Makrobiyotik beslenme 2: Yin ve Yang gıdaları biliyor musunuz?

Makrobiyotik, yani uzun ve sağlıklı yaşam ülkemizde, Türkiye’de ilk defa Antalya’da 1. Ulusal Longevity ve sağlıklı yaşlanma forumu ile dile gelen “Longevity” kavramının üstünde durulmasıyla duyuldu. Halihazırda Türkiye’nin sağlıklı yaşlanma-longevity haritası Dr. Rüveyda Bayraktar, Prof. Dr. Cahit Babuna, Prof. Dr. Ümit Meriç gibi önde gelen doktorlarımız tarafından çıkartılırken, bireysel olarak bizler ne yapabiliriz diye baktığımızda cevap makrobiyotik yaşam tarzı.

Los Angeles’da makrobiyotik yemek yapma dersleri alırken Eric Lechasseur ve Japon eşi Sanae ile tanıştım. Makrobiyotiğe olan ilgileri Sanae’ye kanser teşhisi koyulduktan sonra başlamış. Daha sonra Eric, makrobiyotik beslenmeyi Madonna’ya, Sting’e, Leonardo Di Caprio’ya, Toby Maguire’a sunmuş.Bir gün Eric ve Sanae’nin Santa Monic’ daki inanılmaz zen evlerinde oturuyoruz.

Eric, henüz Tobey Maguire’ın yeni filminin çekim setinden geliyor, biraz yorgun. Mahzenden çıkarttığı Gevrey Chambertin’den bir kadeh isteyip istemediğimi soruyor. Pinot noir! En sevdiğim kırmızı şarap ama son sekiz aydır katı bir makrobiyotik diyetteyim, nasıl olur da şarap içebilirim? Sanae yüzümdeki şaşkınlık ifadesini ve karasızlığımı anlamış olmalı ki gülmeye başlıyor. “Anlamıyorum” diyorum Eric’e, “hem Madonna, Sting, Tobey gibi insanların hayatını makrobiyotik beslenme ile değiştiriyorsun hem de şarap içiyorsun?”

İkisi birden gülmeye başlıyor ve Eric anlatıyor…

Makrobiyotik beslenmenin kişinin tükettiği gıdaların değişen yüzde ve nitelikleri üzerine kurulmuş 4 modeli bulunmaktadır.

1. Multi-kültürel model
2. Ulaşımı kolay gıda üzerine kurulu olan model
3. Kilo verme üzerine kurulu olan model
4. Bir hastalığı iyileştirme üzerine kurulu olan model

“Sonuç olarak her şey denge üzerine kurulu” diyor Eric. “Anladığım kadarıyla sen vücudunu alkali yapıya ulaştırabilmek adına son sekiz ayını ağır bir makrobiyotik diyet uygulayarak geçirmişsin. Genelde biz senin izlediğin diyeti kanser ya da AIDS hastaları için uyguluyoruz. Biliyorsun, makrobiyotik yaşam stili kanser ve AIDS’in vücuda etkilerini durdurabilen ve hatta tamamen iyileştirebilen tek diyet türü.”

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Daha fazla uyumanız için 10 sebep

“Tatlım” diyor, “kükürt ilavesiz ve tamamen organik üzümlerden yapılmış Pinot Noir’ının keyfini çıkar, bu arada Madonna’nın en sevdiği makrobiyotik tatlıyı yapacağız seninle.”

“Nasıl pişirileceğini bilmem ama ne yeneceğini iyi bilirim. Bravo Eric ve Sanae! Hazırladığınız tarifler harika. Sadece sağlıklı değil, bir o kadar da lezzetliler.”

Makrobiyotik danışmanım, “Hadi felsefeyi bir kenara bırakalım. Makrobiyotiğin günlük uygulamada kullanacağımız 12 temel prensibi iyi kavramak lazım” dediğinde yüzüme bir gülümseme oturdu. Hep ilgimi çekmiştir, ilk uygarlıktan bu yana tercih edilmiş olan 12 sayısı. 12 masa şövalyeleri, Olimpos Dağının 12 tanrısı, İsrail’in 12 kabilesi, Meryem’in giydiği 12 yıldızlı taç, Şia’da Hz. Muhammed’in 12 imamı, Hintlilerin güneş tanrısının 12 adının olması, bir senenin 12 aydan oluşması, saatin 12’ye bölünmüş olması, hem doğu hem de batı astrolojisinde 12 burcun olması, Güneş ve Ay’ı da sayınca galaksimizde yer alan 12 gezegen, vücudumuzun sağ ve solunda yer alan 12 meridyen, DNA’nın 12 dizini gibi… Hani felsefeyi bir kenara bırakıyorduk, degil mi?

1. Besinlerinizin,

  • %40’ı sebzelerden
  • %30’u tam tahıllardan
  • %10’u fasulye ve baklagillerden
  • %5’i Miso çorbası (ya da ülkeye özel bu çorbaya yakın bir çorba olarak mercimek çorbası)
  • %5’i doğal olarak işlenmiş yiyecekler
  • %10’u balık ve deniz ürünleri; tohum ve kabuklu yemişler; meyve, baharat ve doğal tatlılardan oluşmalıdır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Günün hangi diliminde hangi kahve içilmeli?

Bünyenin isteğine göre organik yöntemlerle yetiştirilmiş hayvansal gıdalar da bu beslenmeye eklenebilir (en fazla %2 oranında).

2. Sadece gerçekten acıktığınızda yemek yemelisiniz.
3. Rahat hissettiğiniz kurulu bir sofra düzeninde yemek yiyin. Masaya oturduğunuzda sırtınınızın (böylece sindirim sisteminizin de) yemek sırasınca dik durmasına dikkat etmelisiniz.
4. Besinler çok çiğnenmeli (sindirim ağızda başlar!) ve yiyecek tüketimi uykudan 4 saat önce kesilmelidir. Bilimsel olan bir gerçek var ki uyumanıza ne kadar yakın yemek tüketirseniz, o kadar çok rüya görürsünüz. Hatta karabasan! Sabah yataktan kalkmak zorlaşır ve gün içinde net düşünemediğinizi fark edersiniz. Tüm bunlar karaciğerin fazla çalışmaya zorlanmasından olmaktadır. Çinli bir ata ne demiş: “Dinlenmiş bir karaciğer, iyi bir uyku ve dinç bir günün bekçisidir.”
5. Tüm besinler yerel ve organik olmalıdır. Katkı maddeleri içeren hiçbir yiyecek tüketilmemelidir. Her türlü katkı maddesi, toksin ve ilaçlardan uzak durun.
6. Mevsiminde yetişen ürünleri tercih ediln ve değişen mevsimlere göre yemekler yapın.

  • Bahar: Hafif nitelikteki gıdalar, taze yeşil sebzeler, yabani bitkiler, hafif fermente edilmiş gıdalar tüketilmeli, kısa zamalı ve buharda pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
  • Yaz: Hafif nitelikteki gıdalar, büyük yapraklı yeşillikler, tatlı mısır, meyve ve çiğ yenilebilen sebzeler, arpa, bulgur, kuskus gibi tahıllar tüketilmeli, kısa zamalı ve buharda pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
  • Sonbahar: Konsantre nitelikteki gıdalar, kök sebzeler, fasulye ve tahıllar, pirinç, mısır gevreği, akdarı tüketilmeli, orta süreli ve fırında pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
  • Kış: Güçlü nitelikteki, hacimli gıdalar, yuvarlak kök sebzeler, turşu, miso, tuz, kahverengi pirinç, esmer buğday, daha ağır tahıllar tüketilmeli, ateş üstünde pişirme, kızartma yöntemleri uygulanmalıdır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Holistik sağlık nedir?

7. Beyaz şeker, işlenmiş un ve mayalı gıdalardan uzak durun.
8. Hayvansal gıda, süt ve süt ürünleri ve tatlandırıcı içeren gıdaları minimum düzeyde tüketin.
9. Alkolden uzak durun, olabildiğince az tüketmeye çalışın; haftada bir gibi.
10. Her gün en az 30 dakika hareket edin, haftada bir masaj yaptırın.
11. Yaşadığınız çevreye duyarlı olun ve onu sağlıklı tutmak için çaba gösterin. Bol bol gülün ve pozitif bakış açınızı koruyun.

Sonuncusu ama en önemlilerinden bir tanesi!

12. Porsiyonlarınızı yin ve yang enerji dengesine göre hazırlayın. Vücudu yoran ağır yin ve yang enerjili besinleri nadiren kullanın.

Yin ve Yang Gıda Tablosu 

Besinlerin aşırı Yin’den aşırı Yang’a doğru sıralanmış halini aşağıda bulabilirsiniz:

  • İlaç ve uyuşturucular
  • Alkol
  • Şeker
  • Baharatlar
  • Süt ve süt ürünleri
  • Nightshade sebzeler ve tropikal meyveler
  • Meyve Suyu
  • Meyve
  • Deniz sebzeleri
  • Sebze (yer üstünde yetişen)
  • Sebze (yuvarlak)
  • Sebze (yeraltında yetişen)
  • Baklagiller
  • Tahıllar
  • Beyaz etli balıklar
  • Diğer tüm hayvansal gıdalar
  • Yumurta
  • Tuz

Makrobiyotik Yaşam Biçimi ve MANA Ruhun DNA’sı kitabını satın almak isterseniz, dijital kopyayı buradan, basılı kopyayı buradan satın alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Makrobiyotik beslenme: Madonna, John Travolta ve nicesinin ortak noktası

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir