Kış ayları için en yararlı 20 detoks besin

Yıl sonu kutlamalarının bitimiyle birlikte, fazla kaçırdığımız öğünleri telafi etmemiz ve bedenimizin temizlenmesine ve biriken toksinlerden arınmasına yardımcı olmak gerek. Hafiflemek ve canlanmak için öncelik vermeniz gereken besinlere göz atalım:

Sağlıklı besinler

Sarımsak

Pek çok arındırıcı fayda sağlıyor: Balık gibi içerisinde bazı ağır metaller barındıran besinlerin organizmadan atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kükürt içeren türevleri sayesinde bağırsakları “kötü” bakterilerden arındıran güçlü bir antiseptik. Safra kesesinin safra salımını destekliyor. Her gün 1-2 diş sarımsağı pişmiş sebze ve salatalara ilave etmek yeterli…

Ananas

Konserve biçiminin aksine yalnızca taze yendiği zaman detoks etkisi gösteriyor. Taze ananas sindirime yardımcı “bromelain” adlı bir enzim içeriyor. Aynı öğünde yendiği takdirde et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinlerin sindirimini hızlandırıp kolaylaştırıyor. Bu meyve aynı zamanda diüretik etkisi olan potasyum açısından zengin olup, su tutmaya karşı yardımcı oluyor.

Avokado

Yüksek kalorili olmasına rağmen böbreklerin çalışmasına etki ederek, vücudun su tutmasını önleyen potasyum yönünden çok zengin (yarım avokadoda 400mg kadar). Ayrıca çok önemli bir antioksidan içeriyor: “glutathion”. Bu antioksidan, safra kesesi ve böbrekler aracılığıyla ağır metal ve alkol gibi çeşitli zararlı maddeleri yok etmeye yardımcı oluyor. Özellikle karaciğerin doğal olarak salgıladığı glutathion üretiminin düştüğü 45-50 yaşından itibaren yararlı.

Pancar

Turp

Karaciğer dostu. Pancara kırmızı rengini veren betalain maddesi, karaciğer fonksiyonlarını desteklerken, safra salgısını akışkanlaştırıyor. İçerisinde ayrıca “methionine” adlı, bedenin atıklardan arınmasını sağlayan bir amino asit içeriyor. Bu kök bitki hem kötü kolesterolün düşmesine, hem de iyi kolesterolün yükselmesini sağlıyor. İster haşlanmış olarak, ister rendelenerek çiğ olarak tüketilebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kalitesiz uyku nedenleri genetiğinizle ilgili olabilir mi?

Havuç

İçerdiği betakaroten, lutein ve “zeaxanthin” gibi serbet radikallerin zararlarını etkisizleştiren antioksidanların dışında lif yönünden zengin olan havuç, özellikle pişmiş şekilde yendiği takdirde bağırsakların atıklardan temizlenmesini sağlayıp, sindirimle ilgili sorunları hafifletmeye yardımcı oluyor.

Kereviz

Bedeni toksinlerden arındıran birçok madde içeriyor: içerdiği lifler bağırsaklardan geçişi kolaylaştırarak atıklardan temizliyor. Alkali bir besin olan kereviz aynı zamanda sindirim sisteminin temizlenmesini sağlıyor ve içerdiği potasyum miktarı sayesinde böbreklerin çalışmasına destek olarak, vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı oluyor.

Limon

C vitamini içeriği ve “limonene” ve sitrik asitin eş zamanlı olarak bulunması sayesinde safra kesesini uyararak yağ ve alkol sindirimini harekete geçiriyor. Potasyum da içeren limon, böbreklerin çalışmasına yardımcı oluyor.

Karnabahar, Brokoli, Kıvırcık lahana (Kale)

Yeşil sebzeler

Bu çiçeğimsi sebzeler antioksidan yönünden son derece zenginler (C vitamini, betakaroten, lutein, “zeaxanthin”). Bağırsakların temizlenmesi için gerekli lifleri temin edip, yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Karaciğeri toksinlerden arındıran bir madde içermesinden dolayı ona da yararı bulunuyor.

Kabak

Kabak Kalori bakımından son derece düşük: 100 gramında yaklaşık 19. kalori var. Ayrıca lif, C vitamini ve potasyum içeriği onu iyi bir diüretik yapıyor. Salatalığın bir de şeker ve yağın emilimini durdurma kapasitesi var (yağda pişirmek yerine haşlandığı takdirde).

Ispanak

Bu yapraklı sebzenin kalorisi düşük. Fakat bunun haricinde organizma için başka yararları da var. Ona yemyeşil rengini veren şey ise bol klorofil içeriği. Klorofil, organizmayı arındıran, bağırsak florasını daha sağlıklı hale getiren ve probiyotik bakterilerin çoğalmasını sağlatan bitki bazlı bir pigment. Ispanak, pancar gibi betalain maddesi sayesinde karaciğer temizliğinde etkili.

Hindiba

Ülkemizde gittikçe daha çok duyulan hindiba, tam bir detoks sebzesi. Bağırsak geçişini kolaylaştıran lifler sağlıyor. Bu liflerin arasında “inülin” prebiyotik bir etki göstererek yararlı bakterileri çoğaltıyor. Hindibanın acımsı tadı safra kesesini uyarması ve sindirim salgılarının üretimine yol açması yönünden daha iyi bir sindirim sağlıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Daha iyi bir uykunun sihirli anahtarı: 6/30 kuralı

Rezene

Bu ampul biçimli sebze bağırsaklar için çok yararlı. Bunun öncelikli sebebi suda çözülebilir lifler olduğu kadar bağırsaklardan geçişi hızlandıran suda çözülemeyen lifler yönünden zengin olması (her 100 gramında 2 gram lif var). Ayrıca böbreklerin iyi çalışmasını sağlayan bir mineral olan potasyum içeriyor (pişmiş şekilde tüketilen her 100 gramı için 270 mg potasyuma karşılık çiğ tüketildiğinde 440 mg sağlıyor.

Kivi

Bu yeşil meyve bağırsakların çalışmasında uyarıcı etkisi bulunan lifler içeriyor. Aynı öğünde tüketilmesi şartıyla, proteinlerin emilimini kolaylaştıran bir enzim barındırıyor. Bu enzimin etkileri papayanın içerisinde bulunan papaininkilere benziyor. Ayrıca böbreklerin çalışmasını kolaylaştıran potasyum içeriği sayesinde vücudun su tutmasının önüne geçilmesini sağlıyor.

Soğan

Soyarken gözlerimiz yaşarıyorsa, bunun sebebi içeriğindeki kükürt ve bileşenleri. Fakat bu bileşenlerin sağlık için çok önemli faydaları var. Karaciğere bağlı sistemi uyarıp temizliyor ve bağırsakları daha sağlıklı hale getiriyorlar. Ayrıca kurşun gibi ağır metallerin organizmadan atılmasına yardımcı olma kapasitesine sahipler. Soğan aynı zamanda böbreklerin çalışması ve fazla suyun atılmasına yardımcı olan potasyum içeriyor.

Greyfurt

Bu turunçgil, günde 2 adet yenmesi şartıyla kandaki kolesterol ve trigliserid miktarının düşmesine yardımcı oluyor. Diğer turunçgiller gibi içerdiği sitrik asit sayesinde hazmı kolaylaştırıyor. Bu asidin safra kesesini uyarmak ve sindirime yardımcı olmak gibi bir özelliği var. İçerdiği liflere gelince, kabızlığa önlemeye yardımcı oluyorlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yağ yaktıran besinler hangileri? Hızlı yağ yakmak için ne yemeli?

Papaya

Papaya

Bu egzotik meyve sindirim sistemi için birebir. Hazımı sağlayan salgılarla aynı fonksiyona sahip olan papain enzimini içeriyor. Bu sayede et, balık, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların yanı sıra yağların da daha kolay hazmedilmesini sağlıyor. İçerisindeki lifler bağırsaklardan geçişi kolaylaştırıyor ve bağırsaklardaki gazı yok edip, yararlı bakterilerin üremesine katkıda bulunuyor.

Pırasa

İşte tam bir detoks sebzesi! 100 gramında bulunan 3 g lif sayesinde besinlerin bağırsaktan geçişini kolaylaştırıp, atıklardan arındırıyor. Sodyum ve manganez gibi mineraller sayesinde yağ fazlasıyla mücadele edip, hazım sürecine yardımcı oluyor.

Elma

“Elma giren eve doktor girmez”i boşuna dememişler. En çok tüketilen meyvelerden olan elma pektin adlı bağırsaklar için son derece yararlı bir lif içeriyor: atıklara eşlik ederek bağırsakları temizliyor ve yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Ayrıca barındırdığı “quercetin” adlı bir flavonoid pigmenti sayesinde damarları kolesterol birikimine karşı koruyor ve kanın glisemik oranını kontrol etmeye yardımcı oluyor.

Kuru erik

Tam bir sağlık deposu. Bağırsakları irite etmeden besinlerin geçişini kolaylaştırmasını sağlayan en önemli etkeni, 100 gramında 7 gr kadar bulunan ve suda çözülen ve çözülemeyen cinsinden lifler. Barındırdığı glüsit yani şeker, bünye tarafından yavaşça emildiği için, kandaki şeker oranının ani artışının önüne geçiyor. Antioksidanları ise toksinlerden arındırmaya yardımcı oluyor. Her şeyiyle faydalı.

Siyah Turp

Sindirim ve hazım üzerinde etki eden birçok bileşen içeriyor. Safra salgısının uyarılması ve sağlıklı bir sindirim için siyah turp birebir. Potasyum yönünden zengin olması sayesinde böbrek fonksiyonlarına katkıda bulunup, vücudun fazla su tutmasına engel oluyor ve içerdiği lifler bağırsaktan geçişi kolaylaştırıyor.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir