Mucize besin: Kuşkonmaz

Eski çağlardan kalma bir mızrağı anımsatan bir sebzedir kendisi. Ben de onu hastalıklarla savaşan bir mızrak olarak adlandırıyorum; zira tarihi mızrak kadar eskilere dayanıyor. Nisan, mayıs ve haziran aylarında yetişen bu şifalı sebzeyi  taze ve çiğ olarak tüketebilirsiniz. İsmi Yunanca kökenli ve “filizlenmek, tomurcuklanmak” anlamına geliyor. En yaygın bilinen türü yeşil renkte olanı. Beyin kıvrımlarınızı biraz zorlayın, zihninizde yer etmiş bir sebze. Tamam! Doğru cevap: ’’kuşkonmaz’’.

İşte bu mızrak kadar eski, hastalıklara karşı mızrak kadar güçlü mucize sebzenin inanılmaz faydaları.

Kuşkonmaz metiniçi

Besin deposu

Kuşkonmaz; lif, folat, vitamin A, C, E ve K hem de kromun çok iyi kaynaklarındandır. Krom insülinin taşıma yeteneğini artıran eser bir mineral olduğundan sağlığınız için çok önemli bir işlevi var. İnsülinin ana görevi kandaki şekeri (glikozu) hücrelerin içine taşımaktır. Krom eksikliği vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretebilmesi için gerekli glikozu kullanma yeteneğini bozar ve insülin ihtiyacını yükseltir. Bu yüzden kuşkanmaz, şeker hastalığına iyi gelir.

Kuşkonmaz metiniçi omlet

Savaşçı

Kuşkonmaz, tıpkı avokado, lahana ve brüksel lahanası gibi, glutatyon seviyelerini destekleyen bir sebzedir. Glutatyon, güçlü bir antioksidandır. Vücudun tüm organ ve dokularını serbest radikallerin neden olacağı zararlı etkilere karşı korurken aynı zamanda da detoksifikasyon yapar. Kuşkonmaz kemik, göğüs, kolon, larinks ve akciğer kanserleri gibi bazı kanser türlerinden korunmaya yardımcı olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bağışıklık sistemi ve mevsimsel beslenme: Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’den bağışıklık destekleyici beslenme önerileri

Anti-aging

Kuşkonmaz, hücrelere zarar veren serbest radikalleri nötralize etme kabiliyeti en üst düzeylerde olan meyve ve sebzeler arasındadır. Yani antioksidanlarla doludur. Yapılan ön araştırmalara göre, bu antioksidanların da yardımıyla, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabiliyor.

Kuşkonmaz antiaging

Bu lezzetli sebzenin diğer anti-aging özelliği ise beynimizdeki bilişsel gerilemeyle mücadele etmesidir. Kuşkonmazın içerisindeki folat vitamini B12 vitamini ile birlikte çalışır. En iyi B12 kaynakları ise; et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünleridir. Kuşkonmazı balıkla birlikte tüketirseniz bio-yararlığı artar.

Ödem atıcı

Kuşkonmaz; amino asit olan ve doğal idrar söktürücü olarak çalışan asparajin yönünden oldukça zengindir. Sadece vücuttaki fazla suyu dışarı atmaz aynı zamanda fazla tuzun da vücuttan atılmasını sağlar. Özellikle hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları olanlar ve ödemden muzdarip olanlar için birebirdir.

Kuşkonmaz beyaz

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir