Nane yağının faydaları nelerdir? Nasıl ve ne amaçla kullanılır?

Bitkilerden elde edilen uçucu yağlar, sağlığa ve güzelliğe olan çeşitli faydaları sebebiyle yüzyıllardır kullanılmakta. Nane yağının faydaları da onun bu uçucu yağlar arasında özel bir yere sahip olmasını sağlıyor. Hoş kokusu ve zengin içeriği, sağlıklı ve doğal yaşama önem veren kişiler tarafından sıklıkla tercih edilme nedenlerinden. Nane yağını daha yakından tanımak istiyorsanız okumaya devam edin. İşte nane yağı nedir, ne işe yarar; nane yağı faydaları, nane yağı zararları, nane yağı nasıl kullanılır, nane yağının cilde faydaları gibi merak ettiğiniz tüm konuların detaylı açıklamaları:

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Nane yağı nedir, ne işe yarar?

Nane yağı, nane bitkisinden elde edilen esansiyel bir yağ. Taze nane yapraklarından hazırlandığında çok daha etkili ve faydalı olduğu biliniyor. İçeriğinde ise vücudumuzda sentezleyemediğimiz ve dışarıdan almamız gereken çeşitli yağ asitleri mevcut. Nane, ayrıca yetiştirilmesi zahmet gerektirmeyen uyumlu bir bitki. Bu yüzden de dünyanın hemen her yerinde yetiştirilebiliyor. Bu özelliği, nane yağını kolayca erişilebilen yağlardan biri haline getiriyor.

İçerisinde menthone ve mentol gibi bileşenler bulunduran nane yağı, antipseptik özelliklere sahip ve başta baş ve eklem ağrılarını hafifletme olmak üzere; vücut için sayısız fayda sağlıyor. Nane yağını ayrıca farklı formlarıyla görmek mümkün:

  • Aromaterapide kullanılabilen veya seyreltilerek cilde uygulanabilen çok konsantre bir form olan uçucu yağlar,
  • Gıdalara nane aroması eklemek için kullanılabilecek daha seyreltilmiş bir form olan özler,
  • Diyet takviyesi olarak alınabilen kapsüller.

Nane yağı faydaları ve kullanımı

Nane yağının faydaları ve nasıl kullanıldığı birçok insan tarafından merak edilen bir konu. Hoş kokusunun rahatlatıcı özelliğinden ağrıları dindirmeye yardımcı olan yapısına, alerji semptomlarını hafifletmesinden kaşıntıyı önlemeye birçok farklı alanda faydası bulunan nane yağının bütüncül sağlığa olan katkılarını gelin birlikte inceleyelim:

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İlk CrossFit yarışmamın heyecanı: Battle of Bosphorus

Nane yağı faydaları

Nane yağı doğal olarak serinlik hissi verir ve topikal olarak kullanıldığında kas ağrılarını hafifletici etki gösterir. Ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahiptir, ağız kokusunu tazelemekten sindirim sorunlarını yatıştırmaya kadar pek çok farklı alanda yardımcı olabilir. Nane yağı faydaları, elbette bunlarla sınırlı değil…

Doğal bir ağrı kesicidir

Nane yağı etkili bir doğal ağrı kesici ve kas gevşeticidir. Sırt ağrıları, kas ağrıları ve baş ağrısını geçirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca eklem ağrıları için de lavanta yağı gibi bir yağ ile karıştırıp uygulamak rahatlama sağlayabilir.

Yapılan birçok araştırma, migren tedavisinde kullanılan jel ve kremlerin yapısını incelediğinde mentol içerenlerin ağrıyı hafifletmekte daha etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Peki nane yağı baş ağrısı için nasıl kullanılır? diyorsanız hemen cevaplayalım. Nane yağı gergin kasları rahatlatma etkisi sebebiyle mevcut baş ağrısına da iyi gelebilir. Bunun için nane yağını topikal olarak uygulayıp masaj yapabilir veya soluyabilirsiniz.

Doğal bir enerji kaynağıdır

Nane yağı, odaklanmayı ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olabilir. Bu faydasından yararlanmak için suyunuza birkaç damla nane yağı ekleyebilirsiniz.

Ateş düşürücü etkisi bulunur

Nane yağı serinletici etkisi sebebiyle ateşi düşürmek için doğal bir tedavi olabilir. Uygulama için Hindistan cevizi yağıyla karıştırarak boyna ve ayakların altına sürebilirsiniz.

Sinüzit ve alerji semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur

Nane yağı sinüzit için nasıl kullanılır? Nane yağı kokusu burundan çekildiğinde, sinüslerin temizlenmesine ve boğaz yollarının rahatlamasına yardımcı olur. Burun kanallarındaki kasları rahatlattığı için toz, polen alerjilerinin semptomlarını hafifletebilir. Ayrıca solunum yollarını açma kabiliyetine sahiptir; bu nedenle astım, bronşit gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmek için sıcak suya nane yağı ekleyerek soluyabilirsiniz.

Mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir

Nane yağı açlık nöbetlerini engellemeye yardımcı olabilir. Göğsünüze birkaç damla sürerek veya birkaç nefes koklayarak bu etkisinden faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim problemlerini de rahatlatma etkisine sahiptir. Yemek öncesi nane çayı içerek veya suyunuza 1 damla nane yağı ekleyerek bağırsak kaslarının rahatlamasını sağlayabilir, şişkinlik ve gaz sorununu önleyebilirsiniz.

Nane yağı ayrıca mide bulantısını da azaltır. Suya bir damla nane yağı eklemek ya da kulağın arkasına 1-2 damla sürmek bulantıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Konsantrasyonu artırır

Nane yağının ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna da yardımcı olabileceği biliniyor. Konsantrasyona ihtiyacınız olan zamanlarda yakanıza biraz nane yağı damlatarak ya da burnunuzun altına bir damla sürerek dikkatinizi geliştirebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vücudumuzdaki doğal detoks organları ve onları desteklemenin yolları

Nane yağı yüze faydaları nelerdir?

Nane yağının cilde iyi gelen özelliği, birçoğumuz için bu mucizevi yağı oldukça kullanışlı hale getiriyor ve öz bakım rutinlerimizde yer vermemizi sağlıyor.

Nane yağının cilde faydaları da saymakla bitmiyor. Bu sağlıklı yağ, cilt iltihapları üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca serinleme hissi için dudak balmı ve vücut losyonu ile de karıştırılabilir. Kaşıntıyı engelleme özelliği ile kaşınan bölgeye serinlik vererek yatıştırabilir. Haşerelerden korunmak için de nane yağı kullanabilirsiniz.

Üstelik nane yağının antimikrobiyal özellikleri sayesinde yüz bakımında kullanılabileceği, sivilce tedavisine yardımcı olabileceği de biliniyor. Bununla birlikte cildi nemlendirdiği için güneş yanığına bağlı olarak gelişen acı de hissini rahatlatabilir. Sağlıklı ve canlı bir yüz için nane yağına kişisel bakımınızda yer verebilirsiniz.

Yapılan birçok araştırma, nane yağının topikal kullanımının kaşıntılı deri için mükemmel bir çözüm olduğunu da ortaya çıkarıyor.

Önemli not: Nane yağını cilt problemleriniz için kullanmadan önce mutlaka dermatoloğunuza danışın.

Nane yağı saça faydaları nelerdir?

Nane yağı, saç sağlığı üzerinde de birçok faydaya sahip. Bu yüzden birçok şampuanın içerinde nane yağı veya mentole rastlayabilirsiniz. Bununla birlikte kendi şampuanınıza 2-3 damla nane yağı ekleyerek saç derinizi ferahlatabilir ve onun antiseptik etkisinden yararlanabilirsiniz. Nane yağı hasar görmüş saçları doğal olarak besler; saç dökülmesi, kepek gibi problemlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, nane yağının saç bakımında kullanılması ile daha güçlü ve uzun saçlara erişmenin mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Sağlıklı ve canlı saçlar için nane yağına bir şans verebilirsininz.

Nane yağı nasıl kullanılır?

Uçucu yağlar faydalarına karşın mutlaka dikkatle kullanılmalıdır. Bu yüzden nane yağı nasıl kullanılır sorusundan ziyade; nane yağı nasıl güvenle kullanılır sorusunu sormak gerekir.

Mentol, çocuklarda ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle ebeveynler çocukların cildine nane yağı sürmemeli veya nefes almalarına, yutmalarına izin vermemelidir.

Hamilelik ve emzirme döneminde uçucu yağları kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Ayrıca bazı yağlar evcil hayvanlar için de tehlikeli olabilir.

Kas ağrısı, baş ağrısı veya kaşıntı için nane yağı kullanmak isteyen kişiler, yağı başka bir maddeyle seyrelterek cilde uygulayabilirler. Bunu yaparken cilt tahrişini önlemek için jojoba veya Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağa, birkaç damla nane yağı ekleyin. Bazı durumlarda cilde sürülen nane yağı tahrişe veya kızarıklığa neden olabilir. Nane yağına cilt reaksiyonu yaşayacağınız konusunda endişeleriniz varsa önce cildinizin küçük bir kısmında test etmek daha güvenli bir seçenek olacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sizce siz sakin bir ebeveyn misiniz?: Uzman Klinik Psikolog Yasemin Meriç Kazdal ile ebeveynlik üzerine

Nane yağını solumak için ise bir kase buharlı suya sadece birkaç damla ekleyin veya eklemeden önce onu yine bir taşıyıcı yağ ile seyreltin. Sinüslerinizde tıkanıklığın veya nefes almakta yaşadığınız zorlanmanın hafiflediğini fark edebilirsiniz.

Özellikle kış aylarında soğuktan çatlayan dudaklardan muzdaripseniz nane yağından birkaç damla alarak dudaklarınıza uygulayabilirsiniz. Bu sayede çatlakları giderirken aynı zamanda daha dolgun görünümlü dudaklara da sahip olabilirsiniz.

Nane yağını ağız yoluyla kullanmayı düşünüyorsanız bir su bardağı suyun içerisine birkaç damla ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu yöntem, nefesinizi tazelemenin yanı sıra hazımsızlık, bulantı gibi şikayetlerinizi de hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Önemli not: Nane yağını uygulayacağınız bölgede açık bir yara olmadığından emin olun.

Nane yağının zararları

Nane yağının saymakla bitmeyen faydalarının ardından bir zararı olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Neyse ki bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor. Yine de kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Örneğin; ağız yoluyla alınması pek önerilen bir yöntem değil.

Nane yağının açlık krizlerini yatıştırabileceğini belirtmiştik; bununla birlikte nane bitkisinin iştah açıcı özellikler gösterebildiğini de belirtmek gerek. Çünkü nane doğrudan yendiğinde tükürük bezlerinin daha fazla çalışmasına sebep olarak hazmı hızlandırıyor. Hal böyle olunca da iştah kapatmak yerine iştah açmak gibi bir etki gösterebiliyor.

Son bir uyarı olarak yukarıda da bahsettiğimiz gibi cilt rahatsızlıkları için kendi başınıza nane yağına başvurmayın. Nane yağı da dahil olmak üzere herhangi bir uçucu yağı tedavi amaçlı kullanmamalısınız. Bu tür yağlar için öncelikle doktorunuza danışmayı ve onun tavsiyesiyle kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Altta yatan bir sağlık durumunu gösteren kalıcı semptomları olan her insan, nane yağını denemeden önce bir doktorla konuşmalıdır. Doktorunuz sorunu teşhis edebilecek ve nane yağının yardımcı olup olmayacağını belirleyebilecektir…

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: medicalnewstoday, healthline

İlginizi çekebilir: Biberiye çayı ve biberiye yağı ne işe yarar: Biberiyenin faydaları

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir