Okulların açılmasıyla birlikte çocukların yemek alışkanlıklarında bazı değişiklikler yaşanabiliyor. Özellikle uzun süren tatilden sonra yemek düzenini oluşturma konusunda sıkıntı çekebilirsiniz.
Okul dönemi bir çocuğun yeni bir eğitim süreciyle beraber sosyalleşme ortamıdır. Bu dönemde öğretmenlerin ve ailelerin beslenmeyle ilgili tutumları önemlidir. Unutulmamalıdır ki beslenme ile ilişkili olan alışkanlıklar bu dönemde kalıcı hale gelmektedir. Bu nedenle okul başarısının yanı sıra ileride sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için çocukların beslenme alışkanlıklarına çok önem vermeliyiz.
Yapılan çalışmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat dağınıklığı ve algıda azalma nedenlerine bağlı olarak okul başarısında azalma olduğu ortaya konmuştur.
İçindekiler
Çocuklar için en önemli öğün hangisidir?
Kahvaltı, öğrenciler için en önemli öğündür. Kahvaltı yapmayan çocuklar günün ilerleyen saatlerinde daha fazla acıkıp daha fazla ve karbonhidratlı yiyeceklere saldırmalarına, bu yeme bozukluğu da çocukluk dönemindeki kolesterol, obezite gibi daha birçok hastalığın altında yatan neden olacaktır.
Kahvaltı yapmayarak vücudu uzun süre aç bırakmak kan basıncının artmasına, insülin direncinin oluşmasına neden olur. Aynı zamanda dikkat dağınıklığı, öğrenmede güçlükler yaşayacaktır. Sağlıklı bir kahvaltı için sofranızdan süt ürünleri başta olmak üzere sağlıklı karbonhidratlardan yani rafine edilmemiş ekmeği ve taze sebze meyveleri eksik etmememiz gerekiyor.
Örnek kahvaltı:
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim peynir
Domates, salatalık
1 dilim ekmek
1 tatlı kaşığı bal yada pekmez
1 bardak süt
Okul çağındaki çocukların yanlarında yemek taşımama isteği diğer karşılaşılan sorunlar arasındadır. Bunu önlemek için öğretmenlerle görüşülmeli tüm çocukların yanlarında yiyecek getirmeleri sağlanmalıdır. Okulda da yanına harçlığını dışardan yemesi için verilmemelidir. Haftanın bir günü dışardan yemesine izin verebilirsiniz.
Ayrıca çocukların kolay yiyebileceği sağlıklı menüler geliştirilmelidir. Kek, poğaça ya da ekmek arası patates yerine sandviç çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Çantasına meyve suyu yerine süt ya da ayran koyabilirsiniz.
Okulda yemekhanelerde yemek yeniliyorsa yönetimden menüleri isteyin ve bir diyetisyen tarafından oluşturulduğuna dikkat edin.
Çocuklara doğru beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılabilir?
Çocuğunuzu diyet yapmaya teşvik etmeyin ve baskı uygulayarak beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmayın. Çocuğunuzun kendi kararlarına yönelik besinler oluşturabilirsiniz. Mesela meyveli süt hazırlarken meyve tercihini çocuğunuza bırakın. Kendi yaptığı sütü daha severek içecektir. Evinizde taze sebze ve meyve muhakkak bulundurun. Sunumlarını çocuklara hitap edecek şekilde yaparsanız hazır ürünlere ilgisi azalacaktır.
Her zaman masaya oturarak beraber yemek yemeye çalışın .Yemek sırasında televizyon izlemeyin. Yemeği yavaş yiyin.
Ara öğün alışkanlıkları kazandırın ve evinize abur cubur almayın. Ara öğünleri meyve ve kuruyemişlerden yana kullanın. Burada öncelik olarak anne baba iyi örnek olmalıdır. Televizyon karşısında çayınızın yanında bisküvi yerseniz çocuğunuzdan meyve yemesini bekleyemezsiniz.
Çocuklarınıza kek yaparken şeker yerine kuru meyve, açma poğaça yaparken yulaf ve kepek unundan yararlanın. Patates kızartması yerine fırında sütlü patates yapın böylece besleyici değeri yüksek bir öğün hazırlamıi olursunuz. C vitamininden zengin olan tatlı patatesi de kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer makaleler:
Çocuklar için sağlıklı beslenme: Sağlıklı yemeklerin yaratıcı sunumlarıyla yemek saatleri artık daha eğlenceli
Daha akıllı ve mutlu çocuklar yetiştirmenin 10 altın kuralı
Çocuklara iyi alışkanlıklar kazandırmanın etkili yöntemleri