Ramazan ayında sağlıklı seçimler yaparak vücudunuzu dengede tutun

Ramazan ayı geldi, hem bedensel hem de ruhsal açıdan arınma zamanı… Dengeli beslenme hayatımızın her anında önemli ama özellikle ramazan ayında dengeli beslenmeyen bireylerde gün içinde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemleri olabiliyor. Bunların yanı sıra uzun süren açlık gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması ve uyku hali gibi durumlara da yol açabiliyor.

Ramazan ayında makro ve mikro besin ögesi ihtiyaçlarımız değişmez. Ama uzun saatler açlık sebebiyle gün içinde almamız gereken bütün bu besinleri sınırlı saatler içinde tüketmemiz gerekir. Bu durumda planlı ve doğru seçimler yapmak, Ramazan ayını sağlıklı ve mutlu geçirmek için çok önemli.

İçindekiler

En önemli öğün sahur

Ramazan ayında sağlıklı seçimler yaparak vücudunuzu dengede tutunramazan ayında sağlıklı seçimler yaparak vücudunuzu dengede tutun

Kimi zaman uykuya kurban giden sahur, aslında ramazanın en önemli öğünlerindendir. Ramazanda uykuyu sevenler için en çok ihmal edilen öğün genellikle sahurdur. Sahura kalmayan bireyler gün içinde halsizlik hisseder. Fakat bu öğün bizi gün boyunca tok tutmayı sağlayacak, sıvı kaybından etkilenmemizi en aza indirecektir. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde gün içinde halsizlik, yoğunluk, uyku hali ve kan şekerinde dengesizlikler görülebilir. Sahurda tercih edilen yiyecekler de önemlidir. Sahurda genel olarak tok kalmamızı sağlayacak, protein açısından zengin olan süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini engellemek amacıyla da yanına muhakkak tam tahıllı ekmek eklenmelidir. Yumurta, az tuzlu peynir, ceviz, yeşillikler ve tahıllı ekmek ile yapılan bir kahvaltı ideal olabilir. Eğer sahurda kahvaltılık değil de yemek yemeyi tercih ederseniz, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler en doğrusu olacaktır. Sahurda susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Saçlarınıza sağlık getiren 10 besin
Beklenen öğün iftar

Uzun saatler aç kaldıktan sonra iftarda kontrollü davranmak zor olabiliyor ama boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olabileceği için yavaş olmanızı tavsiye ediyorum. Bunun için orucunu önce birkaç hurma veya zeytin ve 1-2 bardak suyla açtıktan sonra 10-15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık bir çorba ile devam edebilirsiniz. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.

 

İlginizi çekebilir: Dijital detoks zamanı gelmiş olabilir: Sosyal medya uyku mu kaçırıyor?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir