Neden Isırmak İsteriz?

Daha önce sevdiğiniz bir insanı, bir kedi yavrusunu veya bir bebeği ısırmak istediniz mi? İngilizcede “cute aggression” olarak isimlendirilen sevimli saldırganlık, özünde agresif bir davranış içerse de aslında sevgiyi ifade etme şekillerinden biridir.

Sevimli saldırganlığın, kişinin çok fazla sevgi duyması halinde bundan kurtulmak için gerçekleştirdiği bilinmektedir. Yani partnerinizle birlikteyken ona olan sevginizi güçlü bir şekilde ifade etme dürtüsü hissedip onu ısırmanız, duygularınızla başa çıkmanıza yardımcı olmaktadır.

Neden sevdiğimiz ve sevimli bulduğumuz şeyleri ısırmak istediğimizi, sevimli bulduğumuz şey karşısında neden onu yalnızca sevmenin tek başına yeterli olmadığını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Sevimli Saldırganlık Nedir?

Aşırı derecede sevimli bir hayvan gördüğünüz zaman dişlerinizi ve yumruklarınızı sıktığınızı fark ettiniz mi? Zarar verme gibi bir amacınız olmasa dahi bir şeyi sıkma isteğiniz oldu mu? Bunlar, son derece normal davranışlardır ve sevimli saldırganlık adı verilen kavram sonucu ortaya çıkmaktadır.

Sevimli bulduğumuz şeyler genelde yuvarlak yanaklar, büyük gözler, geniş bir alın, küçük bir çene ve küçük bir burun gibi özelliklerdir. Bu özelliklere sahip şeyler gördüğümüzde bunları korumak ve bunların bakımını sağlamak isteriz.

Sevimli saldırganlık, dimorf ya da iki biçimli ifade olarak kabul edilen bir durumdur. Dimorf ifade, dışsal eylemlerle içsel olarak hissedilenlerin eşleşmemesini ifade etmektedir. Dimorf ifadeye bir diğer örnek olarak mutlu olan kişinin ağlaması olarak gösterilebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Likya Yolu Ultra Maratonu: Gece, kafa feneri ve köpek

Normalde insanların yüz ifadeleri iletişim kurmada büyük bir öneme sahiptir. Yüz ifademiz, diğer insanlara nasıl hissettiğimizi ve nasıl davranacağımızı göstermede etkilidir. Örneğin, mutluluktan ağlayan birini gördüğümüzde o kişinin kendisini toparlaması için birkaç dakikaya ihtiyacı olduğunu biliriz.

Duyguların yoğun bir şekilde hissedildiği anlarda basit bir gülümseme, yaşanan duyguları tam olarak yansıtmayabilir. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan dimorf ifadeler, kişinin duygusal durumunu karşısındakilere daha iyi bir şekilde yansıtmasına olanak sağlar.

Sevimli saldırganlık nedeniyle ortaya çıkan sıkma ve ısırma isteği, oldukça sıcak ve olumlu duyguları temsil etmektedir. Ayrıca bu davranışlar dışarıdan agresif görünüyor olsa dahi aslında yararlı olabilir. Örneğin, bebekler sevimli saldırganlık ile karşılaştıklarında şakacı ve gerçek agresiflik arasındaki farkı tanırlar. Bu ikisi arasındaki farklı anlamak önemlidir. Çünkü şakacı saldırganlık, bebeğin yaşamı boyunca sık sık karşılaşacağı bir davranış olacaktır.

İlginizi çekebilir: Neden Bilinmeyenden Korkuyoruz?

Neden Sevdiğimiz Şeyleri Isırmak İsteriz?

Beynimiz, bizi yoğun bir şekilde mutlu eden bir kimyasal olan dopamin ile ödüllendirerek sevimli şeylere bakmaktan zevk almamızı sağlar. Bebeklerin yanı sıra yavru hayvanlar, çizgi film karakterleri ve daha birçok şeye sevimli bulduğumuz için bakar ve bunlardan zevk alırız.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Güne lezzetli bir kahveyle başlamanın gün boyu sürecek olumlu etkileri

Araştırmalara göre beynimiz, sevimli olmayan şeyler yerine sevimli olanlara daha fazla ilgi göstermektedir. Beynimiz, sevimli şeylere daha fazla ilgi gösteriyor olabilir. Peki ya biz neden sevimli bir şeyler gördüğümüzde ısırmak gibi garip tepkiler veriyoruz?

Sevimliliğe maruz kalmak genelde dışarıdan agresif gibi görünen tepkilere neden olur. Yumruk sıkmak, diş sıkmak ve ısırmayı istemek, sıkça karşılaşılan tepkilerdir. Yani sevimli bir şey gördüğünüzde olumlu duygularla dolsanız dahi dışarıdan saldırgan görünen hareketler sergileyebilirsiniz.

İnsanların sevimli bir şey gördüklerinde onu ısırmak istemesinin nedeninin, duygularını ifade etmek olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bir bebek gördüğünüzde onun yanaklarını ısırmak istiyorsanız, bunun duygularınızla başa çıkmak için gösterdiğiniz normal bir tepki olduğunu unutmamalısınız.

İlginizi çekebilir: Gençler Neden Karamsardır?

Neden Isırarak Severiz?

Isırmak istediğiniz şeyler yalnızca kedi, köpek ve bebek gibi sevimli canlılar olmayabilir. Sevdiğiniz yetişkin bir insanı da ısırmak isteyebilirsiniz. Isırarak sevmek gibi sevgiyi farklı şekillerden göstermenin nedeni dopamin, serotonin, adrenalin, endorfin, oksitosin ve vazopressin gibi çeşitli kimyasallarla ilişkili olduğu düşünülmektedir.

İnsanlar sevgilerini genelde sarılmak, öpmek ve dokunmak şeklinde gösterir. Bunlar sevgiyi göstermenin nazik yollarıdır. Ancak bazı insanlar sevgilerini ısırmak gibi daha agresif şekillerde göstermeyi tercih edebilir. Severken ısırmak genelde karşı cinsten bireyler ile anne ve çocuk arasında gerçekleşmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Duygusal yeme nedir? Yemek ile ilişkimizi nasıl düzenleyebiliriz?

Partnerlerin birbirini ısırmasının nedeni, aralarındaki sevgidir. Sevdiğimiz insanlardan etkilendiğimiz için onlara sevgimizi tüm gücümüzle göstermeye çalışırız. Sıradan kelimeler basit gibi göründüğü için sevgimizi genelde dokunarak gösteririz.

Sevgiyi dokunarak göstermenin yollarından bir tanesi ısırmaktır. Hatta bazen içinizdeki duygular çok güçlü olabilir ve bunları “Seni yerim” gibi cümleler kurarak göstermek isteyebilirsiniz. Sevilen kişiyi ısırmak ya da yemek istemeyi açıklayan çeşitli teoriler olmakla birlikte bunlardan bir tanesi, aynı anda hem sevmek hem nefret etmektir.

Bu teoriye göre sevdiğimiz kişiye bir yandan sarılmak ve dokunmak isterken bir yandan da tam olarak bir olamadığımız için onu yok etmek istiyoruz. İkinci durumda öpmek ve sarılmanın yanı sıra ısırmak gibi davranışlar görülebilir.

Annenin çocuğunu ısırmak istemesinin ise içgüdüler ve evrimsel süreçle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Anneler, çocuklarına karşı açlığa benzer bir his içerisindedir. Yani bebeğini gören bir anne, lezzetli bir yemeğe bakarken açlıktan ölen bir kimse gibidir. Bu durumu açıklamak zor olmakla birlikte annenin bebeğine karşı beslediği bu hislerin oldukça normal olduğu unutulmamalıdır.

İlginizi çekebilir: Sosyal Yalnızlık: Neden Dışlanıyorum?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir