Okulların açılması hepimizde farklı duygu ve düşünceler uyandırabilir. Kimimiz için trafiğin artması demek, kimimiz için sonbaharın resmen gelişi, kimimiz için rahatlama, kimimiz için farklı heyecanlar. Eğer okula giden çocuğunuz varsa kendi düşüncelerimizin yanı sıra onlarınki de eklenir bu türlüye. Yaşı, sınıfı her ne olursa olsun çocuklar yeni dönem başlangıcında okula dönüş kaygısı yaşayabilir. Bu kaygıları sağlıklı ve duyarlı bir şekilde yönetebilmek için bazı ipuçları paylaşmak istedim bugün.
Adım adım bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için ipuçları…
İçindekiler
1. Hazırlanmak
Beraber okulun düzenlediği etkinliklere katılarak okulla, öğretmenlerle ve öğrencilerle iletişim kurmasını sağlayabilirsin. Araştırmalara göre, çocuğun yaşı ne olursa olsun okulun ilk haftası pek çoğu için zor geçebiliyor. Sen de çocuğuna endişelenmenin normal olduğunu anlatabilirsin. Hatta kendi yaşadıklarından ve hislerinden çocuklara örnekler vermek güven verici olabilir.
Esnek bir zihin oluşturmalarına yardımcı olabilirsin. Risk alan, kendini ve yeteneklerini geliştirmek isteyen, daha çok çalışmaya meyilli, engelleri aşmak için çabalayan bir gelişim zihniyetinde yer almaları teşvik edilebilir.
2. Spesifik korkuları tanımlamak
Okula dönüş kaygısının yaygın olduğunu hepimiz biliyoruz. Spesifik korkuları öğrenmeye ve anlamaya çalışırken çocuğuna soracağın soruları olumlu bir şekilde ifade edebilirsin.
“Seninle kimsenin oynamayacağından endişeleniyor musun?” yerine “Teneffüste kiminle oynayacağını biliyor musun?/ Kiminle oynayacağını düşündün mü?” gibi bir soru sorabilirsin. Ardından, en yaygın olarak bilinen okul korkularından bazılarını düşünebilirsin.
Çocuklar, öğretmenler, arkadaşlıklar ve sosyalleşmek, okul için doğru malzemelere sahip olmak veya anne-babalarından ayrılma konusunda endişelenebilir. Eski ve yeni sınıf arkadaşları ile buluşmalar düzenleyebilir, yeni bir arkadaş edinmenin 3 yolunu listeleyebilir, kaba bir davranış karşısında nasıl davranacaklarını gözden geçirebilir, okul ihtiyaç listesini kontrol edebilir, onları dinleyip destek olabilirsin (“Korkacak bir şey yok.” demek yerine “Bunun zor olduğunu biliyorum.” demek gibi).
3. Olumlu yönlere odaklanmak
Korkular belirlenip kabul edildikten sonra onları azaltmaya odaklanmak gerekir.
Çocuğunu okul korkuları hakkında yazmaya teşvik edebilirsin.
- Bir kağıdı ortadan ikiye böl. Bir tarafına “endişeli düşünceler”, diğer tarafına da “mutlu düşünceler” yaz. Çocuğundan bu kağıdı doldurmasını iste.
Örneğin;
“Kuralların ne olduğunu bilmiyorum.” / “Yeni öğretmenim oraya vardığımızda tüm yeni kuralların üzerinden geçecek.”
“Servisteki kimseyi tanımıyorum.” / “Yeni arkadaşlar edinme konusunda iyiyim.”
“Öğretmenim beni sevmeyecek.” / “O benim tarafımda ve bana göz kulak olacak.”
4. Bağlantıda kalmak
Çoğu zaman, en basit stratejiler en güçlü olanlardır. Çocuğunla tüm gün iletişimde kalmak ve endişelerini yatıştırmak için aşağıdaki eylemlerden birini sabah rutinine eklemeyi düşünebilirsin.
- Ellere kalp ya da öpücük gibi hatırlatıcılar çizebilirsin.
- Çocuğuna cebinde taşıması için temsili bir endişe taşı verebilirsin. (Kendini gergin hissettiğinde taşı ovabilir.)
- Fotoğrafını okul çantasına koyabilirsin.
- Beslenme çantasına cesaretlendirici güzel sözler yazabilirsin.
- Seni hatırlatacak parfüm ya da losyonundan ufak bir fıs ellerine / koluna sıkabilirsin. Koku ne kadar çok azalırsa, kavuşmanız o kadar yakın demektir…
Eğer dilersen, bu konuda yaptığım şu videoları da izleyebilirsin bir sonraki yazıda buluşana dek… (Not: Link yalnızca mobilde çalışıyor.)
İlginizi çekebilir: Çocuklarla keyifli bir sohbetin kapısını aralayacak 18 soru