Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız yapmanız gerekenler

Herkes zaman zaman kendini yorgun hissedebilir. Bu aslında yetişkin olmanın yan etkilerinden biri. Ancak yorgunluğu göz ardı etmek de bir o kadar kolay. Oysa kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, aslında bedeniniz size bir şey anlatmaya çalışıyor demektir.

Aktris Mindy Cohn’un yaşadığı tecrübe, bu anlamda dikkate değer. Cohn, People dergisine verdiği röportajında “Oturduğum mahallede yürüyüşe çıkmıştım. Kendimi bir anda o kadar bitkin hissettim ki, hiçbir yere hareket edemeyeceğimi düşündüm. Bir arkadaşımı aradım ve bir şeylerin yolunda gitmediğini, yardıma ihtiyacım olduğunu söyledim. Hemen doktordan randevu aldık ve sonunda meme kanseri teşhisi kondu” diye anlatıyor.

<em>sürekli yorgun hissediyorsanız aslında bedeniniz size bir şey anlatmaya çalışıyor <em>

Kendinizi bitkin hissetmeniz sizin de kansere yakalandığınızın bir göstergesi değil elbette. Ancak bedeninizdeki bu sinyalleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

Yorgunlukla bitkinlik arasındaki farkı bilmek gerekiyor

Hepimiz zaman zaman kendimizi yorgun, uykusuz hissediyoruz. Uyanık kalmakta zorlanıyoruz, bir an önce uzanıp dinlenmek istiyoruz. Ancak bitkin hissetmek bundan daha farklı bir durum. Bitkin hissettiğinizde, sanki enerjiniz kalmamış gibi bir şey hissedersiniz. Yorgunluk veya uykusuzluk, dinlendiğiniz ve uykunuzu aldığınız zaman geçer. Zaten böyle durumlarda bedeniniz size biraz yavaşlamanızı, dinlenmenizi söylüyordur. Onu dinlediğinizde, şikayetleriniz de ortadan kalkar. Bitkinlik ise sizi günlük rutininizden alıkoyan, yataktan kalkmak, merdiven çıkmak gibi en basit eylemlerde bile sizi zorlayan bir durumdur. Bitkinlik, dinlendiğiniz zaman bile geçmeyen bir yorgunluk halidir çünkü o sırada bedeniniz size başka bir şey söylemeye çalışıyordur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bedeninize sağlık ve iş hayatınıza mutluluk getirebilecek yogik beslenme önerileri
Bitkinlik, birçok hastalığın belirtisi olabilir

Söz konusu bitkinlik olduğunda, bu aslında birçok hastalığın habercisi olabilir. B12 veya D vitamini eksikliği, doku sertleşmesi, tip 2 diyabet, Parkinson, anemi, tiroid hastalıkları, lösemi bunlardan sadece birkaçı. Yorgunluk, bitkinlik sebebiyle bir uzmana göründüğünüzde, doktorlar öncelikle bunun arkasında yaşam tarzından kaynaklanan nedenler olup olmadığını araştırır. Yeni doğum yapmış bir anne, maratona hazırlanan bir koşucu, depresyon gibi durumlar yorgunluğa sebebiyet verebilir. Ancak bazen de yorgunluğun sebebi yaşam tarzından kaynaklanan durumlar değil, bir sağlık sorunu olabilir.

Yorgunluğunuzun farkına varın

Bunları okuyup bir süredir yaşadığınız yorgunluğun ciddi bir sağlık sorunu belirtisi olduğunu düşünmek, bunun için telaşlanmak aslında birçoğumuzun yaptığı bir şey. Ancak bu endişeye kapılmadan önce bedeninizi dinlemeye ne dersiniz? Aylardır çok yoğun bir tempoda mı yaşıyorsunuz? Hayatınızda önemli bir değişiklik oldu mu? Bir süredir uyku düzensizlikleri yaşıyor musunuz?

<em>hepimiz zaman zaman kendimizi yorgun uykusuz hissediyoruz <em>

Eğer kendinizi yorgun hissediyorsanız öncelikle kendinize bu soruları sormalı ve bedeninizi dinleyerek doktora koşmadan önce kendinize dinlenmek için zaman ayırmalısınız.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İki ip bir direk, işte sana TRX

Kaynaklar:
Self
Webmd

 

İlginizi çekebilir: Sürekli yorgun hissetmenizin nedenleri ve çözümleri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir