Kantaron yağı faydaları: Kantaron yağı neye iyi gelir, nasıl kullanılır?

Kantaron yağı faydaları sebebiyle aktarlarda en çok sorulan doğal yağlar arasında yer alır. Bu şifalı yağ, tahmin edeceğiniz gibi kantaron bitkisinden yapılır. Bilimsel adı centaurium erytraea olan bitki ateş otu, acı ot, İsa’nın merdiveni, kılıç otu, kan otu, binbirdelik otu gibi isimlerle de bilinmektedir. Kantaron yaklaşık yarım metre boyunda büyüyen, mızrak benzeri şekle sahip olan ucu çiçekli dallardan meydana gelir. Dalların uçlarında sarı veya kırmızı renkli çiçekler bulunur, bu da bitkinin sarı veya kırmızı kantaron olarak isimlendirilmesini sağlar. Genellikle ovadan 1500 metre rakıma kadar açık ormanlarda, çayırlarda ve kuru otlaklarda, çamur ve ıslak kumlarda, çimenlik yerlerde, taşlı meralarda, bozkırlarda ve çalılıklarda yetişir.

Kantaronun iyileştirici etkilerinin birkaç bin yıl önce insanlar tarafından keşfedildiği biliniyor. Elbette günümüzde de çok popüler. Kantaron bitkisinin çiçekleri kurutulup çay olarak tüketilebiyor, çeşitli ilaçların hazırlanmasında kullanılıyor ve yağı da topikal olarak uygulandığında çeşitli faydalar sağlıyor. Kantaron yağı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kantaron, Erythraea cinsine ait bir bitki ve adı, kantaron çiçeklerinin rengi olan kırmızı anlamına gelen Yunancadaki “erythros” kelimesinden geliyor. Daha önce bu bitki, bitkisel ilaçlardaki yeteneği ile tanınıyordu. Yunan mitolojisinde seçkin bir kişilik olan Centaur Chiron’un yarasını kazara iyileştirdiğine inanılıyor ve onun adından türetilen “Chironia” şeklinde anılıyordu. Kantaron geçmişte yılan ısırıklarının ve ateşin tedavisinde sıklıkla kullanılan mucizevi bir bitkiydi.

Ayrıca Romalı bitki bilim yazarı Macer de 10. yüzyılda kantarondan bahsediyor. Bitkinin güvenli ama acı olduğunu açıklayarak solucanları öldürme ve su toplaması, yılan ısırığı gibi yaraları tedavi etme yeteneğini anlatıyor.

İçindekiler

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Uyumanın amacı nedir? Neden uykuya ihtiyaç duyarız?

Kantaron yağı neye iyi gelir? Kantaron yağının faydaları nelerdir?

Kantaron bitkisi sağlığa olan sayısız faydaları nedeniyle köklerinden yapraklarına, çiçeğinden meyvesine kadar tüm kısımlarıyla tıpta kullanılmakta. Az sonra sıralayacağımız faydaları ise hem sarı kantaron yağı faydaları hem de kırmızı kantaron yağı faydaları olarak düşünebilirsiniz. Az önce de belirttiğimiz gibi her ikisi de sağlığınıza benzer faydalar sağlar.

1. Cilde iyi gelir

Kantaron yağının cilt üzerindeki etkileri çok çeşitli. Bu konuda farklı araştırma ve makalelere rastlayabilirsiniz. Özellikle kantaron yağı yüze faydaları ile dikkat çekmekte. Hücre yenileme özelliği ile yüzdeki yara izlerinin, güneş lekelerinin, sivilcelerin ve yaraların iyileşmesini destekliyor. Sivilce bir miktar sebumun ciltte salgılanması sonucunda gözeneklerin tıkanması ve iltihaplanması ile meydana gelen bir oluşum. Bu süreçte, iltihaplanmaya karşı antibakteriyel özelliği bulunan kantaron yağı ise sivilcelerin kurumasına ve iltihaplanmanın yok olmasına yardımcı olabilir.

Kantaron yağı ayrıca nemlendirici bir özelliğe de sahip. Bu nedenle cildinizi nazik bir şekilde nemlendirebilir ve rahatlatabilir. Peki kantaron yağı nerelere sürülür? Kantaron yağı cilde nasıl kullanılır?

Kantaron yağının cilde olan olumlu etkilerinden faydalanabilmek için bir pamuk yardımıyla direkt olarak ilgili cilt bölgesine uygulayabilirsiniz. Emilmesini bekleyebilir veya yağlı bir his kalmasından rahatsızsanız yarım saat beklettikten sonra su ile durulayabilirsiniz.

*Konu doğal yağlar olduğunda, bazı ciltlerin bunlara karşı hassas veya alerjik yapıda olabileceğini hatırlatalım. Bu nedenle cildinize uygulamadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

2. Güçlü ve parlak saçlara kavuşmanızı sağlar

Kantaron yağının cilde faydaları, konu saç derisi olduğunda da geçerlidir. Zengin içeriği sebebiyle saç derisi sağlığını geliştirir. Saç bakımına düzenli olarak eklendiğinde saçların güçlenmesine, koparak dökülmelerin azalmasına yardımcı olur, sağlıklı saç
büyümesini destekler. Kantaron yağı içeriğiyle siz de daha parlak ve canlı saçlara sahip olabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaza Özel 5 Farklı Çilekli Pasta Tarifi

Kantaron yağı ayrıca kepek, egzama gibi saç derisi sorunlarının giderilmesine de katkı sağlayabilir. Haftada bir kez kantaron yağı ile saç maskesi yapmayı deneyin. Kantaron yağının saça faydalarından yararlanmak için zeytinyağı ve argan yağı gibi saç sağlığına olan faydalarıyla bilinen farklı yağlarla hazırlayacağınız karışımı saçlarınıza uygulayabilir, yarım saat beklettikten sonra şampuanlayarak yıkayabilirsiniz.

Yukarıdaki uyarı, bu konu için de geçerli. Bazı ciltlerin kantaron yağına karşı hassasiyet gösterebileceğini unutmayın. Cildinize uygulamadan önce yama testi yapmanızı ve doktorunuza danışmanızı öneririz.

3. Sindirimi destekleyicidir

Kantaron yağı faydalarından bir diğeri, sindirim sistemi üzerinde. Kantaron yağı tüketiminin, sindirim sistemini düzenleyici bir etkisi olduğu biliniyor. Yemeklerden önce az miktarda tüketildiğinde sindirimi destekleyerek kabızlık, hazımsızlık gibi sorunların önüne geçebilir. Kantaron yağı mideye faydalarından yararlanmak için tek başına veya yoğurt gibi yiyeceklere ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca bitki çayı olarak da hazırlayabilirsiniz. Kantaron yağının çay şeklinde tüketilmesinin böbrek sağlığını da desteklediği biliniyor.

Önemli not: Ağız yoluyla kantaron yağı tüketimi 1 çay kaşığını geçmemelidir. Herhangi bir hastalığınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

4. Ateş düşürücü etkisi vardır

Kantaron yağı, doğal bir terletici olarak kabul edilir, yani terlemeyi teşvik etmeye yardımcı olur. Bu da vücudun soğumasına yardımcı olmak, ateşi düşürmek ve cilt yoluyla vücuttan toksinleri atmak için yararlı olabilir. Bu yeteneği onu ateşli hastalıkların tedavisinde faydalı kılar ve eski dönemlerde sıtmayı tedavi etmek için neden kullanıldığını açıklar.

5. Antibakteriyel özellikler taşır

Kantaron yağı, antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için enfeksiyonlara yol açan bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalara karşı vücudunuzu koruyabilir. Ayak mantarı, deri enfeksiyonları, uçuk gibi çeşitli cilt enfeksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olabilir; deri iyileşme hızını artırır ve iz, leke oluşumunu önler. Düzenli olarak kullanılması yeni enfeksiyonların oluşmasını engelleyebilir. Kantaron yağının bu özelliğinden yararlanmak için alerjik durumunuz yoksa doğrudan cilt üzerine uygulayabileceğiniz gibi bu içeriğe sahip cilt bakım ürünleri de arayabilirsiniz.

Kantaron yağı zararları

Kantaron yağı neye iyi gelir, öğrendik. Peki, sarı kantaron yağı zararları veya kırmızı kantaron yağı zararları neler? Öncelikle bu şifalı bitkinin doğru kullanıldığında son derece güvenli olduğunu ve yukarıda saydığımız faydaları sağlayabileceğini biliyoruz. Siz de çeşitli hastalıklardan koruma, cilt ve saç sağlığını destekleme, sindirim sistemini iyileştirme gibi önemli faydaları olan kantaron yağına, aktarlardan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kimyonun faydaları nelerdir?

Bu noktada unutulmaması gereken şey, tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi kantaron yağı kullanımında da dikkatli olunması gerektiği. Kronik bir hastalığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız, çeşitli besin alerjilerine sahipseniz kantaron yağ kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde kantaron kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Kantaron yağının aşırı veya yanlış kullanılması;

  • Hafif karın ağrıları ve kramplara neden olabilir.
  • Peptik ülserli hastalara zarar verebilir.
  • Bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Sarı ve kırmızı kantaron yağı arasındaki fark

Kantaron yağının faydalarını açıklamadan önce sıkça karşınıza çıkacağı için sarı kantaron yağı ve kırmızı kantaron yağı arasındaki ayrımdan söz edelim. Her iki yağ da aynı bitkiden elde edilmesine karşın sarı kantaron yağı kurutulmuş bitkiden, kırmızı kantaron yağı ise taze bitkiden elde edilir. Kantaron yağının faydalarından yararlanmak için dilediğinizi tercih edebilir veya ikisini karışık olarak kullanabilirsiniz.

Sarı ve kırmızı kantaron yağı, sağlıklı koşullarda üretildiği bilinen güvenilir markalardan temin edilmelidir. Satın almadan önce içerik, üretim yeri, son kullanma tarihi gibi bilgileri kontrol etmeyi unutmayın. Aksi takdirde yarardan çok zararı dokunabilir. Ayrıca hassas ciltlerde tahrişe yol açabileceğinden, kullanmadan önce doktorunuza danışmalı ve cildin küçük bir bölümünde test etmelisiniz.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: medicalpark, memorial

İlginizi çekebilir: Çay ağacı yağının faydası nedir? Nasıl kullanılır, ne işe yarar?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir