Kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken hazırlıklar

Bildiğiniz gibi ben sadece bir koşucu değilim. Doğayı ve doğada olmayı çok seviyorum.

Çocukluğumdan beri çadırda kalmaya alışığım. 7-8 yaşlarındayken yazın oturduğumuz evin bahçesinde çadır kurardık. İsviçre’de genelde anne babalar erkenden çocuklara doğayı ve özgürlüğü öğretmeye çalışır. Hala iyi hatırlıyorum, çadırda ilk kaldığım gece saat iki veya üçte eve dönmüştüm. Bir yerden ses gelmişti ve ben çok korkmuştum. Ama ertesi gece tekrar çadırda kaldım ve bu sefer bütün gece çadırda uyudum.

Kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken hazırlıklar
Çadırda uyumak herkesin yaşaması gereken deneyimlerden birisi olabilir

Yıllar geçti ve üniversitedeyken İtalya’ya ve İspanya’ya tatile gittiğim zamanlar hep çadırda kaldım. Öğrenciyken böylece daha ekonomik bir şekilde tatil yapabiliyordum.

Son aylarda da birkaç kez çadırda kaldım. Önce Mayıs sonu gibi Kaçkar dağlarında trekking yaptım. Farklı bir deneyim oldu çünkü 6 gün boyunca kamp malzemesi ve yiyeceklerimizi taşıdık. Ondan birkaç hafta sonra DASK’a (Anadolu Dağ Maratonu) katıldım. Orada da kendi kamp malzememizi ve yiyeceklerimizi taşıdık. Ama bu etkinliklerin birbirinden farklı olduğunu söyleyebilirim. Birisi 6 günlük bir yarışken, diğeri 2 günlük bir geziydi. Sık sık kamplara katıldığım için, arkadaşlarım da bazı şeyleri merak ediyor. Cora neler götürmeli? Kaç farklı kıyafet alıyorsun? Makyaj alıyor musun? Genellikle bu tip sorular duyuyorum.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Performans artırıcıların aşırı kullanımı erkeklerde beslenme bozukluğuna neden oluyor

Bu tarz soruları olanlara cevap verebilmek adına, bugün sizlerle hem bir malzeme listesi paylaşacağım hem de bazı tavsiyelerimi aktaracağım.

Kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken hazırlıklar
Kamp yapmak için malzemelerinizin tam olması gerekiyor

Kamp için gerekli malzemeler: 

1. Çadır
2. Uyku tulumu
3. Mat
4. Kafa feneri ve yedek pil

Çadır olarak çift katlı çadırı tercih etmenizi öneririm, çünkü bu şekilde buğulaşma daha kolay dışarı çıkıyor. Bu olmazsa sabah kalktığınızda çadırın içini nemli bulabilirsiniz. Uyku tulumunu doğru seçmek için hangi yükselikte ve hangi mevsimde kampı yapacağınız önemlidir. Uyku tulumlarında sıcaklık değerleri yazıyor. Üşümemek için mat üstünde yatmak çok önemli olabilir. Aslında mat sadece üşümemek için kullanılmaz. Özellikle konfor istiyorsanız mat çok önemlidir. Doğada zemin sert olduğu için, trekking yaptıktan sonra ya da yorucu bir koşudan sonra rahat bir uyku çekmeniz sizin için iyi olabilir. İyi bir şekilde uyumazsanız, gündüz efor yaptığınızda performansınız düşebilir. Yanınıza yastık da götürebilirsiniz. Ben yastık götürmüyorum ama sırt çantamı ya da kıyafetimi kullanıyorum.

Kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken hazırlıklar
Zorlu doğa şartların iyi bir şekilde uyuyabilmek için matınızı yanınızda bulundurmalısınız

Çanta bir kampın en önemli malzemesidir

Malzemeler içerisinde de bana göre çanta en önemli olanıdır. Hem bütün malzemenizi içinde olması lazım hem de bütün gün sırtınızda onu taşıyacaksınız. Hafif ve anatomik yapısı olan sırt çantalarını tercih edin. Doğru seçim yapabilmek için bu konuda uzman olan yerlerden faydalanabilirsiniz. Karaköy’de ve Kadıköy’deoutdoor malzeme satan çok fazla yer var. Genel olarak 30 litrelik bir çanta 5 veya 6 gün için yetiyor. İki kişi trekking yapıyorsanız bir kişi, çadırı taşıyabilir ve diğer kişi de uyku tulumlarını. Ayrıca iki kişi olduğunuzda yiyecekleri de paylaşarak taşıyabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vegan beslenmede en sık yapılan 5 hata
Kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken hazırlıklar
Doğada yürürken ya da koşarken eşyalarınızı rahat bir şekilde taşıyabilmeniz için çanta tercihinizi doğru yapmanız gerekebilir

Yemek konusunda üç önemli kural var: Uzun süre bozulmaması, fazla yer kaplamaması ve besin olarak kaliteli olması. Birkaç örnek verecek olursam, taze meyveleri yanınıza alamazsınız. Buzdolabı olmadığı için bir kaç saat içinde bozulurlar. Kuru et, hazır çorba ve konserve tercih edilebilir. Besin olarak kaliteli gıdaları tercih edin. Gofretlerden veya şekerli bisküvilerden ziyade kuru yemiş tercih edebilirsiniz.

Kampa götürülebilecek yiyecekler

1. Hazır çorba
2. Paketli kuru et
3. Kavurma
4. Poşetli ton balığı
5. Hazır makarna
6. Ceviz, fındık, kuru üzüm
7. Lavaş
8. Poşet çay ve kahve

Su konusunda yolda veya dağlarda genelde su bulabilirsiniz. Taşımak için mataralar ya da su torbası tercih edebilir. Dağlarda ve yaylalarda sular genellikle temiz oluyor. Ancak bazen yaylalarda tuvalet suları suya karışabilir. Buna dikkat etmenizi öneririm. Yine de paniğe gerek yok. Kaçkar dağlarında 6 gün boyunca dereden su içtik ve kimse hasta olmadı.

Kıyafet konusunda, spor yaptığınız zamanki gibi pamuklu olmayan kıyafetleri tercih edin. Terlediğiniz zaman daha hızlı kurur ve daha az üşürsünüz. Bir de akşam kıyafetlerıiniz yıkamak isterseniz o zamanda da daha hızlı kuruyacaktır. Kişisel malzeme olarak dış fırçası ve küçük dış macunu almayı unutmayın. Onun dışında güneş kremi, yüz için krem, deodorant ve ıslak mendil kullanışlı olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Şişkinlik ve gaz problemi olanlara iyi gelecek 4 Ayurvedik beslenme kuralı

Kızlar; dağlarda makyaja gerek yok. Doğada olmak doğal olmak demektir. Köklere dönmek hem vücut hem de ruh için önemlidir.

Kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken hazırlıklar
Güzel bir kamp yaparak doğada olmanın keyfine varabilirsiniz

Çadırda kalmayı ve kamp yapmayı yaşamadan anlatması çok zordur. Akşam gün batımını izlemek, yıldızlara bakmak ve doğayı dinlemek. Belki biraz meditasyon yapmak. Sonra yavaş yavaş çadıra girmek ve uyumak. Uzaktan ormanı sesini dinlemek ve belki bir hayvan sesi de duymak. Sabah güneşin ilk ışıklarıyla uyanmak. Uyku tulumdan çıkıp hemen doğanın içine girmek.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir