Son zamanlarda uzmanlardan sıkça duyduğumuz bir kelime kuersetin. Peki kuersetin nedir? Sağlığınıza birçok fayda sağlayan bu güçlü antioksidanın adını özellikle koronavirüsün tüm dünyayı etkisine almasıyla birlikte daha fazla duymaya başladık. Besinler yoluyla alınabilen kuersetin maddesi, hücre yenilenmesinden zararlı toksinlerin atılmasına kadar sağlığınıza pek çok fayda sağlıyor. Kuersetin nedir, kuersetinin faydaları nelerdir ve kuersetin hangi besinlerde bulunur merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
İçindekiler
- 1 Kuersetin nedir?
- 2 Kuersetin hangi besinlerde bulunur?
- 3 Kuersetinin faydaları nelerdir?
- 3.1 Kuersetinin faydaları: Serbest radikallerle mücadele eder
- 3.2 Kuersetinin faydaları: Enflamasyonu azaltır
- 3.3 Kuersetinin faydaları: Kanser riskini azaltır
- 3.4 Kuersetinin faydaları: Nörolojik hastalıkları önler
- 3.5 Kuersetinin faydaları: Alerji semptomlarını hafifletir
- 3.6 Kuersetinin faydaları: Enfeksiyonları önler
- 3.7 Kuersetinin faydaları: Kalp hastalığı riskini önler
- 3.8 Kuersetinin faydaları: Yüksek tansiyonu düşürebilir
- 3.9 Kuersetinin diğer faydaları
- 4 Kuersetinin zararları
- 5 Kuersetin ne kadar tüketilmeli?
- 6 Özet
Kuersetin nedir?
Bir antioksidan türü olarak kabul edilen kuersetin, flavonoidin alt türüdür. Sebzeler, meyveler, çay gibi pek çok besinde doğal olarak bulunur. Kuersetin gibi flavonoidlerin yararlı etkileri, vücudunuzda antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanır. Kalp hastalıkları, kanser, dejeneratif beyin bozulukları gibi ciddi hastalıkların risklerinin azalması dahil olmak üzere çeşitli yararları vardır.
Kuersetin, beslenmenizde en bol bulunan flavonoiddir. Bir insanın çeşitli besin kaynakları aracılığıyla bu sağlıklı maddeyi günde ortalama 10-100 mg kadar tükettiği bilinmektedir.
Kuersetin hangi besinlerde bulunur?
Kuersetini daha önce duymadıysanız bile aslında her gün tüketiyorsunuz. Peki, kuersetin hangi sebze ve meyvelerde ve ne oranda bulunur?
- Kapari
- Yaban kerevizi
- Karabuğday
- Kuzukulağı bitkisi
- Turp
- Keçiboynuzu
- Dereotu
- Rezene
- Kırmızı soğan
- Kırmızı hindiba
- Lahana
- Yaban mersini
- Erik
- Yeşil çay, siyah çay
- Üzüm
- Elma
- Kırmızı şarap
Tüm bunlar kuersetin zengini besinlerden bazıları. Ayrıca toz ve kapsül formunda kuersetin takviyeleri de mevcut.
Kuersetinin faydaları nelerdir?
Çeşitli sebze ve meyveleri beslenmenize dahil ederek kuersetinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Bu noktada, kuersetin ne işe yarar sorusunu daha detaylı bir şekilde cevaplayacağız. İşte kuersetinin bilinen faydalarından bazıları.
Kuersetinin faydaları: Serbest radikallerle mücadele eder
Bu mucizevi maddenin güçlü bir antioksidan olduğunu söylemiştik. Antioksidanlar vücudunuzu serbest radikallerden korumakla yükümlüdür. Serbest radikaller ise vücutta hastalık riskini artıran ve yaşlanmayı hızlandıran kararsız moleküllerdir. Çevre kirliliğine maruz kalmak, sigara içmek, radyasyon, kimyasal toksinler, sera gazları gibi faktörler serbest radikallere katkı sağlayabilir. Dolaysıyla büyük şehirlerde yaşam süren insanların beslenmelerinde antioksidanlara özellikle yer vermeleri gerekir. Çünkü onlar tüm bu olumsuz koşullara ister istemez daha fazla maruz kalırlar. Kuersetin zengini besinler ise sağlığınızı geliştirmek konusunda en büyük destekçilerinizdendir.
Kuersetinin faydaları: Enflamasyonu azaltır
Enflamasyon, vücudun stres ve yaralanmalara verdiği doğal tepkidir ve genelde vücudun iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kronik iltihaplanma vücudunuz için zararlı olabilir ve belirli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Araştırmalar kuersetinin iltihabı azaltmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Kesin sonuçlar için daha fazla araştrmaya ihtiyaç olsa da bu, kuersetini tüketmenizin sağlığınıza sağladığı birçok fayda olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Kuersetinin faydaları: Kanser riskini azaltır
Kuersetin, aynı zamanda antikanser bir maddedir. Araştırmalar kuersetin gibi flavonoid içeriği yüksek bir diyetin birçok kanser türünü önlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Meyve ve sebzeler flavonoidlerle dolu, bu yüzden beslenmenizde çeşitliliğe yer vererek siz de sağlığınızı geliştirebilirsiniz.
Kuersetinin faydaları: Nörolojik hastalıkları önler
Kuersetin, Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Oksidatif stresin, nörodejeneratif hastalıkların gelişimine katkıda bulunduğu biliniyor. Ve vücutta serbest radikal dengesizliği olduğunda ortaya çıkıyor. Kuersetinin antioksidan özellikleri ise serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olarak sağlığınıza katkıda bulunuyor.
Kuersetinin faydaları: Alerji semptomlarını hafifletir
Araştırmalar, kuersetinin; histaminin hücrelerden salınmasını kısıtladığı için alerji semptomlarının giderilmesinde etkili olabileceğini gösteriyor. Bu mucizevi maddenin anti-alerji özellikleri bronşit ve astımı tedavi etmeye de yardımcı olabileceğini işaret ediyor.
Kuersetinin faydaları: Enfeksiyonları önler
Kuersetin mide, bağırsak, cilt, solunum ve idrarla bağlantılı olan tüm bakteri türlerine karşı etkili antibakteriyel özelliklere sahip. Bu nedenle diğer flavonoidlerle birlikte adenovirüs, herpes simpleks virüsü, solunum sinsityal virüsü gibi yaygın virüslerle savaşmaya yardımcı olabilir.
Kuersetinin faydaları: Kalp hastalığı riskini önler
Beslenme, kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Meyve ve sebzeler flavonoid içerdiği için bu bakımdan çeşitli ve zengin bir beslenme programı benimsemek bu tür hastalıkların riskini azaltabilir. Kuersetin ayrıca kan akışını da iyileştirerek kalp- damar sağlığını olumlu yönde etkiler.
Kuersetinin faydaları: Yüksek tansiyonu düşürebilir
Araştırmalar yeterli dozda kuersetin takviyesi alan kişilerin kanlarında kötü kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Bu yüzden tansiyonu düşürmede de etkili olabileceği düşünülüyor.
Kuersetinin diğer faydaları
- Kuersetin, yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, bu maddeni yaşlanan hücreleri canlandırmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
- Egzersiz performansına katkı sağlayabilir. Kuersetin alımının dayanıklılığı artırarak egzersiz perfomansı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu düşünülüyor.
- Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Bilimsel çalışmlara göre bu faydalı bileşik, açlık kan şekerini düşürerek diyabet komplikasyonlarına karşı koruma sağlayabilir.
Kuersetinin zararları
Kuersetinin faydalarını anlatmakla bitiremedik. Peki ya zararları? Kuersetinin yan etkileri var mı, varsa neler?
Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan antioksidanlar, dengeli bir şekilde tüketildiğinde sağlığınıza sayısız fayda sağlar. Ancak uzun vadede günde 1000 mg gibi yüksek dozda kuersetin alan kişilerde hafif yan etkiler geliştiğini gösteren araştırmalar da mevcut. Bu yan etkiler sıklıkla baş ağrısı, mide bulantısı ve karıncalanma hissi olarak ortaya çıkıyor.
Kuersetin ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu yüzden devamlı ilaç kullanan kişilerin kuersetin takviyesi almadan önce doktoruna danışması gerekir.
Kuersetin ne kadar tüketilmeli?
Kuersetin içeren besinlere yukarıda yer vermiştik. Her gün bir dizi meyve ve sebze tüketerek vücudunuza bu faydalı bileşiği kazandırabilirsiniz. Besinlerdeki kuersetin miktarının yetiştirilme koşullarına bağlı olabileceğini de unutmayın. Örneğin organik domateslerin, geleneksel olarak yetiştirilen domateslere göre %79’a kadar daha fazla kuersetin içerdiği biliniyor(*). Soğanın test edilen diğer besinlere göre kg başına yaklaşık 300 mg kuersetin içererek en yüksek basamakta yer aldığını da belirtelim.
Kuersetini vücudunuza almanın bir diğer yolu ise kuersetin takviyeleri. Kuersetin takviyelerinde en yaygın günlük doz 500 mg’dır, ancak bazıları günde 1.000 mg’a kadar alabilmektedir. Bu tür takviyeler ayno zamanda vücudun kuersetini daha etkili şekilde emmesine yardımcı olabilecek C vitamini, bromelain gibi maddeler de içerebilirler. Takviyelere başvurmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Özet
Kuersetin nedir, kuersetinin faydaları nelerdir, kuersetin hangi besinlerde bulunur gibi merak edilen başlıklara değindikten sonra tüm bilgileri kısaca özetlemekte fayda var.
Kuersetin, meyve ve sebzelerin çoğunda bulunan bir flavonoid. Bu besinleri diyetinize ekleyerek onun sağlığınıza olan sayısız faydasından yararlanabilirsiniz. Birçok bilimsel araştırma, kuersetinin potansiyel faydalarını ortaya koysa da bu çalışmaların çoğu hayvanlar üzerinde gerçekleştiriliyor. Yararları ve yan etklerinin tam olarak anlaşılması için insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekli.
Elbette beslenmenize kuersetin zengini besinleri dahil etmenizin herhangi bir zararı olamaz ancak söz konusu kuersetin takviyeleri olduğunda öncelikle bir uzmandan tavsiye almalısınız.
İlginizi çekebilir: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin