‘Konu çocuklar olunca bazı boşanmalar açık ara farkla diğerlerinden daha iyi.’

Türkiye’de 2001 yılında TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından kaydedilmiş 91.994 adet boşanmaya rastlanırken bu sayının 2015 yılında 131.830’a ulaştığını görüyoruz. Boşanmaya olan bakış açısı bundan 50 sene öncesi kadar katı olmasa da boşanma süreci, öncesi ve sonrasında yaşanan sıkıntıların tamamen ortadan kalktığını söyleyemeyiz. Yaşanan problemler her aile için farklılaşsa da, her boşanmanın ortak özelliği değişimdir. Hem boşanan çift hem de varsa çocuklar yeni sisteme uyum sağlama sürecinden geçerler.

İstatistiklere göre; günümüzde boşanmaların yaklaşık olarak %60’ını çocuklu aileler oluşturuyor; bu nedenle boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerinin incelenmesi büyük bir önem taşıyor.

İlgili yazı: Boşanma kararını çocuklara açıklamak

Boşanmış ailelerin çocuklarında; akademik başarıda düşüş, öz güven ve kaygı problemleri başta olmak üzere birçok sorunun ortaya çıktığını görüyoruz; ama yapılan araştırmalar, doğru müdahalelerle ortalama iki sene içinde bu problemlerin ortadan kalktığını gösteriyor. Ancak ebeveynlerin yeniden evlenme veya yeni bir ilişkiye başlama durumları, çocukların adaptasyon sürecini uzatıyor ve boşanma süreciyle baş edebilmelerini zorlaştırıyor.

Boşanma
<span><strong>her ne kadar boşanmış ailelerin çocuklarında akademik başarıda düşüş ortaya çıksa da doğru müdahalelerle bu durum düzeltilebiliyor <strong><span>

Çocuğun mutluluğu ve iyiliği için problemli evliliklerin sürdürülmesi, çocuklar üzerinde tam tersi yönde bir etki yaratıyor. Çocuklar birçok değişiklikle baş edebilir ve beklenenden daha çabuk toparlanabilirler; ancak bu geçiş sürecinin onlar üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiler göz ardı edilmemelidir. Çocuklarda boşanma sonrası gözlenen sorunların çoğunun temeli boşanma öncesine dayanıyor. Ebeveynlerin boşanma kararı almadan önceki süreçte yaşadıkları anlaşmazlıklar, tartışmalar ve uzaklaşma çocukları psikolojik olarak olumsuz yönde etkilemeye başlıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kitap okumak ömrü uzatıyor mu?

Boşanma sonrasındaki süreci çocuğun sağlıklı bir şekilde atlatması için ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken bazı noktalar var:

  1. Çocuklar düzeni severler; onlar için tutarlı ve istikrarlı bir akış belirlemeli ve bu düzene sadık kalmalısınız. Düzeniniz ne kadar stabil olursa çocuğunuz, bu yeni duruma o kadar kolay adapte olacaktır.
  2. Mümkün olduğunca boşanma öncesindeki rutininizi sürdürmeye çalışın; okul, şehir, vb. değişiklikler yapmaktan kaçının.
  3. Karı – kocalık sisteminiz bitmiş olsa da anne – babalık sisteminizin daimi olduğunu ve onu her koşulda sevdiğinizi çocuğunuza açıklayın.
  4. Çocuğunuzun bu sürece sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için kendisi ile yaşamayan ebeveyni ile düzenli olarak görüşmesi ve bir iletişimi sürdürmesi gerekir.
  5. Çocuğunuza hislerini, kaygı ve hayal kırıklıklarını anlatabileceği ortamlar yaratın; çocuğunuzun duygularını size rahatça anlatmasını sağlayın.  

Yazar Diana Mahoney bir seferinde “Hiçbir boşanma iyi değildir; ancak konu çocuklar olunca bazı boşanmalar açık ara farkla diğerlerinden daha iyidir.” demiş. Çocuklarınızın boşanmadan nasıl etkileneceğinin, sizin bu süreci nasıl yöneteceğiniz ile alakalı olduğunu unutmayın; bu süreçte birbirinizle tartışmaktan kaçının ve kontrollü olun.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Chia tohumunun baş rolde olduğu tarifler

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir