Keçi eti sağlıklı mı, değil mi?

Et insanların beslenmesinde genelde düzenli olarak tüketilen bir besindir. Kırmızı da olsa beyaz da olsa protein, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Et çeşitli hayvanlardan elde edilir genellikle dana, koyun veya tavuktan üretilir. Ancak son dönemlerde özellikle keçi eti bir momentum kazanmış durumda. Çoğunlukla Asya ve Ortadoğu kültürlerinde tüketilen keçi etine olan talep diğer ülkelerde biraz daha zayıf. En sağlıklı kırmızı etlerden birisi olarak görülebilir çünkü doymuş yağlar ve kolesterol bakımından zayıf olduğu kadar, demir bakımından da diğer kırmızı ve beyaz etlere göre o kadar zengindir. Keçi etinin kendine has bir kokusu vardır ve bu nedenle biraz baharatlı pişirilerek bu aromanın tamamlanması sağlanır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Keçi etine dair bilinmesi gerekenler

Keçi etinin kullanım alanına göre alınması gerekir çünkü keçi ne kadar genç olursa, yağı o kadar az olur ve ayrıca eti de o kadar yumuşatır. Ayrıca genç keçinin eti daha sulu olduğundan bazı pişirme yöntemlerine daha uygundur. Daha büyük, yani 4-14 aylık keçilerde ise et daha serttir ve bu nedenle yavaş ve nemli pişirme yöntemleri ile pişirilmesi daha uygun olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mısır unlu pazı çorbası tarifi: İster vegan, ister tereyağlı pratik bir tarif

Nasıl tüketilir ve hazırlanır?

Keçi eti pek çok kültürde kabul edilir bir hayvansal protein kaynağıdır. Genellikle yahnilerde, kavurmalarda ve mangalda kullanılır. Oldukça yağsız olduğu için düşük ısıda pişirmek yumuşaklığını ve sululuğunu koruma konusunda yardımcı olacaktır.

Keçi etinin besin değerleri

Keçi eti özellikle protein, demir, B12 vitamini, çinko ve potasyum bakımından iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca toplam ve doymuş yağ düzeyi düşük olduğundan diğer kırmızı etlere göre biraz avantajlıdır.

85 gram kadar pişmiş keçi etinin besin değerleri şöyle:

  • Kalori: 122 kcal
  • Protein: 23 gram
  • Yağ: 2.6 gram
  • Doymuş yağ: 0.8 gram
  • Karbonhidrat: 0 gram
  • Şeker: 0 gram
  • Lif: 0 gram
  • Riboflavin: Günlük ihtiyacın %30’u
  • Demir: Günlük ihtiyacın %18’i
  • B12 vitamini: Günlük ihtiyacın %17’si
  • Çinko: Günlük ihtiyacın %30’u
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın %10’u

Keçi etinin gelişim ve doku ile kasların tamirinde büyük rol oynayan protein bakımından çok zengin olması, onu avantajlı hale getirir.

Keçi etinin sağlığa faydaları

Keçi etinin onu sağlıklı bir beslenmenin parçası haline getirebilecek pek çok besini vardır.

1. Yağ ve doymuş yağ miktarı azdır

Yağ tüketimi bir sorun olmasa da çok fazlasının tüketimi normal ihtiyacınızın üzerinde enerji almanıza sebep olabilir. Keçi eti az yağlı olduğu için daha az kalori alarak daha fazla protein almanıza yardımcı olur. Bu da kilo vermek isteyen insanlara fayda sağlayabilir.

Keçi etinin 85 gramında 1 gram kadar doymuş yağ vardır ve bu pek çok başka etten daha düşük bir değerdir. Yağsız dana eti de genelde doymuş yağ bakımından zayıf olsa da aynı porsiyon miktarında 2 gram doymuş yağ vardır. Ayrıca kırmızı etin bazı bölümlerinde yağ miktarı daha yüksek olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Rus kadınlarının güzellik sırları nedir?

Doymuş yağlar bakımından yüksek bir beslenme, kötü kolesterolde artışa sebep olabilir.

Kötü kolesterolün yüksek düzeyleri kan damarlarında yağ plaklarının birikmesine sebep olabilir ve bunların tıkayıcı etkileri kalp krizi veya inmeye yol açabilir.

Yeni araştırmalara göre doymuş yağların kalp krizi riski üzerindeki bu etkisi sorgulanır hale gelse de hala kalp sağlığı için doymuş yağların az tüketilmesi öneriliyor.

2. Demir düzeyi yüksektir

Demir söz konusu olduğunda keçi eti iyi bir kaynaktır. 85 gramında 3.2 mg kadar demir vardır ve bu yağsız dana eti ve tavuk etindeki miktardan çok daha yüksektir.

Demir yediğimiz gıdalardan almamız gereken önemli bir mineraldir. Yeterince demir olmadığında bedenimiz hemoglobin üretemez ve bu protein alyuvar hücrelerinin tüm bedene oksijen taşımasını sağlar.

Ayrıca demir aşağıdaki işlevlerde de kullanılır:

  • beden sıcaklığı yönetimi
  • bağışıklık sisteminin çalışması
  • enerji üretimi

3. B12 Vitamini

Keçi eti iyi bir B12 vitamini kaynağıdır. Bu vitamin bedende pek çok rol oynar ve dışarıdan alınması gerekir:

  • hücrelerde enerji üretimi
  • DNA sentezi
  • sinir hücresi işlevleri
  • alyuvar hücresi oluşumu

4. Potasyum

Keçi etinin potasyum düzeyi yüksektir ve 85 gramında 344 mg kadar potasyum vardır. Bu günlük ihtiyacın %10’u eder. 115 gramlık orta boyutlu bir muzda 375 mg kadar potasyum olduğunu söylemek karşılaştırmanıza yardımcı olacaktır.

Potasyum tansiyon yönetiminde, hücre işlevlerinin korunmasında, özellikle de sinir ve kas hücrelerinin yapısında kullanılan önemli bir besin ve elektrolittir.

Keçi etinin dezavantajları

1. Kırmızı et ve onun sağlığa olumsuz etkileri

Keçi etinin besin profili diğer pek çok et türüne göre iyi olsa da, çok fazla kırmızı et tüketmenin kanser riskinde artışla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Ancak bu temel olarak insanlardaki gözlem çalışmaları ile elde edilen bir vargı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bağışıklık güçlendirici bitkiler ve bitki çayları: Kış aylarında içinizi ısıtacak bağışıklık dostu bitki çayları ve şifalı bitkiler

Araştırmalar sadece kırmızı et ve kanser arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyorlar ve bir sebep sonuç ilişkisi sunmuyorlar. Bu risk çok kırmızı et tüketenlerin sahip oldukları diğer kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor da olabilir.

Kırmızı et çok yüksek sıcaklıklarda pişirilip karardığı zaman HCA ve PAH adı verilen kimyasallar ortaya çıkar ve bunlar insanlarda kanser riskini arttırabilirler.

Ancak bunların ortaya çıkışı etten ziyade pişirme şeklinden kaynaklanır. Bu nedenle düşük sıcaklıklarda yavaşça pişirmek bunlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

2. Lezzet

Keçi etinin yoğun bir keçi kokusu vardır. Bazı insanlar bunu sevmezler. Ayrıca görece yağsız bir et olduğu için iyi pişirilmezse sert olabilir ve yemesi keyifsiz olabilir.

Düşük sıcaklıkta uzun süre pişirmek aromasını güzelleştirebilir ve eti yumuşatabilir.

Sonuç olarak keçi eti temel olarak sağlık için faydalı pek çok besine sahiptir. Diğer kırmızı et türlerine göre daha besleyicidir ve dengeli bir beslenmenin parçası olabilir.

En yüksek faydayı elde etmek için yavaş ve düşük sıcaklıkta pişirilmelidir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Keçi sütlü sabunun 6 şaşırtıcı faydası

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir