Mindful tatil zamanı 4: Dengeli ve keyifli yeme alışkanlığı kazanın

Yaz ayları, açık havadaki keyifli sofraları ve masadaki lezzetli yemekleri de beraberinde getiriyor. Açık havanın iştahımızı artırmasından mıdır, tatile gittik diye daha çok yemeği tatma isteğimizden midir bilmiyorum ama bir şekilde yiyip içtiklerimizin dengesi şaşabiliyor.

Yaz da olsa yediklerimize mindfulness ile yaklaşarak beslenmemizi dengede tutabilir ve keyfine daha çok varabiliriz. Bu yazımda sizlerle benim de uyguladığım ve faydasını gördüğüm bazı tüyoları paylaşmak istiyorum.

Tatildeyken genel olarak yemeye daha çok eğilimimiz oluyor. Ya o bölgenin özel bir lezzetini deniyoruz ya da kalabalık olunca herkesle birlikte bizim de yemeye meylimiz artıyor. Böyle anlarda dikkatimizi bilinçli olarak yönlendirebileceğimiz bazı noktalar var…

1. Neden yiyoruz?

Bunlardan birincisi yeme isteğimizin kök nedeni. Gerçekten aç mıyız? Tadına bakmak istediğimiz için mi yiyeceğiz? Yoksa herkes yiyor ve hayır diyemediğimiz için mi yiyeceğiz?

Eğer aç olduğumuzu fark etmişsek ve bundan dolayı yiyorsak en güzelini yapıyoruz. Bazen çok aç olmasak bile ilk defa deneyeceğimiz lezzet önümüzde durur ve merak ederek tadına bakmak isteriz. Bu durumda da farkında bir şekilde yiyor oluruz çünkü merakımızı gidermek isteriz. Son durumda ise sırf başkası o anda sofraya oturdu diye veya “Herkes bir kaşık alıyor, ben almazsam ayıp olur” düşüncesiyle aç olmadığımız veya merak etmediğimiz halde yiyorsak bu yediğimizin bize pek de yararı olmuyor. Açken yemediğimiz için midemizi rahatsız edebiliyor ve ileriki saatleri keyifsiz geçirebiliyoruz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Siyatik egzersizleri nasıl yapılır?

Bu sebeple yemeden önce neden yemek istediğinizi anlamak için kendinize birkaç saniye tanıyabilirseniz mindful yemeye dair ilk adımı atabilirsiniz.

2. Ne kadar yiyoruz?

İkinci dikkat etmemiz gereken nokta ise yediklerimizin miktarı olacak. İlk adımdaki seçeneklerimizden devam edersek; aç olduğumuz seçenekte, bizi doyuracak miktarı önceden bildiğimiz için o miktarda yiyebiliriz. Tadına bakacaksak, bize rahatsızlık vermemesi için daha az miktarda yiyebiliriz. Üçüncü seçenekte, zoraki yediğimiz için miktarı ne olursa olsun bize keyifli gelmeyecektir.

Herhangi bir seçenekte, olur da miktarını fazla kaçırırsak gün içindeki başka bir öğünde daha az yiyerek bu durumu dengeleyebiliriz.

3. Ne yiyoruz?

Tatilde, hatta yaz boyunca, olabildiğince doğal olanı yemek en güzeli. Mevsim sebze ve meyveleri o kadar çeşitli ki bol bol değerlendirmenizi öneririm. Hatta marketten almak yerine pazara giderek keyifli ve sağlıklı bir alışverişin tadını çıkarabilirsiniz.
Size iyi gelmeyen ve bu sebeple tüketmediğiniz gluten, süt ürünü, maya gibi belirli gıdalar varsa yiyebildiklerinizi yanınızda götürerek onları pişirebilirsiniz. Ya da önceden pişirip sahilde, misafirlikte onları tüketebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Greyfurt Kaç Kalori?

Bazen ne kadar bilirseniz bilin, size iyi gelmeyen gıdayı tüketme isteğinizin önüne geçemeyebilirsiniz. (Bana da oluyor!) Bu durumda kendinizi suçlamayın. Bir sonrakine daha az yeme yollarını keşfedin.

Burada dikkatinizi getirmeniz gereken ana konular, olabildiğince taze tüketmek, başkasına ayıp olmasın diye kendinizi zorlamayı bırakmak ve size iyi gelenleri yeme alışkanlığınızı sürdürmeye çalışmak.

4. Nasıl yiyoruz?

Geldik mindful yemenin en keyifli kısmına! Yemek yerken çoğunlukla sohbet ediyor, telefona bakıyor, belki bir şeyler izliyoruz. Başka aktiviteyle meşgul olunca da ne kadar yediğimizin ucu kaçabiliyor ve yediğimizin keyfini çıkaramıyoruz.

Tüm öğünlerde ya da yemek boyunca yapmak başlarda mümkün olmasa da gün içinde yediğiniz en az bir şeyi yerken sadece ona odaklanmanızı önereceğim. Bu esnada dikkatinizi yediğiniz ya da içtiğiniz şeyin şekline, rengine, kokusuna ve nihayetinde lezzetine getirin. Duyumlarınızı artırmak için o lokmayı yerken gözlerinizi de kapayabilirsiniz. Daha önce yediğinizde farkına varmadığınız birçok detayla karşılaşacağınıza, en çok lezzeti ve keyfi bu anda alacağınıza eminim!

Unutmayın, tatilde de olsanız, “Yaz bu, bir şey olmaz!” da deseniz, sırf başkası yiyor, ısrar ediliyor, çok çeşit var diye kendi sağlığınızdan ve keyfinizden olmak zorunda değilsiniz. Yemek yiyeceğiniz zaman neden, ne kadar, ne, nasıl sorularına vereceğiniz yanıtlara dikkatinizi getirerek beslenmenizi dengede tutabilir ve eş zamanlı olarak yediklerinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Proteinler Enerji Verir mi?

Dengede ve keyifli bir yaz dileklerimle!

İlginizi çekebilir: Mindful tatil zamanı 3: Plastik tüketiminize dikkat ederek doğayı koruyun

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir