Müzikte zaman: Müzikte ritim hangi prensiple çalışır?

Müzikte zaman, “atım”, “tartım” ve “ritim” kavramlarına dayanır. Müzikte “atım”, müzikal eserde ritmik yapının en alt katmanını oluşturan ve seslendirme sırasında hissettiğimiz eşit aralıklı devinimlerle yansıttığımız, kalp atışına benzeyen bölümlerdir. Atım için vuruş da kullanılabilmektedir. Aslında vuruşlar atımın yansımasıdır. Dans müziği veya rap müziği dinlerken çoğumuzun ayağıyla vurduğu veya el çırptığı eşit uzunluktaki düzenli süreler “atım”dır.

Müzikte “tartım”, atımların organize olmuş halidir. Bazı vuruşlar diğerlerine göre daha kuvvetlidir. Tartım, ölçü ile belirlenir. Ritmin akışını sınıflandıran tartım, tıpkı şiir okurken kullanılan vurgular gibi belirli kalıplardan oluşur.

Müzikte “ritim”, uzun ve kısa sürelerin düzenlenmesidir. Ritim sayesinde müzik devam eder. Zaman, müziğin en önemli boyutudur ve müzikte ilk kural ritimdir.

Ritim genel anlamda, evrende var olan düzendir. Dünya’nın, Ay’ın, Güneş’in ve yıldızların birbirine çarpmadan düzenli hareketleri, mevsimlerin döngüsü, gece ve gündüzün birbirini izlemesi, kalbin vuruşu ve yürüme gibi olağan faaliyetlerde ritmi izlemek mümkündür. Ritim, müziğin iskeletini oluşturmaktadır.

Ritmi görselleştirme yollarını anlatan TEDEd videosu ilginizi çekebilir:

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tam yağlı süt, yarım yağlı ve yağsız sütten daha mı iyi?
A different way to visualize rhythm – John Varney


Watch this video on YouTube

Sevgiler…

Kaynak
1.Gurgen ET. Müziğin temel bileşenleri. Dinlemenin kavramsal boyutu. UlakBilge. 2015; 3 (5): 1-14.
2.Kalender N. Müzik dinlemenin eğitsel temelleri. Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. 2001; 14 (1): 151-157.

İlginizi çekebilir: Müziğin yapıtaşlarından bas gitarı ne kadar iyi tanıyorsunuz?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir