“Plato nedir? Platoya giren sporcu neler yapmalıdır?” – Fit with Beril

Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17
Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17

Plato, yapılan spordaki gelişim sürecinde belirli bir düzeye gelerek bu seviyenin aşılamamasıdır. Yapılan spor her ne olursa olsun, belirli gelişim hedefleri içeriyor ve sistematik olarak takip ediliyorsa, neredeyse her bireyin karşılaştığı bir plato evresi olacaktır.

Plato, sporcuyu hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpratır. Bu nedenle, hedefler belirlenirken bu zorlayıcı evrenin varlığı kabul edilerek bir gelişim planı oluşturulmalı ve bireyin ihtiyaçları doğrultusunda olası program değişiklikleri öngörülmelidir.

Belirli hedefleri olan sporcu büyük bir fedakârlık ve özveriyle çalışırken, bu yıldırıcı evre pes etme ve hedeften vazgeçme gibi olumsuz davranışları ortaya çıkartabilir. Bu evrede sporcunun kendi motivasyonunu sağlayabilmesi ya da kişisel spor eğitmeninin ihtiyaç duyulan kuvvetli motivasyonu sağlaması çok önemlidir.

Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17
Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17

Platonun sebepleri; sürekli aynı tip antrenman yöntemi uygulama, tek tip beslenme, her gün aynı saatlerde antrenman yapma ve beslenme, fazla antrenman yaparak vücuda dinlenmesi için fırsat vermeme, yetersiz beslenme, uykusuz kalma, tek odak noktasının spordaki gelişim olması, yani obsesiflik. Bu uygulama yanlışlıkları sonucu aşılamayan kırılma noktası, bireyin özgüvenini sarsabilir ve onu spordan ebediyen soğutabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  “Bize İyi Gelecek” projesi başlıyor: Rahim ağzı kanserine karşı 500 kız çocuğuna ücretsiz HPV aşısı
Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17
Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17

Kendimize zorlu bir hedef belirledik, bu hedefe mantıklı bir süre sınırlaması getirdik. Hedefimize giden yolda üzerimize düşen sorumlulukları bir bir kaleme aldık, gerekirse uzmanlardan yardım alarak daha sağlıklı adımlar belirledik. Bu süreçte bizi zorlayacak her türlü dış etkeni de not aldık ve hedef süremize opsiyonlu bir uzatma belirledik. 2. süre bizim asıl hedefimiz olacaktır.

Yanlış anlaşılmalara sebep olmamak adına bu belirlenen uzatma, “Bu hafta bozdum, hedefimi 1 hafta ileri bir tarihe alayım.” değildir. Unutmayın ki 1 haftalık bir bozma durumu, hedefinizi 3 hafta ileri bir tarihe almanız anlamına gelir. Sözü geçen opsiyonlu uzatma tarihi, olası vücut reaksiyonları ve metabolik süreç sebeplerindendir.

Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17
Spor yaparken en Çok sorulan sorular 17

Plato nasıl aşılır?

  • Antrenman yöntemini, içeriğini, yüklenme sürelerini, saatlerini değiştirerek.
  • Aşırı antrenman ve obsesiflikten arınarak vücuda ihtiyacı olan dinlenme fırsatını tanıyarak. Belki de vücudunuza, 3-4 gün sporsuz bir süre tanıyarak.
  • Beslenme planını, sıklığını, içeriğini değiştirerek. Aynı besinleri tüketmek yerine, eşdeğer besinlerden farklı tercihler yaparak.
  • Antrenman sonrası vücudu fazla aç bırakmayıp, ihtiyaç doğrultusunda en az 6-7 saat uyuyarak.
  • Bir süreliğine spor türünü, branşını bilinçli eğitmenlerden yardım alarak değiştirerek.
  • Tek odağı gelişim olan yorulmuş beyninizi bireysel motivasyonunuzu sağlayarak dinlendirerek.
  • Hedefinizin gereklerinden uzaklaşarak farklı şeyler düşünerek.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Pırasa yemeği tarifi: 15 dakikalık pratik, besleyici ve sağlıklı bir tarif

Çokça atlanan bir konudur ki, beyin yorgunsa beden dinamik olamaz. İkisi birbirinden ayrılamaz, bir bütündür. Bu denli yoğun çalışırken nasıl dinlenmiş bir beyinle spor yapabilir insan diye düşünebilirsiniz.

Sizlere önerim, sabah saatlerinde beyin tazeyken, vücut dinlenmişken spor yapmanız olacaktır. Ya da iş ayakkabılarınızı çıkarıp spor ayakkabılarınızı giydiğinizde, beyninizde o gün yaşanan tüm olumsuzlukları, endişeleri soyunma odasında ya da evinizde duran iş ayakkabılarınızın yanında bırakmanız olacaktır.

Sporunuzun içeriği ne olursa olsun, yalnızca kaslarınızın nasıl çalıştığına, nefesinizin ve kalp atışlarınızın ritmine odaklanın.

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir