Kötü bir gece uykusundan sonra gününüzü kurtaracak çözümler

İşleriniz uzadı, eve geç gittiniz ve her zamanki saatinizden yatağa giremediğiniz için ertesi gün uykusuz kaldınız ya da gece yatağa girdiğinizde olumsuz düşünceler bir türlü sizi rahat bırakmadığı için uykuya dalamadınız… Veya pazartesi gününün stresi ile pek de iyi olmayan bir pazar akşamı geçirdiniz ve uyku, aklınızdaki son şeydi… Durum böyle olunca kötü bir gece uykusundan sonra sabah kendinizi iyi hissetmeniz pek mümkün değil. Enerjiniz düşük, zihniniz dağınık, bedeniniz yorgun olabilir… Ama endişelenmenize hiç gerek yok.

Gün içinde dikkat edeceğiniz birkaç konu ve yapacağınız basit düzenlemelerle uykusuz bir gecenin ardından gelen günü kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. İşte size kötü bir gece uykusundan sonra ilaç gibi gelecek çözümler:

1. Panik yapmayın

‘Bölünmüş’ ya da ‘hiç’ uykuyla gecelerden sonra kendinizi yorgun ve sinirli hissedebilirsiniz. Ancak bu durum uzun vadede sağlığınıza zarar vermez. Bu yüzden panik yapmayın ve iyimser kalın. Bunu ‘sadece kötü bir gece’ olarak kabul edin ve üzerinde durmayın. Vücudunuz bunu uyum sağlayabilme yeteneği sayesinde doğal olarak telafi edecektir.

İlginizi çekebilir: Onarıcı uyku: Uyku kalitenizi nasıl anlayabilirsiniz?

2. Kahve için

Kafein, -doğru miktarda tüketildiğinde- uyanıklığınızı artırmanıza ve gerekli enerjiyi kazanmanıza yardımcı olabilir. Sabah içeceğiniz bir-iki fincan kahve, günü daha rahat geçirmeniz konusunda sizi destekleyebilir. Ancak, aşırıya kaçmamanızda fayda var. Kafein aşırı tüketildiğinde endişeli hissetmenize ve stres seviyenizin yükselmesine neden olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bahar yorgunluğundan korunmanın yolları

3. Gününüzü basitleştirin

Kötü bir gece uykusundan sonra, kendinizi pek iyi hissetmeyeceğiniz için işlerinizden yeteri kadar verim alamamanız muhtemel. O yüzden mümkün olduğunca gününüzü basitleştirmeye, yapılacaklar listenizi hafifletmeye çalışın. Daha az işe odaklandığınızda uykusuz halinize rağmen daha fazla verim alabilir, sorumluluklarınızı düzgün bir şekilde yerine getirdiğiniz için rahat bir nefes alabilirsiniz. Aksi halde tamamlayamadığınız işler kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir.

4. Açık havada yürüyün

‘Zaten uykusuzum ne yürümesi…’ diye düşünmeyin ve tüm gün tembellik yapmanın cazibesine kapılmayın. Belki zorlayıcı gelebilir ama açık havada kısa da olsa yürüyüş yapmak, kan akışınızı artırarak kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayabilir. Üstelik, güneş ışığı da bedeninizin uyanmasına ve uyku ihtiyacını unutmasına yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Açık havada spor yapmanın faydaları ve egzersiz önerileri

5. Gün içinde şekerleme yapın

‘Power nap’ olarak da adlandırılan gün ortası uykusu, eğer zamanınız varsa uykusuz geçen bir gecenin etkilerini en rahat atlatmanızı sağlayacak yöntem olabilir. Öğlen 12 ile 2 arasında, 20-30 dakikalık bir şekerleme enerji toplamanızı sağlayabilir. Ancak, uyuya kalmamak için alarmı kurmanızda fayda var.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hareketli bebekler için en eğlenceli oyunlar

6. Sık molalar verin

Kötü bir gece uykusundan sonra dikkat süreniz normalden biraz daha kısa olabilir. Bu nedenle işlerinizi verimli bir şekilde halledebilmek ve başarılı bir şekilde odaklanabilmek için kısa ama mümkün olduğunca sık molalar almanız kafanızı toplamanızı sağlayabilir. Eğer vaktiniz ve uygun ortamınız varsa molalarınızı nefes egzersizleri, meditasyon teknikleri ile geçirmeniz de ekstra fayda sağlayarak daha zinde ve dengeli hissetmenize yardımcı olabilir.

7. Beslenmenize dikkat edin

Uykusuz kaldığınızda, normalden daha fazla aç hissedebilir ve karbonhidratlara, şeker içeren yüksek kalorili atıştırmalıklara ulaşma isteği duyabilirsiniz. Şeker, size hızlı bir enerji sağlıyor gibi görünebilir ancak uzun vadede ters etki ederek kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olacaktır. Bu yüzden protein açısından zengin besinleri öğünlerinize ekleyerek daha uzun süre enerjinizi sabit tutacak gıdaları tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Tabii, aç kalmamaya da dikkat edin ve sağlıklı seçimlerle gününüzü tamamlamaya çalışın.

8. Bol su için

Dehidrasyon, normal şartlar altında da kendimizi yorgun hissetmemize neden olmakta. Uykusuz geçen bir gecenin ardından enerjiniz zaten düşük olacağı için bir de yeterli su tüketmeyi ihmal ederek bedeninize eziyet etmeyin. Baş ağrısı, odaklanma sorunları, halsizlik gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka en az 2-2.5 litre su içtiğinizden emin olun. Unutuyorsanız telefonunuza hatırlatmalar kurun.

9. Uyku rutininize bağlı kalın

Bir gece önceden uykusuz kaldığınız için ertesi gün daha erken saatlerde yatağa gitmeyi isteyebilirsiniz, ancak bu olağan uyku düzeninizin tehlikeye girmesine ve dolayısıyla sirkadiyen ritminizin bozulmasına neden olabilir. O yüzden her zamanki saatinizde uyumanız en iyisidir. Yine de çok zorlanırsanız en fazla 1 saat erkenden yatmayı düşünebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Elmalı kinoalı salata tarifi

İlginizi çekebilir: Uykuya dalmayı kolaylaştıran 10 yoga pozu

10. Mümkünse araba sürmeyin

Normal şartlar altında bile ekstra dikkat gerektiren araba sürme eylemi, özellikle uykusuz olduğunuz günlerde tehlikeli bir hal alabilir. Dikkat, kontrol, odaklanma, ince-kaba motor kullanımı ve daha birçok beceriyi gerektiren bir eylem olduğundan uykusuz olduğunuz günlerde mümkünse araba sürmemeniz hem sizin hem sevdiklerinizin güvenliği için en iyi tercih olacaktır.

Bonus: Çok büyük kararlar vermeyin

Son olarak küçük bir tavsiye, eğer o gün olması şart değilse çok büyük kararlar vermeyin. Kafanızı topladıktan, eski enerjik halinize geri döndükten, bedeninizi, zihninizi dinlendirdikten kısaca ‘kendinize geldikten’ sonra önemli kararları verin. Mümkünse, uykusuz olduğunuz günlerde büyük kararlar vermeyi biraz erteleyin.

Not: Düzenli olarak kötü gece uykusu yaşıyorsanız ve bu artık hayatınızın değişmez bir gerçeği haline geldiyse, sorun bir-iki günlük uykusuzluktan daha fazlasına işaret ediyor olabilir. Ayda yılda bir kez, stresten, düşünmekten, ağrıdan, zamansızlıktan ya da sebepsiz yere uykusuz kalmak herkesin başına gelebilir, ancak uzun süre uykusuzluğu deneyimliyorsanız altında yatan olası sebepler için bir uzman görüşüne başvurabilirsiniz.

Kaynak: webmd, everydayhealth

İlginizi çekebilir: Uyumak mı, hastalanmak mı: Kaliteli bir uyku için 14 öneri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir