Okullar açılıyor, peki çocuğunuzun okul korkusunu nasıl yeneceksiniz?

Okulu seven yetişkinler için okula dönüş haftası yeni kitaplar ve giysiler alma, öğretmenlerinin ve sınıf arkadaşlarının kim olduğunu görme gibi yeniliklerin verdiği heyecanla doludur. Oysaki çocukların büyük bir kısmında, bu düşüncelerin yerini sınıf arkadaşlarının zorbalık yapması veya derslerin çok kolay ya da zor olması gibi korkular alır. Yazının devamında çocuklarda okul korkusu ile ilgili sık yaşanan iki duruma ve bunları azaltmaya yönelik ne gibi önlemler alınabileceğine yer verdik:

İlginizi çekebilir: Okula başlama ve uyum süreci

Okul korkusu
<strong><span>Çocukların büyük bir kısmında okula başlamadan önce bazı korkular oluşabilir <span><strong>

İçindekiler

Akran zorbalığı korkusu

Daha önce bunu yaşayan çocuklar, akranları tarafından zorbalığa uğratılmaktan ve dışlanmaktan korkmaya devam ederler. Bunun gibi bir durumda çocuğunuza arkadaşlarının onu neden sevmediğini veya bu eğitim yılını arkadaşlarıyla daha iyi geçindiği bir yıla dönüştürmek için neler yapabileceğini sorabilirsiniz.

Eğer ne siz, ne de çocuğunuz, arkadaşları tarafından neden sevilmemiş olabileceğine bir cevap veremiyorsanız, okulun ilk haftalarında çocuğunuzu derste ve özellikle teneffüslerde gözlemleyip öğretmenine önerilerini sorabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yoganın pek de üstünde durulmayan ilk basamağı: Yamalar (ahlak öğretisi)

Ayrıca çocuğunuza, bazı çocukların diğerlerinin davranışları üzerinde etkisi olduğunu anlatın. Eğer sınıfta iyi olduğunu düşündüğü bir arkadaşı varsa, onunla yakın arkadaş olmak adına bazı adımlar atabileceğini belirtin. Bunlar okul bahçesinde birlikte oynamayı, birlikte ders çalışmayı ya da dersten sonra birlikte vakit geçirmeyi teklif etmek gibi adımlar olabilir.

İlginizi çekebilir: Okula başlama yaşı ve okul seçimi

Derslerin çok zor veya çok kolay olacağı korkusu

Çocuğunuzun seviyesi çok yüksek veya çok düşük olabilir, ya da seviye bakımından karma bir sınıfa ve farklı seviyelerdeki çocuklarla eşit şekilde ilgilenemeyen bir öğretmene sahip olabilir. Bunu anlamak için öncelikle gözlem yapın ve daha sonra kaygılarınızı öğretmenle paylaşın. Öğretmenin bu konuda yetersiz kalacağını düşünüyor ya da fark ediyorsanız, okulun ilk haftaları sınıf değiştirmek için ideal zamandır. Bunun için okul müdürüne başvurabilir, bu şekilde çocuğunuzun kendi seviyesine daha uygun bir sınıfa gitmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca çocuğunuzun ödevlerine de dikkat etmelisiniz. Eğer zorluk yaşıyorsa öğretmenine ona yardımcı olabilecek başka bir arkadaşının yanına oturup oturamayacağını soran bir not yazabilirsiniz. Ayrıca okul dışında özel ders alması da çok yardımcı olabilir. Ancak bunun için zamanında hareket etmelisiniz. Aksi halde dersleri yakalamakta güçlük çekilebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gıda intoleransı nedir, gıda intoleransının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Bazen durum tam tersi de olabilir: Aldığı dersler çocuğa çok kolay gelebilir. Bu durumda öğretmeninden onu biraz daha zorlamasını rica edebilirsiniz. Fakat bu ek ödev vermek anlamına gelmemeli, çünkü böyle yapmak çocuğu zeki olduğu için cezalandırmak anlamına gelir. Eğer çocuğunuzun seviyesiyle, sınıfın seviyesi arasındaki fark çok büyükse, okul müdürüyle sınıf atlama konusunu dahi konuşabilirsiniz.

Yukarıda yer verdiğimiz olumsuz durumları erken fark etmek ve zamanında müdahalede bulunabilmek, çocuğunuzun güzel bir eğitimi geçirmesinde etkili olacaktır.

İlginizi çekebilir: Okul çağına gelmiş çocukların beslenmeleri nasıl olmalı?

Kaynak:

psychologytoday.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir