Bağırsak sağlığı, genel sağlık ve iyi olma halinin en temel bileşenlerinden biri. Sindirim sisteminizin düzgün çalışması, besinlerin verimli bir şekilde emilmesini ve atık maddelerin zamanında vücuttan atılmasını sağlar. Bu süreçteki herhangi bir aksama, sadece bağırsak sağlığınızı değil, tüm vücut sistemlerinizi etkileyebilme gücüne sahip. Özellikle de çeşitli nedenlerden dolayı büyük tuvaletin yapılmamasına neden olan bir aksama, hem bağırsak sağlığını hem de bütüncül sağlığı tehdit edebilir. Toplantılar, uzun yolculuklar veya dışarıdayken uygun tuvalet bulamama gibi sebeplerle bu durum sık sık yaşanabilir. Ancak, ne kadar sık yaşanırsa o kadar zararlı…
Gastroenterolog Samantha Nazareth, bedenin bu çağrısını görmezden gelmenin ya da bastırmaya çalışmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. “Kendinizi şişkin, gazlı ve aşırı tok hissettiğinizi fark edeceksiniz. Bu yüzden ne kadar erken tuvalete giderseniz o kadar çabuk rahatlamış olursunuz.” diyor. Ancak, sık sık büyük tuvaletinizi tutar ve bunu birkaç saatten daha uzun süreler yaparsanız ciddi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz diye de uyarıyor. Peki, büyük tuvaleti tutmak, vücudu uzun vadede nasıl etkiler?
İçindekiler
Daha zor bir tuvalet deneyimi
Dr. Nazareth, büyük tuvaletinizi ne kadar uzun süre tutarsanız, daha sonra onu vücudunuzdan atmanız o kadar zorlaşır diyerek konuya dikkat çekiyor. Ne kadar uzun süre büyük tuvaletinizi tutarsanız, o kadar kuru olur ve çıkması zorlaşır diye de ekleyen ünlü doktor, biriken dışkıların rektumu tıkayabileceğine ve hem içeriden rahatsızlık vereceğine hem de dışarıya atmanın bir o kadar zorlaşacağına işaret ediyor.
Bunun nedeni ise normal şartlarda çıkmaya hazır olan dışkının içeride bekledikçe katılaşması ve sonrasında kendiliğinden doğal akışında çıkamayacağı için ekstra ıkınma hareketleri gerektirmesi. Bu ıkınmalar da hem bağırsakların hem de kasların zorlanmasına neden olduğu için tuvalet deneyimini sıkıntılı bir noktaya taşıyabilir.
Hemoroid ve kabızlık sorunu
Büyük tuvaleti tutmak, bağırsak hareketlerinin düzenini bozabilir ve kabızlığa yol açabilir. Kabızlık, dışkının sertleşmesine ve dışarı atılmasının zorlaşmasına neden olur. Ve bu zorlanma da dışkılama hemoroid gelişimini tetikleyebilir. Hemoroid, anal bölgedeki damarların şişmesi ve iltihaplanmasıdır, bu da oldukça ağrılı bir sürece zemin hazırlayabilir.
Zayıflayan pelvik kaslar
Kronik kabızlık ve zorlanma, kasların zayıflamasına neden olabilir ve kalın bağırsağın bir kısmı anüsten dışarı kaydığında potansiyel olarak rektal prolapsusa yol açabilir. Hemoroid gibi rektal prolapsus da anüsten çıkan bir yumru gibi görünebilir veya hissedilebilir; ancak hemoroidin aksine evde tedavisi daha zor olabilir ve ameliyat gerektirebilir.
Kötüleşen bağırsak sağlığı
Dışkıda bulunan bakteriler ne kadar uzun süre bağırsaklarda kalırsa, o kadar çok enfeksiyon riski artış gösterebilir. Bu da hem bağırsak sağlığını hem de bütüncül sağlığı olumsuz etkiler. Öte yandan devamlı sekteye uğratılan bir tuvalet deneyimi yani ertelenen dışkı, bağırsakların doğal ritminin bozulmasına zemin hazırlar ve sindirim sisteminin düzgün çalışamamasına neden olur. Ayrıca, bağırsak florasının da bozulmasına yol açar.
Olumsuz psikolojik etkiler
Büyük tuvaleti tutmak, psikolojik olarak da stres yaratabilir. Vücut doğal bir ihtiyacını karşılayamazsa, rahatsızlık ve huzursuzluk hissi artar. Bu durum, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Zihninizin sürekli bu erteleme ile meşgul olmasına da neden olacağı için başka işlerinize odaklanmanız da güçleşebilir.
Sonuç olarak büyük tuvaleti tutmak, bağırsak sağlığının bozulmasına, sindirim sisteminin düzgün çalışmamasına ve vücutta toksinlerin birikmesine neden olacağı için bütüncül iyi oluşu olumsuz etkileyen durumlardan biri. Nadiren herkesin başına gelebilecek bir durum olsa da mümkün olduğunca vücudun ihtiyaçlarına o an kulak vermek ve ertelememek çok önemli, aksi halde uzun vadede pek çok olumsuz sonuç meydana gelebilir.
“Vücudunuzu dinleyin. İhtiyacınız olduğunda tuvalete gidin.” diyor Dr. Nazareth ve bedenimizin ihtiyaçlarına cevap vermemiz gerektiğini vurguluyor.
Vücudunuzun ihtiyaçlarına kulak verin ve sağlığınızı ön planda tutarak, tuvalet ihtiyacınızı ertelemekten kaçının. Aynı zamanda bağırsak sağlığınızı desteklemek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye, bol bol lifli gıdalar tüketmeye, yeterince su içmeye ve düzenli hareket etmeye özen gösterin. Sindirim sağlığı ile ilgili daha fazla bilgi ve ipucu için aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- Bağırsak sağlığı: Dışkınızın rengi ne söylüyor?
- Bağırsak sağlığı ve anksiyete arasındaki ilişki
- Hazmı kolaylaştıran besinler: Sindirim sağlığına dost 14 yiyecek
Kaynak: self