Her 5 kadından ve her 15 erkekten birinin migren ile karşı karşıya olduğunu biliyor musunuz? Eğer migren ağrılarından muzdaripseniz hayatınızın büyük bir bölümünde bu sağlık sorunu ile baş etmek için çeşitli tedavi yöntemleri denemiş olabilirsiniz. Günümüzde birçok insanın semptomlarıyla uğraşırken yaşam kalitesinde düşüşler yaşadığı migrenin nedeni tam olarak bilinmese de genetik faktörlerin ve stresin etkili bir tetikleyici olduğuna dair birçok araştırma bulunuyor. Öte yandan, hormon dengesizlikleri, bazı yiyecek-içecekler ve olumsuz yaşam tarzı alışkanlıklarının da migreni artırdığı biliniyor. Zonklayan bir baş ağrısı şeklinde kendini belli eden; mide bulantısı, ishal, kusma, bulanık görme, ışığa ve sese duyarlılık gibi farklı semptomlarla da iç içe geçerek ortaya çıkabilen migrenin tanı ve teşhisi için bir uzman desteği almak ve uzun vadede en doğru tedavi sürecini takip etmek gerekiyor olsa da çeşitli çalışmalar ve uzman görüşleri, vücuttaki bazı noktalara basınç uygulamanın migreni hafifletebileceğine dikkat çekiyor. Dilerseniz ilk olarak migren konusunu detaylıca keşfetmek, nedenlerine, çeşitlerine ve tetikleyicilerine daha yakından bakmak için “Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?” başlıklı yazımıza göz atabilir, etkili basınç noktalarını keşfetmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Migren, henüz kesin olarak tedavi edilemeyen bir sağlık sorunu olmasına karşın çeşitli önleyici adımlar ve yaşam tarzında yapılacak birtakım değişiklikler migrenin sebep olduğu semptomları hafifletebilir. İlaç tedavi, ağrı kesiciler, antidepresanlar veya antikonvülsanlar gibi önleyici tedavilerin yanı sıra akupresür adı verilen yani vücuttaki bazı basınç noktalarını uyaran bir uygulama ile de rahatlama sağlanabilir. Peki, vücuttaki hangi basınç noktaları migreni hafifletebilir? İşte cevaplar:
İçindekiler
Kulak basınç noktaları
Kulak kapısı: Kulağın üst kısmı ile şakak arasında yer alır. Bu noktaya baskı uygulamak ya ya da ovmak, yüz ağrısı ve çene ağrısından biraz rahatlama sağlayabilir.
Kulak tepesi: Kulağın ucunda bulunur. Bu bölgeye doğrudan baskı uygulamak, migren baş ağrılarıyla ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Dait (the daith): Kulağın ağzında bulunan küçük bir kıkırdak parçası olan daite baskı yapmak, baş ağrısını hafifletebilir. 2020’de yapılan bir vaka çalışmasına göre, orta yaşlı bir kadının daitini deldirdikten sonra küme baş ağrılarından kurtulduğu biliniyor.
Ayak basınç noktaları
Tai Chong: Başparmağın ve işaret parmağının tabanından yaklaşık 2.5-5 cm uzakta bulunan bu noktaya baskı uygulamak uykusuzluğun veya kaygının giderilmesine yardımcı olabilir ve kan basıncını düşürebilir. Bu basınç noktası, hamilelik sırasında kaçınılması gereken başka bir noktadır.
GB41 noktası (Zulinqi): Ayakta dördüncü ve beşinci parmakların arkasında bulunur. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre bu noktaya basınç uygulamak, migren ataklarının sayısını azaltabilir.
Hareket noktası (LV2, Xingjian): Bu nokta, ayak başparmağı ile işaret parmağı arasında yer alır. Bazı çalışmalar, bu noktaya baskı uygulamanın migren baş ağrılarıyla ilişkili ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
El basınç noktası
Uzmanlara göre, kişi elindeki “Hegu” veya “LI-4” olarak adlandırılan bir basınç noktasını ovmayı deneyebilir. Bu basınç noktası, başparmak ve işaret parmağının tabanında bulunur. Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi, Hegu’ya baskı uygulamanın baş ağrısı ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Geleneksel Çin tıbbına göre, uygulayıcılar bir kişi hamileyken bu noktaya baskı uygulamamalıdır.
Kulaklar, eller ve ayaklarının yanı sıra vücuttaki diğer baskı noktalarını uyarmak da migren semptomlarından kurtulmaya yardımcı olabilir:
Üçüncü göz (Yin Tang): Bu basınç noktası, gözlerin arasında bulunur. Buraya hafif baskı uygulamak, stresi hafifletmeye ve enerji seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Zanzhu (BL2): Kaşların birleştiği yere yakın, burnun her iki tarafında bulunan ve Türkçe’ye en yakın çevirisiyle toplanma noktası olarak isimlendirilebilecek bu noktaya baskı uygulamak, migren ataklarını önleyebilir.
Feng Chi (GB20): Türkçe’de bilinç kapıları olarak geçen bu nokta, kafatasının tabanındaki iki dikey boyun kası arasında bulunur. Bu noktalara baskı uygulamak, baş ağrısı ağrısını hafifletmeye ve enerji seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Jian Jing (GB21): Omuz eklemi ile boyun tabanı arasında bulunan bu basınç noktası, stresi azaltmaya ve baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Geleneksel Çin tıbbında uygulayıcılar bu noktayı hamile kişilerde kullanmamalıdır.
Yukarıda yer alan basınç noktalarının migrene dayalı baş ağrılarını ve mide bulantısı, kusma gibi migren semptomlarını hafiflettiğini veya hafifletebileceğini ortaya çıkaran bazı araştırmalar olsa da uzmanlara göre bu konuda daha fazla ihtiyaç var.
Migren semptomlarınızı hafifletmek için akupunktur uygulayan lisanslı bir profesyonelden yardım alabilir ya da evde kendiniz hafifçe bu noktalara masaj yaparak ağrılarınızı hafifletmeyi deneyebilirsiniz. Ancak, bilinen bir sağlık sorununuz veya hamilelik durumunuz varsa uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Migren ile ilgili farklı bakış açıları kazanmak isterseniz şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- Migrenle beraber görülen ve migrenin şiddetini artıran 10 hastalık
- Yoga yapmak migrene neden iyi gelir?
- Migreni kafanızdan atın
- Baş ağrılarınızın altında mineral eksikliği yatıyor olabilir: Magnezyum ve migren
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.