Neden bazı vücutlar asimetrik olur: Asimetriyi engellemek için egzersiz yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

İnsanların bedenlerini incelediğiniz oldu mu? Onlardaki tuhaflıkları fark ettiğinizde bunun neden olduğunu merak ettiniz mi peki?

Sahip olduğumuz bedenler çok karmaşık yapılar. Bir şey oluyorsa bunun asla sadece bir sebebi yoktur. Ancak size şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, vücutlarımız; sağındaki ve solundaki, önündeki ve arkasındaki, yüzeydeki ve derindeki yapıların dengesizlikleri yüzünden bozulurlar.

Bu dengesiz durumları iki ana sebep üzerinden yorumlayabiliriz. Bunlardan ilki güç farklılıklarıdır. Eğer bağ dokunuz (kas, tendon, bağlar) randımanlı bir şekilde çalışmıyorsa, sorun çıkar, yani kasınız iyi bir şekilde esneyip kasılmıyorsa; ya da bağlarınız eklemlerinizin yanlış pozisyonlanması yüzünden doğru yerde konumlanmamışsa sorun çıkar.

Birçoğumuz antrenmanlarımızda kasın kasılmasına daha çok önem veririz; esnetme yapmayı o kadar da gerekli görmeyiz, ancak güçlü kas iyi kasılabilen ve iyi esneyebilen kastır. Sadece iyi kasılabilen kas kullanışlı olmayacaktır. Size sürekli sorun çıkartacaktır. Kasınızı esnetmeyi unutmayın.

İkincisi ise eklemlerinizin açıklılık farklılıkları. Eğer sağ ve sol kalça eklemleriniz farklı açıklığa sahipse bu durum sizin yürüyüşünüze ve oturuşunuza yansır. Kendinize dikkatlice ayna karşısında bakın. Çok büyük ihtimalle sağ ve sol omuzlarınızın yükseklik farkını göreceksinizdir. Bu durumun sebeplerinden biri de bir kolunuzu, diğerinden fazla kullanmanızdır, unutmayın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hangisi daha iyi; sabah egzersizi mi akşam egzersizi mi?

Yani sizin kürek kemiklerinizden bir tanesi diğerinden daha mobil. Vücudumuzda iki tane olan eklemlerden biri diğerinden daha açıksa size uzun vadede sorun çıkartacaktır. Egzersizlerinizde eklemlerinizin hareketlerini gözlemleyip onları aynı açılara getirerek kullanın. Değerlendirdiğimiz bu iki durum için sizlere bir tavsiyem olacak: Tekrar eden egzersizleriniz sırasında başlangıç pozisyonunuz sizin aynı zamanda bitiş pozisyonunuz olmalı.

Mesela bu duruş sizin egzersize başlangıç pozisyonunuz olsun.


Bu dönüş pozisyonunuz olsun.


İkinciden birinciye gelene kadar sabırla hareketi devam ettirmelisiniz.
Mesela aşağıdaki konumdan ikinci pozisyona geri dönmeyin.


İkinci pozisyondan birinciye gelene kadar hareketi devam ettirerek, dirsek ekleminizi tamamen kullanmaya çalışın (ikinci pozisyondaki gibi).

Bu anlayışı tekrar eden egzersizlerinize yansıttığınız takdirde kaslarınız hem uzun, hem de güçlü olacaktır. Böylece güç ve açıklık farklılıklarını önleyerek daha simetrik bir vücuda sahip olursunuz.

İlginizi çekebilir: İnsansı hareketler: Bedeninizi fark ederek spor yapın

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir