Tenis sezonu açıldı ve tenis severler için kortlarda büyük mücadele başladı…
Yoga ve pilates gibi tüm vücudu dengeli şekilde çalıştırmayı hedefleyen sistemler dışında birçok spor aktivitesi vücudun farklı bölümlerine baskı ve stres uygular… Yapılan spor türüne göre bedenin asimetrik gelişmesi, üst beden ve alt bedende kuvvet dengesizlikleri ya da kök kaslar yeterince kuvvetli olmadığından eklem sakatlanmaları olabilir. Örneğin tenis güç ve sürekliliğe dayalı, hızlı ve patlayıcı kuvvette bir spor şeklidir. Teniste yapılan rotasyon ve ekstansiyonlar özellikle omuz, dirsek eklemine ve omurgaya baskı uygular. Sırt, kalça, üst bacak kasları ile omuz ve dirsek eklemini koruyan kök kaslar yeterli kuvvette olmadığında özellikle bu bölgelerde sakatlanmalar görülebiliyor.
Pilates, amatör ya da profesyonel tenis oyuncularına nasıl yardımcı olur?
Teniste güç merkezi; rotasyonları ve ekstansiyonları sağladığından omurgadır. Gücün devamlılığını sağlayan en önemli unsur, bu bölgedeki kasların yeterli güçte olmasıyla birlikte yeterli esneklikte de olması; yani dengeli güç ve esnekliğe sahip olmasıdır.
Tenis oyuncusu her maçta raketi sağ ya da sol elde tuttuğundan, bedenin sağ ya da sol tarafı diğerine göre daha kısa, daha esnek, daha güçlü ya da güçsüz kalabiliyor. Bu durumda pilates egzersizlerinden çoğunlukla asimetrik hareketleri seçerek bedeni dengeli esnekliğe ve güce ulaştırmak hedeflenmelidir…
Tenis oynanan kortun materyaline göre, sağa sola hızlı dönüşler ve short sprints sebebiyle diz eklemine oldukça fazla yük binebilir. Pilates üst bacak ile iç, dış bacak kaslarına yönelik uygulandığında diz stabilizasyonunu güçlenir ve sakatlık riski azalır.
Tenis oyuncusu özellikle servis sırasında omuz bölgesine, omuzu olumsuz yönde etkileyebilecek bir güç uygular. Güçlü rotator cuff’a sahip omuz eklemi bu şiddeti tolere edebilir. Pilates omuz bölgesini güçlendirmek ve stabilizasyonu sağlamak için mükemmel bir egzersiz sistemidir.
Hangi seviyede tenis oyuncusu olursanız olun servis atmak, gelen topu karşılamak, oyun içerisindeki zorlayıcı ve esneklik gerektiren hareketler, omuz eklemini 45 derecenin üstünde çalıştıran vuruşlar vücut dengesini bozar. Tam bu noktada pilates egzersizleri bedeni ihtiyacı olan kuvvete ve esnekliğe kavuşturur, beli ve karnı korse gibi saran merkez kasları kuvvetlendirir, zamanla üst sırt gerekli güce ve esnekliğe kavuşur ve oyuncunun raket tutuşuna göre bedende oluşan sağ sol farkı dengelenir…
Hazırladığım video tenis oyuncularının çok faydalanacağı örnek bir pilates uygulaması… Hareketleri yaparken nefesi burundan alıp ağızdan vermeyi unutmayın ve karnı içeride tutun.
İlginizi çekebilir: Pilates ile osteoporozdan korunmanın yolları
Yazarın diğer yazıları için tıklayın.