Mindfulness temelli çocuk yogasının faydaları

Bu hafta bir süredir ilgilendiğim çocuk yogası ve daha uzun zamandır içerisinde olduğum mindfulness konularından bahsetmek istiyorum.

Çocuk yogası 2-14 yaş arası çocukların öz farkındalığını kazanması, öz güvenli olması, günlük rutinlerde beden-ruh-zihin bütünlüğünü sağlayabilmesi ve her şeye daha odaklı olabilmesi için yeni bir yaşam alanı sunar. Faydaları hem beden, hem ruh, hem de zihin için çok fazladır.

Çocuk yogası sadece yoga pozlarından oluşmuyor, içeriğinde dans, müzik, hikayeler ve fazlasıyla oyunlar var. Pek tabii mindfulness pratikleri de. “Mindfulness nedir peki?” derseniz… Mindfulness Türkçede farkındalık anlamına geliyor. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz farkındalık, yoğun bir şekilde anda yaşamaktan bahseder. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekanda tam anlamıyla yaşayabilmemizi sağlayan da tam olarak bizim becerimizdir. Aslında mindfulness uzun zamandır sahip olduğumuz doğal bir yetenek olsa da, bu yetenek, farklı alışkanlık ve davranışlarla giderek zayıfladı.

 

Çocuklar -ve tüm yetişkinler çocukken- ilk başta farkındalığın küçük ustaları iken, büyüdükçe, yani geleceği hayal etmeyi ve geçmişe bakmayı öğrendikçe, çok değerli “bilinçli farkındalık” becerisini ya kaybederler ya da kullanmayı bırakırlar. Tabii ki, yetişkinliklerinde bunu geliştirmeyi yeniden öğrenebilirler. Ama bu mükemmel hediyeyi korumalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak daha iyi olmaz mıydı?

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Protein kaynağı vegan bir öğün: Tofu sote

Vücudumuz çok hassastır ve zihnimizdeki gerilim, kaygı, korku, neşe, olumlu ya da olumsuz düşüncelere anında tepki verir. Bu tepkiler bize şimdiki anı nasıl yaşadığımızı anlatır. Bu sinyallerin birçoğunu fark ederiz, ancak çoğu zaman onlara göre hareket etmeyiz. Bizi rahatsız eden ya da kaçmanın yollarını aramamıza neden olan duygu ve düşünceleri bastırırız.

Farkındalık Temelli Çocuk Yogası ise, bir çocuğun kendini keşfetme yolculuğudur. Bu yolculukta çocuğunuz,

  • Bedenindeki hislerin ve nefes alışının ritminin farkına varır. Nefes, zihin-beden bağlantısında bir köprü görevi görür.
  • Vücudunda neler olup bittiğini merak eder ve olup bitenlere net bir farkındalıkla yaklaşır. Duygusal durumunu fiziksel egzersizlerle en etkili şekilde birleştirmeyi öğrenir.
  • Performansını ve pozlarını yargılamaz, kendisiyle mücadele etmeden şefkatli bir yerden yaklaşmayı deneyimler.
  • O andaki ihtiyaçlarını dinlemeyi ve ona göre pratik yapmayı öğrenir.
  • Zihninden ayrılmayı ve vücudunu fark etmeyi öğrenir. Bir an durup dikkatini vücuduna yönelttiğinde, vücudunun verdiği sinyalleri duymaya başlar. Soyut duygularını vücudunun hangi noktalarında ve nasıl hissettiğini görselleştirebilir.

Çocuklar için dikkatli yoganın faydaları

  • Beden-zihin-ruh uyumunu dengeler. Erken yaşta düzenli yoga yapmaya başlayan çocuklarda ergenliğin daha kolay geçtiği gözlemlendi.
  • Esneklik – denge – güç koordinasyonunu artırır. Yoga duruşları sayesinde çocukların proprioseptif duyuları (beden farkındalığı) gelişir.
  • Çocukları daha sakin ve huzurlu kılar. Gergin, dağınık veya sıkıntılı çocuklara rehberlik etmeye ve yatıştırmaya yardımcı olur.
  • Modern yaşamın baştan çıkarıcı, dikkat dağıtıcı aşırı uyaranlarına direnmelerine yardımcı olur.
  • Rekabetin olmadığı güvenli bir ortamda eğlenerek ve oynayarak öğrenirler.
  • Çevre bilincinin artmasını sağlar. Dünyada olmanın hem güzelliğini hem de kırılganlığını tanıma kapasitelerini geliştirir.

“Neden çocuk yogası?” diye sorarsanız… Dünyayı çocuklar için daha katlanılabilir ve eğlenceli bir hale getirmek istiyoruz. Bunun için de elimizdeki en iyi ve eğlenceli pratik bu bence.

Son olarak bir mindfulness pratiği paylaşmak isterim…

Çocuğunuzun eline bir meyve verin ama yemeden önce onunla biraz etkinlik yapacağımızı belirtin. Önce o meyveye dokunarak dokusu nasıl bunu sorun, siz bu soruları sordukça çocuğunuz da farkındalıklar yaşayacaktır. Ve muhtemelen sonrasında daha dikkat edecektir bunlara. Dokusunu öğrendikten sonra sırayla kokusunu, rengini, şeklini sorun ve en son yeme evresinde yine yavaşça onun ağzında bıraktığı tadı sorun, dokusu nasıl yine bunu sorun. Bu sorular esnasında komik şeyler olacaktır, pratik yaptıkça daha da eğlenceli hale gelecek.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İstanbul Koşu Grupları: Gruplaşalım, koşalım da koşalım…

İlginizi çekebilir: Egzoterizmden ezoterizme: Bilinenden bilinmeyene doğru bir yolculuk

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir