Karanlık kış günlerinde evinizin atmosferini ısıtacak dekorasyon önerileri

Günlerin daha kısa sürdüğü, havanın daha erken karardığı ve güneş ışığına çoğu zaman hasret kaldığımız kış mevsiminde kendimizi zaman zaman mutsuz hissedebiliyoruz. Erken kararan hava ve güneş ışığı eksikliği keyfimize engel olabiliyor. Hatta, bu durum kış depresyonu gibi duygu durum bozukluklarını da doğurabiliyor. Baharı erkenden getirmek elimizde olmasa da evimize bahar aydınlığını ve yaz sıcağını taşıyabiliriz. Nasıl mı? Tabii ki ufak dokunuşlarla. Keyifli, aydınlık, davetkar ve sıcacık bir yaşam alanı yaratmak, kışın evde geçirdiğiniz zamanları daha mutlu kılmamıza; sadece misafirleriniz için değil, kendimiz için de hoş bir ortam oluşturmamıza yardımcı olabilir. Biz de Uplifers olarak evinizi daha sıcak, aydınlık ve keyifli bir mekan haline getirecek ipuçlarını bir araya getirdik. İşte karanlık kış günlerinde evinizin atmosferini ısıtacak dekorasyon önerileri:

Pencerelerinizdeki engelleri kaldırın

Güneş girmeyen eve doktor girer sözünden yola çıkacak olursak büyüklerimizin bir bildiği olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hastalıkların görülme sıklığının arttığı kış mevsiminde hem fiziksel hem zihinsel sağlığımız için güneş ışığını evimize mümkün olduğunca davet etmekte fayda var. Yazın zaman zaman evimizi serin tutmak için tercih ettiğimiz panjurlar, kışın daha karanlık bir ev ortamına sebep olabiliyor. Ya da sivrisineklerden korunmak için tercih ettiğimiz sineklikler pencerelerde kışın daha fazla güneş ışığının eve girmesine engel olabiliyor.

Bu nedenle pencerelerinizde takılı olan sineklikleri sökerek ya da varsa panjurları, tenteleri kaldırarak daha fazla ışığa alan açabilirsiniz. Ayrıca genellikle yazın aşırı sıcaklardan korunmak için kullandığınız karartma perdeleriniz varsa kışın onlara ihtiyacınız olmadığını söyleyebiliriz. Evinize bahar havasını taşımak, güneş ışığını daha fazla almak ve aydınlık bir ortam yaratmak için pastel renklerde ya da düz beyaz olan ince perdeleri tercih edebilirsiniz.

  

Ampullerinizi değiştirin.

Beyaz ışıklar daha fazla aydınlatıyor gibi görünse de aslında soğuk bir atmosfer ortaya çıkardığı için baharın ya da yazın yarattığı o aydınlığı vermeyi başaramıyor. Beyaz ışığın aksine sarı tonları ise daha sıcak bir atmosfer yaratabiliyor. Evinizi aydınlatmanın yanı sıra rahatlık hissini de korumak istiyorsanız günışığına daha yakın renkler tercih edebilirsiniz. İsterseniz doğal ışığı taklit etmede oldukça başarılı olan tam spektrumlu ışıkları da deneyebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Doğanın bize öğrettiği harika dekorasyon fikirleri

Mum yakın.

Şık mumluklar, şamdanlar, farklı boyutlardaki mumlar, kendi huzurlu alanlarınızı oluşturmakta oldukça başarılı aksesuarlar. Modunuzu bir anda yükseltebilecek bu aksesuarlar, aynı zamanda oldukça uygun fiyatlı dekoratif eşyalar arasında da yer almakta. Mumlar, evinizi sıcak ve rahat hissettirmenin yanı sıra yumuşak bir ışık da yaratır.

Bu da kış günlerinde evlerinize ekstra bir ışık kaynağı sağlamanın en keyifli yollarından biri olabilir. Aynı zamanda ışıl ışıl mumlar, hygge bir atmosfer yaratmanın ve huzurlu bir ortama sahip olmanın da anahtarıdır.

Yerlere minder atın.

Minderler, evinizde sıcak ve davetkar bir hava yaratmanın en etkili çözümlerinden biri. Farklı desenlerde ve boyutlardaki renkli minderlerle dekorasyonunuzu canlandırırken hem bohem hem de davetkar ekstra oturma alanları yaratabilirsiniz. Kışın soğuk havasına rağmen sıcak bir ev ortamı için minderlerden faydalanmayı düşünebilirsiniz.

Aynaları kullanın.

Hem kullanışlı hem de şık aynalar, ev dekorasyonlarının en zamansız parçalarından. Aynalar, yalnızca bir odayı ferah göstermekle kalmaz; aynı zamanda ortamdaki ışığı yansıtarak daha parlak hale getirebilirler. Özellikle boş duvarlı bir odanız varsa aynalar ilk tercihiniz olabilir. Işığı yaymak ve daha geniş, ferah ve aydınlık bir ortam için evinizde uygun yerlere aynalar yerleştirebilirsiniz.

Sıcak dokunuşlar ekleyin.

Sıcak renklerle boyanmış duvarlar, ahşap aksesuarlar, dekorasyona sıcaklık katan halı ve kilimler, çiçekler, minderler, kişisel fotoğraflar, battaniyeler, şallar, kitaplar, kokular, evinize bambaşka bir hava katarak hem daha sıcak hem de daha coşkulu bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olabilir.

Tıpkı perdeler gibi mobilyaların rengi ya da döşemeler de kışın evleri daha aydınlık göstermek için değiştirilebilir. Her mevsim mobilya değiştirmek elbette ki mümkün değil ancak mobilyalarınızın üzerine sereceğiniz canlı renklerdeki örtüler ufak bir hileyle size yardımcı olabilir. Baharın havasını taşıyacak toprak tonlarındaki halı veya kilimleri de dekorasyonunuza ekleyerek alan yanılsaması yaratmanın yanı sıra odanızı bir kez daha aydınlatmaya yardımcı olacaktır.

Müziği ihmal etmeyin.

Evinizde yankılanan bir müzik, yaşam alanınızı kişiselleştirmenin yanı sıra keyifli bir hava yaratmak için de birebir. Tabii kendinizi müziğin ritmine kaptırıp dans etmeyi de unutmayın. 🙂 Ayrıca, evde müziğin, sesin olması enerji temizliği için de işe yarar bir ipucu. Hem ruhunuza hem evinizin atmosferine iyi gelecek şarkılardan bir çalma listesi hazırlamayı ihmal etmeyin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gösteriyi Çalacak 5 Modern TV Duvarı Tasarım Fikri

Işık kaynaklarınızı çeşitlendirin.

Tavan aydınlatmaları, oldukça keskin bir ışık sunarken ışığı yansıtma ve alana yayma konusunda eksik kalırlar. Yer aydınlatmaları, masa lambaları, duvar lambaları veya bakır telli aydınlatmalar ise özellikle sarı tonlu ampullerle birlikte oldukça sıcak bir atmosfer yaratabilir. Yaşam alanınızda sıcaklığın yanı sıra renkli bir hava yaratmak içinse renkli lava lambaları ya da Himalaya tuz lambası gibi farklı seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Ayrıca mümkün olduğu kadar farklı aydınlatmaları bir arada kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Örneğin; yılbaşında kullandığınız ışıkları saklamanıza gerek yok. Şerit ışıklarla perdelerinizi, duvarlarınızı süsleyebilir; dilerseniz mobilyalarınızın altını led ışıklarla renklendirebilir, salonun bir iki köşesine ayaklı abajur yerleştirebilir, renkli, hoş kokulu ve farklı boyutlardaki mumları evinizin her köşesine dağıtabilirsiniz. Unutmayın, ışık kaynaklarınız ne kadar fazla olursa eviniz o kadar aydınlık görünür.

Akıllı ev teknolojilerini deneyin.

Farklı ışık kaynaklarından bahsederken teknolojiyi unutmak olmaz. İşten dönüp de eve ilk adımı attığınızda karanlık bir ortama girmek sizi mutsuz ediyorsa akıllı ev teknolojilerine göz atabilirsiniz. Basit bir sistem kurarak, ışıklarınızı zamanlayabilir; sistem üzerinden aydınlık miktarını ayarlayabilir ve eve girdiğinizde sizi aydınlık bir ortamın sizi karşılamasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, müzik çalan ışıklı bir akıllı çalar saat, sabahları en sevdiğiniz şarkıyla uyanmanızı ve aynı zamanda odanın hafifçe aydınlanmasını sağlayarak güne tatlı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilir.

Bitkilerden faydalanın.

Kış aylarında doğanın kendi içine çekildiğini hepimiz ara ara hissediyor olabiliriz. Bu hissiyatını tersine çevirmek için evimizi yeşil bitkilerle canlandırabiliriz. Bitkiler, evinizi daha canlı bir hale getirirken; aynı zamanda da alanınıza sıcaklık katabilir. Bakımı kolay bitkiler arasından size güzel gelenleri seçebilir; dekorasyonunuzu tamamlayan saksılarla birlikte yeşilin huzur veren gücünü evinize taşıyabilirsiniz.

Temizlik yapın.

Bahar temizliği sadece bahar mevsimi için değil. 🙂 Kirden arınmış tertemiz pencereler ışığın içeri girmesine yardımcı olurken, evinizdeki silinmiş yüzeyler de ışığı yansıtmaya devam edecektir. Hem eşyalarınızı hem de evinizin havasını temizlemeniz aydınlık, ferah ve tazelenmiş bir ev ortamı ile yenilenmiş bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İç Duvar Tasarımı için 8 Yaratıcı Fikir

Kokuların gücünden faydalanın.

Doğru bir koku, evinizin havasını anında değiştirebilir. Esansiyel yağ yayıcı difüzörler uygun fiyatlı ve pratik kullanımlarıyla işinizi kolaylaştırabilir. Size kendinizi iyi hissettiren birkaç koku seçip sabah kalktığınızda ve gece yatmadan önce aromaterapinin gücünden faydalanabilirsiniz. Evinize has ve kendinize özel bir koku yaratmak için farklı kokuları da kombinleyebilirsiniz. Örneğin, kış aylarında biberiye ve bergamot, vanilya, lavanta, tarçın gibi kokular evinize daha sıcak bir hava verebilir.

Evinizin duvarlarını sanatla kaplayın.

Hiçbir şey bir eve duvarların dolu olması kadar yaşanmış ve sıcak bir hava veremez. Eğer uzun zamandır ertelediğiniz ve duvara asmak istediğiniz şeyler varsa, şimdi tam zamanı. Beğendiğiniz sanatçıların işlerini uygun fiyatlarla satın aldıktan sonra farklı çerçevelerle kendinize ait bir sanat ortamı yaratabilirsiniz.

Böylece hem kişiselleştirilmiş hem de yaşanmışlık havası evinizle buluşabilir. Dilerseniz kendi sanat çalışmalarınıza ya da sevdiklerinizin resimlerine de duvarlarınızda yer verebilirsiniz.

Evinizi daha sosyal bir alana dönüştürün.

Bir eve yaşanmışlık hissi verecek ve daha sıcak bir ortama dönüştürecek en etkili bir diğer adım da evde daha sık vakit geçirmek. Böylelikle içinde daha rahat hissettiğiniz bir alan yaratabilirsiniz. Evinizin havasını gerçekten ısıtacak bir çözüm için, sevdiklerinizi davet etmeyi ve evinizde yeni anlar yaratmayı da ihmal etmeyin.

Her zamanki gibi akşamları film izlemek keyifli olsa da biraz daha yaratıcılıkla farklı bir aktivite düzenlemek; küçük bir arkadaş grubunu davet edip lezzetli yemekler yapmak evinizdeki sıcak enerjiyi artırabilir. Kişisel dokunuşlar yaparak, sevmediğiniz eşyalardan kurtularak, tarzınızı yansıtacak düzenlemelerle evinizi canlandırarak taptaze, enerjik ve sıcak bir atmosfer yaratabilirsiniz.

Evde yapabileceğiniz bir hobi edinin.

Yapmak istediğiniz ancak hareketli geçen yaz aylarında vakit ayıramadığınız bir hobiniz mi var? Çocukken çalma şansı bulamadığınız bir enstrüman, dikiş dikmek, örgü örmek gibi aktiviteler kışın evinizde geçirdiğiniz vakitleri daha keyifli, yaratıcı ve üretken kılabilir. Dilerseniz bu konuda harekete geçmek için Hobi Ürünleri koleksiyonumuzu da ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Apartment Therapy, Point2homes, Mindbodygreen, Thevillagerex

İlginizi çekebilir: Yaşam enerjisi evinizde özgürce dolaşsın: 12 dekorasyon önerisi

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir