise %5’ten az olduğu biliniyor.

Harekete geçilmesi gerekiyor

Listenin sonlarında olan ülkelerin, yaşlılar için yaşam kalitesini artırmak için harekete geçmeleri öneriliyor. Eğer bir an önce harekete geçilmezse, şu anda bu ülkelerde yaşayan gençlerin ileride düşük bir yaşam kalitesinde yaşayacağı ve yaşam sürelerinin azalacağı ön görülüyor.

Listenin en başında yer alan Norveç, uluslararası emeklilik maaşı sistemini 1937’de yürürlüğe geçirdi. İsveç ise, geçtiğimiz yıllarda uluslararası emeklilik maaşının ülkesinde geçerli oluşunun 100üncü yılını kutladı. İki ülkede bu sisteme geçiş yaptığında henüz ‘gelişmekte’ olan bir ülke sınıfındalardı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Suyun iyileştirici gücü: Wataflow

Bu verilerden yola çıkılırsa, sosyal politikada önceliğin yaşlılara verildiği ülkeler, listenin üst sıralarında yer alıyor. Bu ülkeler, hem yaşlı insanlara kaliteli bir yaşam vaat ederken hem de refah seviyesini koruyabiliyor.

Önemli olan bir diğer şey ise, bir bireyin hayatı boyunca kaliteli bir hayat sürmesi, yaşlılığında da sağlıklı ve daha uzun ömürlü olması anlamına geliyor. Bu yüzden her yaştaki insanlara iyi bir yaşam kalitesi sunmak, ülkelerin önceliği olmalıdır.

 

Kaynak:

WORLD ECONOMIC FORUM

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir