Öyle bir coğrafya düşünün ki yeşilliğini anlatmaya kelimeler yetmiyor… Kışı ayrı, yazı ayrı, baharı ve sonbaharı apayrı güzel… Evet, bahsettiğimiz muhteşem doğasını tüm alçak gönüllülüğü ile bizlere sunan Kaçkar Dağları…
Belki bugüne kadar Karadeniz’e yolculuk yapma fırsatınız olmadı, belki de gittiniz ve benim gibi her seferinde ruhunuzun bir parçası orada kaldı… Ben ilk kez yaklaşık beş yıl önce çok üzüntülü, çok içli olduğum bir dönemde ilacı da, üzüntüsü de kendinde olan sebebimle birlikte gitmiştim ilk defa Ayder Yaylası’na. Muhteşem bir kar örtüsü hakimdi (ki daha önce gidenler aşinadır bu yüksekliğe çıkabilmek o Aralık ayında oldukça zorlu da olmuştu)… Her şeye rağmen, o güzelim ağaçları o muhteşem dağları kar altında görmek (her ne kadar psikolojik olarak yıkılmış olsam da) bana adeta “ilaç gibi” gelmişti…
Bu hafta sonu, yıllardan sonra yeniden o güzelim Ayder Yaylası havasını almak kısmet oldu. Hem de nasıl güzel bir organizasyon ile. Evet, bu yazımda bana eşlik eden sizlerle birlikte, bu hafta sonu bir “rüya” yaşatan, oldukça hızlı, oldukça çoğun, oldukça sağlık elden gitti gidiyor derken kendime gelmeye çalıştığım ve yine inatla ben bu organizasyonda koşarım diyerek gönül verdiğim koşmak aşkı ardında beni sürükleyen muhteşem organizasyon Kaçkar Ultra Maratonu ve Çinçiva Koşusu’nu paylaşacağız…
Peki nedir Kaçkar Ultra Maratonu’nu bu derece özel yapan? Öncelikle biraz ultra maraton heyecanından ve koşmak aşkından bahsetmemiz gerekir. Ultra maraton parkurlarında genel olarak asfalt koşusu olarak da tabir edebileceğimiz, irtifa kazanılmayan koşulara göre özellikle yükseklik kazandığımız ve asfalt özellikteki yollar dışında patika, ara yol veya orman parkuru gibi “doğa ile adeta bir bütün olduğunu” ve hatta bazı noktalarında bu günümüzün “yeşile bizleri aç bırakan” dünyasından tamamiyle uzaklaşabildiğiniz özellikte parkurlarda koşmak fırsatımız olur. Bu yüzden ultra maratonlar “özel” koşulardır, yani koşmayı çok sevenler içerisinde bile “güzel” oldukları kadar zorlukları ile de bilinirler. Bu yüzden parkur uzunlukları 42K üzerinde gerçekleşir (ki bu uzunluk örneğin 100mil olarak bilinen 160K uzunluğuna kadar da gidebilir ve tabi ki daha uzun parkurlar da mümkün – zorluğunu anlatabilmek için özellikle örnek vermek istedim). Fakat burada uzunluk kadar parkurun yükseklik yani çıkış ve iniş özellikleri de içeriyor olması bir o kadar zor ve aynı zamanda çekici hale getirendir ultra yarışmalarını… Bu yüzden koşarken tamamıyla “an” odağında kalırsınız, yol sizin için düzenlenmiştir adeta, geçtiğiniz ağaçlar, kokladığınız orman, sesini duyduğunuz yapraklar, etrafınızı saran o güzelim yeşil ve güneşin güzel gölgeleri… İşte bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kaçkar Ultra Maratonu (46K) ve tarihi Çinçiva Köprüsü’nden başlayıp yaklaşık 16K parkur sonunda yine Çinçiva Köprüsü’nde sonlanan Çinçiva Koşusu bizlere böyle güzel hissetmek şansını ve keyfini yaşattı…
Sorumuza geri dönelim (yazının fotoğrafları bile cevap bulmaya yetiyor fakat yine de biraz daha derinden paylaşmak gerekli), nedir Kaçkar Ultra Maratonu’nu bu derece özel kılan? Bir kere Türkiye’nin ulaşılması oldukça zorlu olan fakat bir o derece muhteşem coğrafyası bizleri adeta bir “rüyaya” götürüyor.
Ben bu yıl sadece yaklaşık 16K uzaklığı içeren parkuru koşabildim (hedef gelecek yıl ultra parkuru kendi gözlerim ile görebilmek) o yüzden sizleri bu parkurun maceralarını içeren bir yolculuğa çıkartabileceğim…
Çinçiva Köprüsü’nün o muhteşem manzarası eşliğinde parkura başlıyorsunuz. Buradan yükselerek çıktığınız Zilkale (pek çok gezi yazından referans verilmiştir ve büyüleyici güzellikte yapı olarak tabir edilir), Osmanlı döneminde gözetleme kalesi olarak kullanılmıştır (dönemsel adı Zir Kale’dir) ve dönemin önemli kontrol noktalarından biri olarak bilinir. Tabi ki tırmanarak çıktığınız bu güzel kale ile karşılaşırız ve bu sırada geçtiğimiz her adıma muhteşem yeşil bir manzara eşlik eder. Ve sonra parkur bizleri yeniden Çinçiva Köprüsü’ne doğru yönlendirir. Buradan inerken, gölgeler arasında Kaçkar Dağları tüm olağanüstü gölgeleriyle gözlerimiz önündedir. Hem koşmaya devam ederiz hem de nasıl güzel bir doğa içerisinde olduğumuzu yeniden hatırlarız.
Sonrasında, Hemşin’e doğru giden patika bizleri karşılar… Bu toprak yolun başını sonunu, nereden gelip nereye gittiğini, bizden önce kimlerin bu yollardan yürüdüğünü, belki sürüldüğünü, belki yurduna geri döndüğünü, bu patikanın kar altında nasıl göründüğünü düşünerek çıkarız can-ım yokuşları…
Tırmanır da tırmanırız güzelim yeşilliklerin derinlerine doğru. Ve yeniden bir dönüş başlar, rotamızın sonu Çinçiva Köprüsü’ne erişmektir. Bu yükseklikten inerken, bizleri yine muhteşem bir bitki örtüsü, yeşilin her rengi ve henüz güneşle ısınmış güzelim orman kucaklar… Arada karşılaştığımız yöresel giyimli teyzeler ve kısık gözler ile ormanın bu noktasında bulunmamıza şaşıran sevgili amcalar hemen bir gülümseme gönderiverir… İşte o an tüm yorgunluğumuzu unutturur… Sadece ciğerlerimize dolan bu temiz mi temiz muhteşem havayı düşünür oluruz.
Sadece yürümek için bile muhteşem bir tecrübe edinmek istiyorsanız gelecek Eylül’de Kaçkar Ultra Maratonu’nu kaçırmayın.
Bitiş çizgisini geçtiğimizde (yani tarihi Çinçiva Köprüsü’nü aştığımızda) bir kez daha başlamak isteriz adeta. Çocuklar gibi adeta utanmasak “ben bir tur daha” istiyorum “bana yetmedi” hatta “keşke daha uzun olan parkurda” koşuyor olsaymışım deriz. O güzelim yeşilliği, ormanı, patikaları, sessizliği, sesliliği, ışık oyunlarını, dağ havasını yani can-ım Kaçkarları bırakmak gelmez içimizden…
İşte Çinçiva Koşusu böyle bir Kaçkar rüyası yaşatıverir, hiçbir adımınız hafızanızdan silinmeyecektir. Niyetler, dilekler ve hedefler “gelecek yıla” kalır, eğer bu yazımı okuyorsanız ve sadece yürümek için bile muhteşem bir tecrübe edinmek istiyorsanız gelecek Eylül’de Kaçkar Ultra Maratonu’nu kaçırmayın. Bu güzel doğa harikası rotada, sizin Kaçkar rüyanız eminim benimkinden daha da güzel olacaktır…
Bu güzel organizasyon için sevgili Alper Dalkılıç ve sevgili Elena Polyakova’ya sonsuz minnet ve teşekkürlerimle…
Etkinlik hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız web sitesini ziyaret edebilir, yakından takip etmek için de Facebook, Instagram sayfalarına göz atabilirsiniz.
Watch this video on YouTube
Yazarın diğer yazıları için tıklayın.