Mandalina Kaç Kalori?

Mandalina

(1 gr)
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 13.34 0.13
Protein (g) 0.81 0.01
Yağ (g) 0.31 0.00
Lif (g) 1.8 0.02
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 2 0.02
Potasyum (mg) 166 1.66
Kalsiyum (mg) 37 0.37
Vitamin A (iu) 681 6.81
Vitamin C (mg) 26.7 0.27
Demir 0.15 0.00

Mandalina, turunçgiller ailesine ait faydalı bir meyvedir. Mandalinanın koyu turuncu ve pürüzsüz yapıda olan kabuğu, içerisindeki tatlı ve sulu meyvenin korunmasına yardımcı olur. 

Mandalina, çiçek açan küçük ila orta boy mandalina ağacında yetişir. Mandalinalar olgunlaştıkça koyu yeşilden parlak turuncu renge bürünür ve yaklaşık 4 ila 8 cm genişliğe ulaşır.

Mandalinanın kaç kalori olduğunu, besin değerlerini, faydalarını ve mandalinaya dair daha pek çok şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Mandalina Besin Değeri

Mandalina lezzetli olmanın yanı sıra oldukça besleyici bir meyvedir. Orta boy bir mandalinanın (88 gram) besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 47

Karbonhidrat: 12 gram

Protein: 0,7 gram

Yağ: 0,3 gram

Lif: 2 gram

C vitamini: Günlük ihtiyacın %26’sı

Magnezyum: Günlük ihtiyacın %2,5’i

Potasyum: Günlük ihtiyacın %3’ü

Bakır: Günlük ihtiyacın %4’ü

Demir: Günlük ihtiyacın yaklaşık %1’i

Küçük olmasına rağmen besin dolu bu meyve, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 25’inden fazlasını karşılayarak cilt sağlığı, yaraların iyileşmesi ve bağışıklık sisteminin desteklenmesini konusunda önemli bir rol oynar.

Mandalina, mineral bakımından da zengin bir meyvedir ve çoğu meyveden daha fazla bakır içermektedir. Bakır, kırmızı kan hücresi üretimine ve demir emilimine yardımcı olduğu için sağlık açısından çok önemlidir. Bu faydaları sayesinde dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olur.

Vitamin ve minerallerin yanı sıra lif içeriği de yüksek olan mandalina, günlük lif ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Lif, faydalı bağırsak bakterilerini besleyerek sindirime yardımcı olur ve diyabet ile kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar bakımından riskinizi azaltmaya yardımcı olur. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yeme bozuklukları: Bulimia nervoza nedir? Nasıl tedavi edilir?

Mandalinanın Faydaları

Mandalina, diğer turunçgiller gibi antioksidan olmasını sağlayan flavonoidler ve fenolikler ile uçucu yağlar içermektedir. Mandalina; hücreleri hasar görmekten koruyan, inflamasyonu azaltan, kalp hastalıkları riskini azaltan ve sağlık açısından daha pek çok fayda sağlayan çeşitli fito besinler içermektedir.

Mandalinanın vücut için sağladığı faydalar genel olarak şu şekildedir:

Bağırsak sağlığını destekler

Mandalina, çözünebilir lif bakımından zengin bir meyvedir. Çözünebilir lifler, sindirim sisteminde jel formunu alarak dışkının yumuşamasına ve bağırsak hareketlerinin rahatlamasına yardımcı olur.

Mandalina da çözünebilir lifin yanı sıra çözünmeyen lif de bulunmakta ve bu lifler, bağırsaklardan parçalanmadan geçmektedir. Mandalina, pek çok meyveye göre çözünmeyen lif bakımından daha zengindir.

Çözünebilir ve çözünmeyen lifleri yeteri kadar tüketmeniz, kronik hastalıklar bakımından riskinizin azalmasına ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni için mandalina tüketmeniz faydalı olacaktır.

İnflamasyonu azaltır

Mandalina, güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengindir. Vücudunuz C vitaminini kendi başına üretmediği için bu vitamini dışarıdan almanız önemlidir.

C vitamini gibi antioksidanların, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını engellediği düşünülmektedir. Bu hasar, oksidatif stres olarak bilinmekte ve inflamasyona neden olmaktadır. Mandalin gibi antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketmek, vücuttaki inflamasyonu azaltmada fayda sağlayabilmektedir.

Sağlıklı yaşlanmayı destekler

Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresin, yaşlanmayı hızlandırdığı düşünülmektedir. Antioksidanların sağlıklı yaşlanma konusunda tam olarak nasıl etki gösterdiği tam olarak bilinmemekle birlikte sağlıklı bir vücut için mandalina gibi antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketmek önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Mandalina, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olabilir. C vitamini, antioksidan olduğu için oksdatif strese karşı bağışıklık sisteminizi destekleyebilir. Vücudunuz, C vitamini sayesinde kendisini virüslere ve bakterilere karşı daha iyi savunabilir.

Cilt görünümünü iyileştirebilir

C vitamini, kolajen üretimini destekleyerek cildin sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Kolajen, vücutta bol miktarda bulunan bir proteindir ve cilt de dahil olmak üzere bağ dokuların güçlü olmasına yardımcı olur. Yaş ilerledikçe vücuttaki kolajen miktarı azalmaya başlar. Mandalinada bol miktarda bulunan C vitamini, kolajen sentezini destekleyerek ve serbest radikallerin cilde verdiği zararı yavaşlatarak yaşlanma belirtilerini azaltabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  4 pratik bilgiyle yaz aylarında beslenme rutinleriniz hem sağlıklı hem de keyifli olsun

Mandalina Diyette Yenir mi?

Mandalina, kolesterolsüz bir meyve olduğu için diyetteyken kendinizi ödüllendirmek ve sağlıklı olmak için mandalina yiyebilirsiniz. Çözünebilir lif bakımından zengin olan bu meyveyi yedikten sonra kendinizi uzun süre tok hissedeceğiniz için sağlıksız yiyeceklere yönelme olasılığınız azalacaktır.

Mandalina Yemek Kilo Aldırır mı?

Mandalina, kilo aldırmanın aksine günlük lif alımınızı arttıracağı için kilo vermenize yardımcı olacaktır. Mandalinada bulunan çözünmeyen lifler, sindirim sisteminizden yavaş bir şekilde geçerek tokluk hissi sağlayacaktır. Bunun sonucunda kendinizi daha tok hissedebilir ve kilo vermenizi destekleyebilirsiniz.

Bununla birlikte orta boy bir mandalinada 47 kalori olduğu için elbette çok fazla mandalina tükettiğinizde kilo almanız mümkündür. Ancak mandalinanın fazla miktarda lif içermesi nedeniyle bir günde çok fazla mandalina tüketmeniz pek mümkün olmayacaktır.

Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır?

Mandalinanın kendisi C vitamini bakımından zengin bir meyve olmakla birlikte kabuğu da besin açısından zengindir. Mandalina kabuklarını aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz:

Yemeklere rendeleyin

Yemeklerinize farklı bir aroma katmak için mandalina kabuğunu rende şeklinde kullanabilirsiniz. Mandalina kabuğu rendesi, hem ekşi hem de tatlı tariflere yakışır. Kabukları damak tadınıza en uygun olan şekilde kullanmak için farklı yemeklerde denemekten çekinmeyin.

Çayınıza ekleyin

Mandalina kabuğu eklenen çaylar genelde öksürüğü rahatlatmak için kullanılır. Ancak hasta olmasanız da kurutulmuş mandalina kabuklarını çayınıza ekleyebilir ve harika bir koku ve lezzete sahip çaylar elde edebilirsiniz.

Vücut peeling’i olarak kullanın

Mandalina kabuklarını rendeleyip şeker ve hindistancevizi yağı ekleyerek vücut peeling’i olarak kullanabilirsiniz. Malzemeleri bir kavanoz içerisinde karıştırıp saklayarak istediğiniz zaman vücudunuza bakım yapabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sofranızda bu 7 besine yer açın

Çevre dostu temizleyici yapın

Mandalina kabukları kullanarak kendi doğal temizleyicinizi yapabilirsiniz. Bunun için büyük cam bir kavanoza mandalina kabukları koyun, üstüne beyaz sirke dökün ve iki hafta kadar bekletin. Karışım hazır olduğunda sıvıyı süzün, 2:1 oranında olacak şekilde suyla karıştırın ve püskürtmeli bir şişeye koyun. Bu sayede tüm evinizde kullanabileceğiniz ve kirlenmiş alanları dezenfekte edebileceğiniz organik bir temizleyici elde etmiş olacaksınız.

Mandalina Nasıl Saklanır?

Mandalinayı oda sıcaklığında bir haftaya kadar saklamanız mümkündür. Mandalinayı soyarak saklayacaksanız, oda sıcaklığında değil de buzdolabında saklamanız, meyvenin daha uzun süre taze kalmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Mandalinanın kabuğu ince olduğu ve mandalinanın yüzde 85’i sudan oluştuğu için 0°C’nin altında saklandığında lezzetini ve dokusunu kaybedecektir. Bu yüzden mandalinayı önceden soyup parçalayıp sıkıca kapanan bir saklama kabına koyarak dondurucu yerine buzdolabında saklayabilirsiniz.

Mandalina Nasıl Kurutulur?

Mandalina kurusu, oldukça lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Mandalinaları kuruttuğunuzda havasız bir kapta uzun süre saklayabilirsiniz.

Evde mandalina kurutmak istiyorsanız, şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Mandalinanın kabuklarını soyun ve ayrıca kurutun. Kabukları çay ve yemeklere eklemek için toz haline getirip kullanabilirsiniz.
  • Mandalinaları parçalara ayırın. Kurutma sırasında mandalinaların kararmalarını önlemek için bol limon suyuna bulayın ve tüm meyvelerin limon suyuyla kaplandığına emin olun.
  • Ardından mandalinaları meyve kurutma makinesine koyun ve kurutun. Kurutma işlemi yaklaşık olarak 12-15 saat sürecektir.

Mandalinalar tamamen kuruduktan sonra hava almayan bir kavanoz ya da gıda poşeti içerisinde saklayabilirsiniz.

Mandalina Hangi Mevsimde Yetişir?

Mandalina, soğuk ayları seven bir meyvedir. Genelde Eylül ayından Şubat ayına kadar tezgahlarda bulabileceğiniz bu meyveyi sonbahar ve kış aylarında tüketebilirsiniz. Eylül ve Ekim aylarında hasat edilmeye başlanan mandalina, genelde Ocak ve Şubat aylarında tezgahlardan kalkmaya başlamaktadır.

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir