Rüyalarınızı kontrol etmek için uygulayabileceğiniz yöntemler

Pek çok insan, uyandıktan sonra gördüğü rüyaları hatırlamıyor veya rüyalarının akışını değiştirmek isteyip de başarılı olamıyor. Rüyalar bizleri çok farklı boyutlara ve diyarlara götürdüğü için rüya kontrolüne dair farklı yöntemler geliştiriliyor. Bu yöntemler sayesinde rüya görürken bilinçli bir şekilde hareket etmek ya da uyandıktan sonra görülen rüyayı hatırlamak mümkün oluyor. Bu yöntemlerle yönetilen rüyalara lucid dream yani bilinçli rüya deniyor. Bu yazımızda, lucid dream görmeye yardımcı olan dört tekniği sizler için kaleme aldık.

MILD tekniği

Mnemonic induction of lucid dreams olarak bilinen MILD tekniği, lucid dream deneyimini anımsatıcılarla aktifleştirmeye yardımcı oluyor. Bu teknik için uykuya dalma vakti geldiği zaman görülecek rüyanın bilinçli olacağına dair niyet etmek gerekiyor. Örneğin, ‘’Bir sonraki rüyamda rüya gördüğümü hatırlayacağım.’’ gibi hatırlatıcı bir cümle kurarak uykuya dalmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, bu teknik için görselleştirmeden de yararlanabilirsiniz. Görselleştirme esnasında görmek istediğiniz rüyayı gözünüzün önünde canlandırabilirsiniz. Rüyanızda tek boynuzlu bir atın üzerinde uçmak istiyorsanız bu görüntüyü zihninize kazıyabilirsiniz. Niyetinizin dışına çıkmadan anımsatıcılar yardımıyla uykuya dalmaya özen göstermelisiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Neptün retrosu: Skandal yerine içsel uyanışa var mısın?

Lucid dream için en çok uygulanan teknikler arasında bulunan MILD tekniği, beyni rüyaların farkına varması için eğitiyor. Zihinsel olarak bilinçli rüya görme düşüncesi pekiştirildiğinde rüyaların lucidleşme ihtimali artıyor.

WBTB tekniği

Wake back to bed anlamına gelen WBTB tekniği, uykunun bir noktada kesilmesi ve tekrar uykuya dönülmesi olarak biliniyor. Bu teknik esnasında bireyin 4-6 saat arası uyuması ve daha sonra alarm gibi uyandırıcı bir element yardımıyla uyanması gerekiyor. Alarmla uykuya ara verildikten sonra 20-30 dakika boyunca uyanık kalmak da büyük bir önem taşıyor. Uyanıklık süresince çok uyarıcı olmayan aktiviteler gerçekleştirilmesi öneriliyor. Örneğin, yarım saatlik uyanıklığınız esnasında lucid dream ile ilgili bir kitap okuyabilirsiniz veya meditasyon yapabilirsiniz. Uyanıklık süresi bitince de uyanmadan önce yatmakta olduğunuz yerden farklı bir yerde tekrar uykuya dalmalısınız. Eğer uyuyabileceğiniz farklı bir yer yoksa ilk uyku durumundan farklı bir uyku şekli tercih edebilirsiniz; üzerinize örttüğünüz battaniyeyi ya da uyku pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz. İkinci defa uykuya dalma anında MILD tekniğinden destek alarak WBTB tekniğini güçlendirebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  28 Ekim 2023 tarihinde Boğa burcundaki Ay tutulmasının etkileri

WBTB tekniği, beynin REM uykusuna geri döndüğünde daha aktif olmasını sağlıyor. Bu aktiflik ve araya sıkıştırılmış uyanıklık hali sayesinde rüyada bilinçli kalma şansı artırılıyor.

CAT tekniği

Cycle adjustment technique olarak bilinen CAT tekniği, biyolojik saati ve uyku döngülerini manipüle etmeye dayanıyor. Bu tekniği iki haftaya yaydırabilirsiniz. İlk hafta, her gün aynı saatte yatağa gidip normalden 90 dakika daha erken uyanmalısınız. Örneğin, normalde sabah 7’de uyanıyorsanız yataktan çıkma vaktinizi 5.30’a çekebilirsiniz. İkinci hafta ise uyku düzeninizi değiştirmeye başlamalısınız. Bu hafta, ilk haftadan farklı olarak belirli günlerde erken uyanmalısınız. Pazartesi, çarşamba, cuma ve pazar günleri 90 dakika erken kalkıp salı, perşembe ve cumartesi günleri normal saatinizde uyanabilirsiniz. Erken uyanmadığınız günlerde biyolojik saatinizden dolayı daha bilinçli bir yapıya bürünebilirsiniz. Bu yapı sayesinde de sabahın erken saatlerinde lucid dream görme olasılığını artırabilirsiniz.

Süreklilik ve disiplin gerektiren CAT tekniği, sabahın erken saatlerinde rüyaların farkına varmayı kolaylaştırıyor. Bu teknik yardımıyla gün içindeki farkındalığınızı ve odağınızı da geliştirebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Rüyanızda okul yıllarınızı mı görüyorsunuz: Aydınlanma ihtiyacınız rüyalarınızı etkileyebilir

Chaining dreams tekniği

Chaining dreams tekniği, uyandıktan sonra rüyasının tekrar içine girmek isteyen insanlara hitap ediyor. Bu teknik için uyandığınızı fark ettiğiniz an mümkün olduğunca hareketsiz kalmalısınız. Gözlerinizi kapatarak ve vücudunuzu hareket ettirmeyerek uyanma sürecini duraklatabilirsiniz ve zihninizin tekrar rüya haline geçmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, ilk aşamada uyanmadan önce görmekte olduğunuz rüyayı hatırlamak için çabalamalısınız. Örneğin, rüyadaki belirli bir sahneyi veya ortamı görselleştirebilirsiniz. Bu süreci derin nefes alarak ve yavaşça nefes vererek destekleyebilirsiniz. Basit nefes pratikleri sayesinde vücudunuzu gevşetebilirsiniz ve bu sayede rüya durumuna geri dönüşünüzü kolaylaştırabilirsiniz.

Sabır ve pratik gerektiren chaining dreams tekniği, ilk denemelerde başarı getirmeyebilir. Düzenli olarak bu tekniği uyguladığınız zaman lucid dream becerinizi geliştirebilirsiniz. Bu nedenle, hızlıca pes etmeden önce pratik yapmaktan uzaklaşmamalısınız. Ayrıca, rüya günlüğü tutarak yani gördüğünüz rüyaları düzenli olarak bir yere not ederek bu tekniği destekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Lucid dreaming deneyimlerini teşvik eden iki girişim

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir