Karaciğer detoksuyla metabolizmanızı hızlandırın

Kilo vermek ile mücadele ediyorsanız, diyetinize karaciğer ve bağırsak temizleyici gıdalar eklemenin zamanı olabilir. Bazı besleyici yiyecekleri yiyerek vücudunuzun detoksifikasyon sürecini artırabilirsiniz.

Besin içeriği bakımından zengin bir diyet ile karaciğerinizi detoksifiye edebilirsiniz. Doğru türde yiyecekleri yiyerek, sağlıksız atıştırmalıklar tükettiğinizde vücudunuzun maruz kaldığı yabancı kimyasalları kolayca ortadan kaldırabilirsiniz.

Aşağıdaki listede yer alan altı besin vücudunuza detoksifiye edici destek verebilir.

Elma

Günde bir elma karaciğeriniz ve bağırsak sağlığınız için iyidir, çünkü lif bakımından oldukça zengindir. Lif bağırsakları temizlemeye ve “iyi” bakteri oluşumuna yardımcı olur. Cildinizin elma tüketerek daha parlak olduğunu hissedebilirsiniz. Ayrıca bir başka büyük bağırsak dostu lif kaynağı olan chia tohumunu yoğurda ekleyerek, elma ile birlikte puding yapabilirsiniz. 

Pancar

Pancar antioksidanlarla doludur. Pancar yemek, sağlıklı yağları ve E vitamini gibi yağda çözünen besinleri parçalayıp emen karaciğer enzimlerini ve safrayı aktive eder. Karaciğer yağ ve çözülebilir toksinleri, atılım için suda çözünen formlarına dönüştürerek çeşitli toksinleri safraya bağlar, böylece bağırsak hareketleriyle vücudunuzdan atılımını sağlayabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaz sofralarınızı şenlendirecek birbirinden lezzetli soğuk meze tarifleri

Brokoli filizi

Brokoli filizi bir “detoks süperstarıdır” çünkü antioksidanlarla doludur. Glutatyon seviyenizi brokoliden daha iyi artırabilirler, bu da karaciğer detoksifikasyonunun her iki fazını da destekler. Ek olarak, brokoli filizleri, karaciğerin aşırı hormon seviyelerini temizlemesine yardımcı olan bir bileşik olan indol-3-karbinol içerir.

Fermente gıdalar

Üç günden fazla bir süredir şişlik hissediyor veya kabız olmuşsanız, diyetinize daha fazla fermente edilmiş gıda eklemeniz gerekebilir.

Aşağıdaki fermente gıdalar, bağırsaklarınızı kolonize edecek ve sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik edecek bağırsak dostu bakterilerin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

  • Kefir: Kefir, laktoz sindirimini artırabilen, enflamasyonu azaltan ve kemik sağlığını iyileştirebilen fermente bir süt ürünüdür.
  • Kimchi: Kimchi genellikle lahana veya turp gibi fermente sebzelerden yapılan popüler bir Kore yemeğidir. Araştırmaya göre, kimchi insülin direncini ve kan kolesterolünü azaltabiliyor.
  • Miso: Miso, fermente edilmiş soya fasulyesinden yapılan bir Japon baharatıdır, miso çorbası yapmak için kullanılır. Araştırmalar misonun kanser riskini azaltabileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor.
  • Lahana turşusu: Lahana turşusu, kıyılmış ve fermente lahanadan yapılmış bir yemek, göz sağlığı için gerekli olan antioksidanlarla doludur. Yemeğin aynı zamanda lif ve C ve K vitaminleri de zengindir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yavaşlayın: Hızlı yemek yeme alışkanlığınızı nasıl değiştirebilirsiniz?

Sarımsak

Taze sarımsak yemek, toksinleri parçalayan ve bunları sisteminizden uzaklaştıran karaciğer detoks enzimlerini aktive eder. Sarımsak, doğranmış, ezilmiş veya kıyılmış olduğunda allisin adı verilen bir sülfür bileşiği içerir. Allisin, karaciğer sağlığınız için birçok fayda sağlayan güçlü bir antioksidan, antibiyotik ve antifungal bir maddedir. Sarımsağın antioksidan özellikleri, karaciğeriniz tarafından filtrelenen toksik maddelerin diğer organlara ulaşmasını önler.

Ceviz

Ceviz sadece beyin sağlığınızı artırmak için iyi değildir; ayrıca toksinlerin giderilmesini sağlayabilir ve karaciğerinizi iyi durumda tutabilir. Ceviz, kan dolaşımını ve kan akışını artırmaya yardımcı olur ve toksinlerin vücudunuzdaki farklı noktalardan karaciğere daha verimli bir şekilde taşınmasını sağlar. Ceviz, vücudunuzun beyinden ve merkezi sinir sisteminden alkol ve amonyak toksik yanıcı maddelerini nötralize etmesine ve temizlemesine yardımcı olan arginin ile doludur.

İlginizi çekebilir: Bağırsak temizliği için ev yapımı bir iksir: Zencefil, limon, elma

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir