Life Style Medicine nedir: Daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı

Bir yerde mi okudum yoksa meditasyon yaparken böyle bir bilgi mi geldi inanın hatırlamıyorum ama bu yazıyı yazmaya başlamadan önce kafamın içinde çınladı: “Eğer dünyaya gelme amacını keşfedersen her şey o yönde açılır, sen yeter ki başla…”

Dünyayı ilk algılamaya başladığım zamanlarda hatırladığım o kadar çok bilgi var ki… Benim annem ilkokul öğretmeni, babam da makine mühendisi. İkisi de döneminin çok ilerisinde, sürekli öğrenen ve öğreten insanlar. Çocukluğum babamın atölyesinde, annemin kütüphanesinde geçti. Bizim ev de atölye de okul gibiydi, kim ne öğrenmek istese bize gelirdi. Böyle bir ortamda büyüdüğüm için yemek yapmaktan örgü örmeye, kuantum fiziğinden ufak tefek mühendislik bilgilerine dek birçok konuyu cinsiyet ve yaş kısıtlaması olmaksızın erkenden öğrenmeye başladım.

Her zaman sporcu biri oldum ama sanat yönüm de hep çok kuvvetliydi. Yazları tiyatro ve enstrüman kurslarına gidiyordum, kışları da basketbol antrenmanlarıma devam ediyordum. Birtakım yanlış yönlendirmeler ve şehirsel kısıtlamalardan dolayı basketbol hayatıma istemeyerek son verdim. Orada olan olay beni spora küstürmüştü ve ikinci tercihimden gidip sanat yönetimi okudum ve müzik piyasasına yöneldim. Konser ve festival organizasyonlarında çalışırken sektörel çöküş başladığı dönemde Berklee Collage of Music’ten Lisanslama ve Dijital Müzik Pazarlaması eğitimi aldıktan sonra yapımcılık işlerine giriştim. Bu alanda iyi şirketlerde, iyi isimlerle çalışırken kendimi Amerika’da buldum.

Amerika’da başıma çok ilginç bir olay geldi ve sonrasında spiritüel yanımı keşfetmeye başladım. Eğlenceli, ilginç bir hikaye bu, bir gün kesin anlatacağım sizlere de söz. Amerika’dan döndükten sonra türlü türlü meditasyonlar yapmaya başladım. Zen meditasyonlarından Atlantis bilgilerine, mindfulness’tan şamanik ritüellere ne bulsam denedim. Denedikçe buldum, buldukça deneyimlemeye devam ettim ve ediyorum. O dönemlerde küçük bir sakatlık geçirdiğim için kilo almıştım ve kilo vermek amaçlı da yoga yapmaya başladım. Yoganın ruhsal kısmıyla pek ilgilenmemiştim, benim başlama noktam çok fizikseldi. Zamanla yoganın hareketli meditasyon yönünü keşfetmeye başladım.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Peynir, kemik sağlığımıza neden iyi gelir?

Yogaya ilk başladığında insan hiçbir şey anlamıyor ama zamanla iyi geldiğini bildiği için devam ediyor ve katman katman ruh, beden, zihin çalışmaya başlıyor. “Bir şey yapıyorum ama çok iyi geliyor” derken bir zaman sonra ruh, beden, zihin bütünlüğü belirmeye, olgunlaşmaya ve sonra da birleşmeye başlıyor. Tabii ki bu o kadar hızlı ve kesin bir süreç değil. Ayrıca hiçbir zaman “Bu kesin böyle” diyebileceğimiz bilgiler değil çünkü beynimizi ful kapasite kullanmıyoruz. Kullanmaya başladıkça derinleşmeye başlıyor. Derinleştikçe de daha fazla öğrenme ihtiyacı ortaya çıkıyor. En azından bende böyle oldu ve yin yoga, yüz yogası, çocuk yogası, hamile yogası eğitimleriyle birlikte mindfulness eğitimini de bitirdim.

Eğitimler devam ederken ve bir yandan da deneyimlerken bir şeyler şekilleniyor ve birleşiyor. O dönemlerde ruh, beden, zihin bütünlüğünde mekânsal bütünlüğün de olması gerektiğini düşündüğüm için Hygge Yoga akımını yaratmıştım. Deneyimledikçe ve aktardıkça yoganın daha terapi kısmında olmak istediğime karar verdim. New York Üniversitesi’nin doktorlar ve yoga hocaları tarafından hazırlanmış, pozların vücut sistemlerini temizlediği ve iyileştirdiği bir eğitim olan Yoga ve Fizyoloji eğitimini de aldıktan sonra tam olarak ne yapmak istediğim tamamen netleşti. Aslında bir Yoga Therapist olmak istiyordum ama daha kapsamlı bir şekilde.

Yoga konusunda birçok tarzda kendimi geliştirmiş, ruhsal tarafta belli bir bilgiye sahip olmuş, içine yer ve mekanı da dahil etmiş ve yola devam ediyorken fiziksel tarafta çok eksik kaldığımı fark ettim. Bunun üzerine hemen Personal Trainer eğitimine başladım. Fitness’la yoga birbirini çok güzel tamamlayan bir ikili haline gelmeye başladı. Hemen ardından Corrective Exercise Specialist (Düzeltici Egzersizler) eğitimini de tamamladım. Tam o bitti derken ve hiç aklımda yokken hedefime beni en doğru şekilde ulaştıracak Medical Exercise Trainer eğitimine başladım. Aslında yogayla alakası olmamasına rağmen yoganın iyileştirici kısmına yönelmek istediğim için bu üç eğitim olmazsa olmazdı benim için ki bitiminde bunu çok daha net gördüm.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mevsim geçişlerinde hem bağışıklığınızı güçlendirecek hem damaklarınızı şenlendirecek lezzetli tarifler

Eğitimler devam ederken önce kendim yavaş yavaş denemeye başladım. Denemeden öğrenilmiyor, öğrenmeden sindirilmiyor, sindirmeden de öğretilmiyor kanısındayım. Bilgiler biriktikçe paylaşımlar da çeşitlenmeye başladı tabii ve bir gün bir hocam dedi ki: “Bahar sen ne yapıyorsun? Dışarıdan bakınca ne yaptığın anlaşılmıyor.” Bu kadar bilgiyi bütünleştirmek, bir sistematiğe oturtmak, basit ve net bir şekilde anlatmak lazım diye dertlenmeye başlamıştım ki sözlü eleştirisi de geldi çok vakit geçmeden.

Yer, mekan, zaman, ruh, beden, zihin, hygge, el yapımı mum, sanat, müzik, meditasyon, yoga, fitness, zen falan filan derken daldan dala atlayan bir hoca imajı çıkıyor ortaya. Anlıyorum, çok da hak veriyorum. Başlıklardan sıyrılıp yukarıdan bakınca hepsi hayatın bir parçası, değil mi? Yoga yaparken gözüme aşırı parlak bir ışık gelip rahatsız olduğumda hygge devreye girerken stresten patladığımda bir müzik açmak rahatlatmıyor mu? Parmağımı kırdığım zaman meditasyon yaparak rahatlarken kuvvetlendirmek için egzersizlere başvurmuyor muyum? Aslında hiçbir şey dağınık değil, sadece madde madde yazılı bir yerde durmuyor.

Sanırım sosyal medyadan da alıştık… Her şey bize özet ve birer kelime halinde sunulsun istiyoruz, konulara kafa yorup bağlantı kurmak biraz zor geliyor. Onun için de farklı farklı konular gördüğümüzde dağılıyoruz veya “Bu ne anlatıyor ya?” diyoruz. Ben çok çeşitli bilgilerle büyüdüğüm için bana absürt gelmiyor ama bir hoca olarak herkesin anlayacağı dilden, klişelere kaçmadan, özgün, konunun özünden çıkmadan, yalın ve anlaşılır olması gerektiğinin çok farkındayım ki bence işin en zor kısmı bu. Ben bunlara kafa yorarken, ne yapsam da bütünlesem, ne desem de dağınık durmasa diye düşünürken “Life Style Medicine” terimiyle karşılaştım ve dedim ki: “Evet ya! Aslında ben bir nevi bunu yapıyormuşum!”

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evde Spor Yapmak için Su Şişeleri Nasıl Değerlendirilir?

Açılış cümleme gelirsek… Hepimizin kozmik zincirde bir görevi olduğuna inanıyorum, bahsettiğim hayata gelme amacı da bu zincirdeki görevin ne olduğunu bulmak. Benim görevim öğrenmek, ilerlemek ve diğerlerinin de ilerlemesi için deneyimlerimi, bildiklerimi paylaşmak. Bunu fark edip o yola girdiğim zaman terimler, bilgiler, eğitimler hep önüme geldi. İçgüdüsel yaptığım bazı şeylerin karşılığını bir yerde gördüm.

Evet, sevgili arkadaşlarım, uzun bir girizgah yaparak bir ön bilgi vermek istedim. Bundan sonraki yazılarım anlamış olduğunuz üzere “Life Style Medicine” çatısı altında ruh, beden, zihin başlıklarından açıla açıla devam edecek. Hayatınızı her gün bir adım daha ileri götüren, daha mutlu ve sağlıklı olmanızı sağlayan bilgiler paylaşacağım sizlerle. Bu çatıdaki konu başlıklarında daha çok sezgisel ve içgüdüsel ilerleyeceğim gibi görünüyor. Merak dolu ve belli ki oldukça heyecanlı geçecek yolculuğumuz yorumlarınız ve katkılarınızla şekillenecek, buna inanıyorum.

Görüşmek üzere!

İlginizi çekebilir: Hygge yoga: Sıcaklık, rahatlık, huzur, bedene ve zihne odaklanma, farkındalık

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir