Kapanan havalara inat açılan iştahınızı dengeleyin

Her yıl kış aylarında kapanan havalarla birlikte nedendir bu iştah artışı, hiç düşündünüz mü?

Kış aylarında iştahınızın artması birçok sebebe bağlıdır. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, düşen vücut ısısının regüle edilebilmesi için daha çok enerjiye ihtiyaç duyulmasıdır. Bu enerji açığı içinse vücut açlık hormonlarını devreye sokar ve iştah mekanizmanız yeme isteği üzerine pozitif ivmelenir.

Diğer önemli bir nokta güneşin kendini gizlediği bu havalarda D vitamininden yeterince faydalanamamız sonucunda mutluluk hormonu olarak adlandırılan ‘serotonin’in yeterince sentezlenememesi ile açığa çıkan iştah halidir. Azalan serotonin hormonu vücutta karbonhidratlara karşı isteği artırır ve bu durum kilo artışına sebep olur.

Yine iştah mekanizmasında etkili olan ‘kolesistokinin’ adı verilen tokluk hormonu kış aylarında soğuyan havalar sonucunda etkisini azaltır ve yeme isteğimizi artırarak kilo alımına sebep olur.

Kış aylarında açlık halimiz, fizyolojik durumlar dışında psikolojik anlamda da etkilenir. Uzayan, kapalı ve karanlık saatler vücutta melatonin hormonunun daha fazla sentezlenmesine ve dolayısıyla uyku halinin ve depresif ve tembel modumuzun daha da açığa çıkmasına sebep olur. Böylece kapalı havalarda güneşli bir güne nazaran yeme isteği ve dolayısıyla kilo alma eğilimi artar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaprak Sarma Kaç Kalori?

Havaların soğuması ve güneşin yerini bulutlara bırakması ile evde geçirilen zaman ve fiziksel aktiviteler de azalmakta, düzenli hareket etme hali yerini konfor alanına bırakmakta ve böylece yetersiz/sedanter yaşam tarzı ile kilo alımı hızlanmaktadır.

Kış aylarında kilo alımını önlemek için neler yapabiliriz?

  • Yeterli protein alımı ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. 3 ana öğünü düzenli bir şekilde uygulamaya ve çok uzun süreli açlıklardan uzak durmaya çalışın.
  • Kışın kanda düzeyi azalan serotonin hormonu üretimini destekleyici hindi eti, somon, ananas, yulaf, muz, ceviz badem gibi sert kabuklu besinleri diyetinize mutlaka ekleyin.
  • Kivi, kapya biber, brokoli, turunçgiller gibi C vitamininden zengin besinleri tüketerek bağışıklığınızı doğal yollardan dengede tutmaya çalışın.
  • Depresif ruh hali ve melatonin gibi hormonların dengede olması için fazla değil ancak yeterli uyumaya özen gösterin. Vücudun biyolojik saatine göre en geç 23.00 saatinde uykuya geçmeniz ve özellikle gece 02.00-05.00 saatleri arasında verimli uyku halinde olmanız gerektiğini unutmayın.
  • Bağırsak mikrobiyotanızın sağlıklı olması adına yulaf, kereviz, lahana, kefir, doğal sirkeler, az tuzlu turşular gibi probiyotik ve prebiyotik besinleri mutlaka diyetinize ekleyin.
  • Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin ve haftada ortalama 3 gün 50 dakika yürümeye özen gösterin.
  • Yeterli su tüketimi genel sağlık ve kilo kontrolü için oldukça önemlidir. Günlük su ihtiyacınızı hesaplamak için olduğunuz kilo başına ortalama 0.03 ile çarpın.
  • Yağlı balıklar, süt ve süt ürünleri , yumurta, karaciğer gibi D vitaminin besinsel kaynaklarını tüketmekle birlikte, çok düşük D vitamini kan düzeylerinde uzman kontrolünde takviye şeklinde almanız gerektiğini unutmayın.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kişnişin sağlığa 8 faydası

İlginizi çekebilir: Kış sebzeleri ve kış sebzeleriyle yapılan yemek tarifleri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir