Neti pot nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?

Düzenli egzersiz yapmak, mevsiminde ve sağlıklı beslenmek; stresten uzak, mutluluk dolu anlara yakın bir yaşam sürdürmek… Bütünsel sağlığımızı desteklemek için sürdürmemiz gereken oldukça temel; uygulaması son derece basit olsa da kararlılık ve süreklilik gerektiren pek çok sağlıklı yaşam alışkanlığı olduğunu biliyoruz. Bağırsaklarımızdan cildimizin durumuna, dilimizden göz sağlığımıza bütünsel sağlığımızı desteklemeyi ve ruh-zihin-beden bütünlüğünü sağlayarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi amaçlayan Ayurveda uygulamalarında, burun ve sinüsler de bedenin dışarı açılan kapılarından biri olarak sağlıklı yaşamın önemli bir indikatörü ve parçası olarak görülüyor. Neti pot uygulaması da, bedenin dışarıya açılan kapısı olan burun deliklerini, üst solunum yollarını ve sinüs boşluklarını derinlemesine temizleyen ve vücudun savunma mekanizmasını destekleyen Ayurveda uygulamalarından biri.

Neti pot nedir?

Solunan havadaki kirlerin, alerjenlerin ve vücut için zararlı olabilecek diğer maddelerin ilk temizlendiği yer olan burun deliklerinin işlevini doğru yerine getirebilmesi için temiz tutulması son derece önemli. Sinüs temizliği ya da sinüs irrigasyonu olarak bilinen burun yıkama pratiği de, sinüs boşluklarındaki mukusun ve toksinlerin temizlenmesi, dolayısıyla da hem solunum sistemi sağlığının hem de genel sağlığın korunması için etkili olduğu bilinen yöntemlerden biri.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  “Eyvah! Çocuğum tırnaklarını yiyor!”: Çocuğunuzu bu davranıştan vazgeçirmek için 10 öneri

Binlerce yıl öncesine dayanan, geleneksel bir Ayurveda uygulaması olan ve üst solunum yollarının tuzlu suyla yıkanmasını odağına alan neti pot da, son yılların en öne çıkan wellness trendleri arasında yer alıyor. Özellikle alerji problemi yaşayan ve sinüzit gibi kronik üst solunum yolu rahatsızlıklarına sahip olan kişilerin tercih ettiği neti pot, hızlı sonuç veren, uygulaması kolay ve maliyetsiz bir pratik olması nedeniyle popüler hale geldi.

Neti pot kullanmanın faydaları nelerdir?

Havadaki alerjenler, tozlar, evcil hayvan tüyleri, egzoz dumanı, karbonmonoksit, sigara dumanı gibi vücut için zararlı olabilecek maddeleri soluduğunuzda, mukus üretimi artabilir ve üst solunum yolundaki tıkanıklıklar enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlayabilir. Burunda birikmiş olan kirleri enfeksiyon oluşmadan, düzenli olarak temizlediğinizde nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalık semptomlarının oluşmasını önleyebilir, var olan semptomların hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Fazla mukusun ve diğer zararlı partiküllerin bu yöntemle dışarı atılması, burun kanallarının açılmasına ve sinüs yollarındaki iltihaplanmaların azaltılmasına yardımcı olabilir. Düzenli olarak neti pot kullanılması;

– Burun deliklerinizin temizlenmesine ve daha rahat nefes almanıza,
– Horlama probleminin azaltılmasına,
– Burun kuruluğunun giderilmesine,
– Yüzde oluşan ağrıların ve sinüzite bağlı baş ağrılarının hafifletilmesine,
– Burun akıntısı veya burun tıkanması gibi alerji semptomlarının azaltılmasına,
– Soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine,
– Daha derin ve tam nefesler alınmasına,
– Antibiyotik ve dekonjestan gibi ilaçlara olan ihtiyacın azaltılmasına yardımcı olabiliyor.

Wisconsin Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, tuzlu nazal irrigasyonun (burna tuzlu su çekip boşaltmanın) sinüzit semptomlarının azaltılmasında ve kronik sinüziti olan yetişkinlerde ilaç kullanımına olan etkisine bakıldı. Araştırma katılımcıları, 6 ay boyunca her gün tuzlu su çözeltisiyle sinüs kanallarını temizlediler. 6 ayın sonunda katılımcılarda sinüzit semptomlarının azaldığı, yaşam kalitelerinin yükseldiği ve ilaç kullanımlarında azalma olduğu gözlemlendi. Sadece yetişkinlerde değil, mevsimsel alerjiler nedeniyle antihistaminik ilaç kullanmak zorunda kalan çocuklarda da tuzlu suyla burun yıkama uygulaması semptomların azalmasına yardımcı olabiliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Uyku kalitenizi arttırmak için yatmadan önce yapabileceğiniz sağlıklı aktiviteler

Neti pot nasıl kullanılır?

Neti pot, çoğumuzun bildiği nazal tuzlu su tedavisine (buruna deniz suyu ya da tuzlu su çekme pratiği) çok benzeyen bir Ayurveda uygulaması. Plastik, seramik, paslanmaz çelik veya bakırdan yapılmış olan, şekil itibariyle çaydanlığa benzeyen ancak daha uzun bir ağza sahip neti pot ile sinüslerinizde derinlemesine bir temizlik yapabilmeniz mümkün.

Uygulama için, neti pot tuzlu su ile dolduruluyor ve ardından bu su, potun ince ucundan burun deliğine dökülmeye başlıyor. Kabın içindeki tuzlu su, burun deliklerinden birinden burun kanalına girip fazla mukusu ve birikmiş diğer kalıntıları alarak diğer burun deliğinden dışarı atılıyor.  Aynı işlem daha sonra diğer burun deliğine de yapılıyor. Tuzlu su karışımı için gerekli olan tuz neti pot satın aldığınızda yanında gelebilirken, karışımı 1 bardak suya (200ml) yarım çay kaşığı tuz ekleyerek kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

– Lavabonun üzerine eğilin ve başınızı yaklaşık 45 derecelik bir açıyla eğin.
– Neti potun ince ucunu sağ burun deliğinize sokun ve neti potu hafifçe yukarı kaldırırken ağzınızdan nefes almaya başlayın.
– Tuzlu su solüsyonu sağ burun deliğinden girecek ve sol burun deliğinden lavaboya akacaktır.
– Çözelti boğazınıza kaçarsa tükürün ve kalıntılardan kurtulmak için burnunuzu hızlıca sümkürün.
– Aynı işlemi sol burun deliği içinde tekrarlayın.
– Neti potu her gün kullanabilir, özellikle akşamları yatmadan önce sinüslerinizde birikmiş olan tüm kirleri ve fazla mukusu temizleyerek uyku ve nefes kalitenizi artırabilirsiniz.

Neti pot kullanmadan önce ellerinizi güzelce dezenfekte etmeyi, çözeltide temiz içme suyu kullanmayı, iritasyon oluşmaması için iyotsuz tuz kullanmayı ve kullandığınız tuzun tamamen çözündüğünden emin olmayı, neti kabını her kullanımdan sonra temizleyip kurulayarak muhafaza etmeyi unutmayın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ramazan ayında beslenme önerileri

Sizler için seçtiğimiz neti potları Trendyol ve Amazon üzerinden inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir