Keçi Sütü Kaç Kalori?

Keçi Sütü

(1 gr)
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 4.45 0.04
Protein (g) 3.56 0.04
Yağ (g) 4.14 0.04
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 11 0.11
Sodyum (mg) 50 0.50
Potasyum (mg) 204 2.04
Kalsiyum (mg) 134 1.34
Vitamin A (iu) 198 1.98
Vitamin C (mg) 1.3 0.01
Demir 0.05 0.00

Keçi sütü, besin değerleri bakımından zengin bir süttür. Keçi sütü tıpkı inek sütü gibi hayvansal bir besin olsa da insan vücudunda insan sütüne göre daha kolay sindirilmektedir. Keçi sütü bu yönüyle inek sütü yerine tercih edilen bir süttür.
Keçi sütünün kalori ve besin değerlerini, faydalarını ve keçi sütüne dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Keçi Sütünün Besin Değerleri

Bir bardak keçi sütünün kalori ve besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:

Kalori: 168
Protein: 9 g
Yağ: 10 g
Karbonhidrat: 11 g
Şeker: 11 g

Keçi sütü, aşağıdaki besinler bakımından zengin bir kaynaktır:

Protein
Kalsiyum
Potasyum
Fosfor
Magnezyum

Keçi sütü bunların yanı sıra harika bir A vitamini kaynağıdır. Yeteri kadar A vitamini tüketmek, katarakt gibi hastalıkları önlemek açısından önemlidir.

Keçi Sütü ve İnek Sütü Arasındaki Farklar

Keçi sütü ile inek sütü arasındaki farklar genel olarak şu şekildedir:
Tat: Keçi sütü, inek sütünden biraz daha tatlıdır. Ancak sütün tadı, paketlenme ve pastörize edilme gibi süreçlere göre farklılık gösterebilir.
Görünüş: Keçi sütü ve bu sütten üretilen ürünler inek sütüne göre daha beyazdır.
Sindirim: Keçi sütünün sindirimi, inek sütüne göre daha kolaydır.
Laktoz toleransı: Keçi sütü, inek sütüne göre daha az laktoz içermektedir.

Keçi Sütünün Faydaları

Keçi sütü, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Kalp açısından sağlıklı yağlar içeren keçi sütünün sağlık üzerindeki bazı faydalarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Sindirimi kolaydır

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hukuki çerçevede antrenörlerin bilmesi gerekenler

Keçi sütü, inek sütü ile benzer olsa da keçi sütündeki yağ globülleri inek sütündekilere göre daha küçüktür. Bu da keçi sütünün vücut tarafından daha kolay sindirilmesini sağlar. Keçi sütündeki proteinler mideye ulaştığı zaman inek sütüne göre daha yumuşak bir süt kesiği oluşturur. Bu da vücudun keçi sütünü daha kolay sindirmesini sağlar. Keçi sütü, inek sütüne göre daha az laktoz içerdiğinden dolayı laktoz intoleransı olan ya da laktozu zor sindiren kişiler, keçi sütü içmeyi deneyebilir.

Kolesterolü kontrol altına almaya yardımcıdır

Keçi sütü, yüksek kolesterolü olan kişiler için faydalı olabilir. Araştırmalar, keçi sütünün arterlerdeki ve safra kesesindeki kolesterolü azaltabileceğini göstermektedir. Yüksek kolesterolü olan kişiler, kolesterol seviyelerini kontrol altına almak için keçi sütü içmeyi deneyebilir.

Sağlıklı bir şekilde kilo almayı destekler

Sağlıklı kiloda olmak, kalp hastalığı, felç, diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları riskinin azalmasına yardımcı olur.

Keçi sütü, diğer sütlerle karşılaştırıldığında daha fazla kaloriye sahiptir. Keçi sütünden alacağınız sağlıklı kaloriler, sağlıklı bir şekilde kilo almanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle sağlıklı kilonuzun altındaysanız ya da sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsanız, beslenme düzeninize keçi sütünü dahil edebilirsiniz.

Kalsiyum bakımından zengindir

En iyi kalsiyum kaynağı olarak genelde inek sütü gösterilse de keçi sütü içerek de kalsiyum alabilirsiniz. Hatta keçi sütü, kalsiyum bakımından inek sütüne göre daha zengindir. Bir bardak keçi sütünde günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 33’ü bulunmaktadır. Kalsiyum, özellikle kemik sağlığı söz konuşu olduğunda oldukça önemli bir mineraldir. Vücuttaki kalsiyumun yüzde 99’undan fazlası kemiklerde ve dişlerde bulunmaktadır. Kalsiyum, kemik kitlesini desteklemeye ve kemiklerin güçlü olmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır.

İnek sütüne göre daha az alerjen içerir

İnsanların pek çoğunun, inek sütünde bulunan proteinlerden biri olan A1 kazeine karşı intoleransı vardır. İnek sütünde A1 kazein haricinde 20’den fazla farklı alerjen bulunmaktadır. İnek sütü alerjisi, vücutta döküntüler ve burun akıntısı gibi belirtilere neden olarak mevsimsel alerjiyle karıştırılabilmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Günlük kalsiyum ihtiyacımız hakkında bilmeniz gereken noktalar

A1 kazein, bazı insanlarda inflamasyona neden olarak bazı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. A1 kazein, irritabl bağırsak sendromu ve sızdıran bağırsak gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda akneye, otoimmün bozukluklara ve egzama gibi cilt sorunlarına da yol açabilir.

Keçi sütünde, inek sütünün aksine yalnızca A2 kazein bulunmaktadır. Bu sayede keçi sütü, anne sütüne en yakın süt olmaktadır. Bu nedenle keçi sütünün alerjiye neden olma riski daha düşük olmaktadır.

Besinlerin emilimini arttırır

İnek sütü ile keçi sütünün mineral içeriği birbirine yakın olsa da keçi sütündeki demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller, inek sütündekilere göre daha kolay sindirilebilmektedir. Hatta düzenli olarak keçi sütü tüketmenin, vücudun demiri kullanma becerisini arttırması mümkündür.

Keçi Sütünün Zararları

Keçi sütü çok sağlıklı ve besleyici bir içecek olsa da bazı noktalarda dikkatli olmak gerekir. Keçi sütünde en yaygın görülen yan etkilerden bir tanesi faz ya da şişkinlik gibi sindirim sorunlarıdır. Bunun nedeni keçi sütünde az miktarda da olsa laktoz bulunmasından kaynaklanmaktadır. Keçi sütü, içerisinde bulunan az miktardaki laktoz nedeniyle laktoz intoleransı yüksek kişilerde rahatsızlığa neden olabilir.

Keçi sütünün vücudunuza iyi gelip gelmeyeceğini anlamak için en iyisi yavaş yavaş içmeye başlamak olacaktır. Keçi sütü tükettikten sonra herhangi bir yan etki yaşarsanız, bunların neler olduğunu tespit etmeli ve gerekirse hastaneye gitmelisiniz.

Keçi sütü aynı zamanda vegan beslenme gibi belli yiyecek ve içeceklerin yasak olduğu beslenme düzenlerinde de tercih edilmemelidir. Hayvansal süt ürünleri tüketemeyen kişiler, badem sütü ya da yulaf sütü gibi bitkisel sütler kullanmayı deneyebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yoga aracılığıyla odaklanma kapasitenizi geliştirin!

Keçi Sütü Nasıl Tüketilmeli?

Keçi sütünü market ve mandıra gibi yerlerde bulabilirsiniz. Ayrıca internetten keçi sütünü araştırdığınızda keçi sütünün kullanıldığı cilt bakım ürünlerinin bulunduğunu da görebilirsiniz.

Keçi sütünü beslenme düzeninize dahil etmek için doğrudan içerek tüketebilirsiniz. Sütün tadı konusunda çekinceleriniz varsa sütü başlarda soğuk içmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede sütün kokusunu daha az hissedebilirsiniz.

Keçi sütünü tariflerde kullanmak istiyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereke birkaç nokta var. Keçi sütünü aslında inek sütü kullanılan tüm tariflerde kullanabilirsiniz. Ancak bu süt ısıtıldığında, pastörize edildiğinde ya da başka bir şekilde işlendiğinde baskın bir kokuya ve tada sahip olabilmektedir. Bu nedenle keçi sütünü henüz yeni kullanmaya başladıysanız, yaptığınız tariflerin tadını başlarda sevmeyebilirsiniz.

Keçi sütü özellikle tatlılarda kullanmak için harika bir tercihtir. Keçi sütü sevdiğiniz tatlılara kremsi ve ağızdan eriyen bir doku kazandırır. Bunun yanı sıra keçi sütüyle yapılan smoothie’ler de harikadır. En sevdiğiniz meyveleri ve yapraklı yeşillikleri blender’a atıp keçi sütü ekleyip karıştırarak harika bir smoothie elde edebilirsiniz.

Keçi Sütü Nasıl Mayalanır?

İnek sütü gibi keçi sütüyle de evde kendi yoğurduğunuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ev yapımı keçi sütü yoğurdu hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde:

3 litre çiğ keçi sütü
2 yemek kaşığı yoğurt

Keçi sütünü büyük bir tencereye alıp kaynatın. Süt kaynamaya başlayınca altını kısıp 10 dakika kadar düşük ateşte kaynatmaya devam edin. 10 dakika dolduktan sonra ocağı kapatın ve süt sıcak-ılık hale gelene kadar bir kenara koyun. Sütün sıcaklığı yaklaşık 45 derece olunca yoğurdun içine sütten az miktarda koyup tahta bir kaşıkla karıştırın. Sonrasında yoğurt-süt karışımını sütün geri kalanına ekleyip tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Sonrasında yoğurt makineniz varsa bunu kullanarak 6 saat bekletin veya havluya sararak sıcaklığını kaybetmemesini sağlayarak bekletin.

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir