2016 Rio Olimpiyatlarında aralarında Olimpiyatlarda 19 kez altın madalya kazanan Michael Phelps’in de olduğu bazı sporcuların vücutlarında koyu renkte yuvarlak izler dikkat çekti. İzleyicilerin çoğunda merak uyandıran bu izler, aslında Asya’da yüzlerce yıldır uygulanan bir terapi olan bardak çekmenin sonucu oluşmuştu.
Özellikle Çin’de çok popüler olan bu uygulama, ülkenin bazı bölgelerinde bu işi yapan işportacılar tarafından bile uygulanabiliyor. Terapinin yararlı olduğunu savunanlar, bardak çekmenin sırtta yaşanan sorunlara ve genel ağrılara iyi geldiğini söylüyorlar. Öte yandan modern tıp, bardak çekmenin placebo etkisinin ötesinde yararları olduğunu henüz doğrulamadı.
İlginizi çekebilir: Nöropatik ağrılara iyi gelecek 5 alternatif yöntem
İçindekiler
Bardak çekme nasıl uygulanıyor?
Bardak çekme, farklı yollarla uygulanabiliyor. Geleneksel olarak cam bir bardağın içine yanan bir pamuğun koyuluyor ve bu şekilde ısınan hava, soğuyarak bir vakum oluşturuyor. Bardaklar aynı zamanda vakum yaratan bir pompaya da eklenebiliyor. Bardakların yerleştirildiği bölgelerde daha sonra kırmızı, kabarık izler oluşuyor. Genellikle acısız bir tedavi olmayan bardak çekmenin, kan dolaşımını hızlandırdığına inanılıyor.
İlginizi çekebilir: Hastalıkların tedavisinde alternatif bir yöntem: Juice terapi
Gerçekten işe yarıyor mu?
Bazı araştırmalar, bardak çekmenin karpal tünel sendromunun neden olduğu ağrıları, kronik sırt ve boyun ağrılarını azalttığına dair sonuçlara ulaşsa da; bilim insanları bu etkilerin placebo etkisinden ibaret olabileceğine dair şüphelere sahip. Öte yandan bardak çekme tedavisiyle ilgili yürütülen araştırma sayısı oldukça sınırlı.
Bardak çekmeyi denemeli misiniz?
Bardak çekmenin altında yatan bilim, hala tam olarak net değilse de Phelps ve diğer bazı sporcular, iyileşmelerini hızlandırmak için bu tedavi türünden yararlanmaya devam ediyorlar. Peki bardak çekmeyi denemek yararlı olabilir mi? Men’s Health dergisine röportaj veren ABD’li fizik doktoru Reid Blackwelder’a göre asıl tıbbi tedavinin yanı sıra uygulandığı sürece, bardak çekmek denenebilir. Çok fazla risk içermeyen bardak çekme işlemi, asıl tedaviye destek olabilir. Ancak kanamayla ilgili sıkıntılarınız varsa ya da aspirin gibi kanı sulandırma etkisi olan ilaçlar kullanıyorsanız, damarlarınıza zarar verme ihtimalinden dolayı bardak çekme tedavisini uygulamamanızda fayda var.
İlginizi çekebilir: Etkili bir alternatif terapi: Refleksoloji
Kaynak:
businessinsider.com.au
menshealth.com