Rüzgar yanığı nedir, nasıl iyileştirilir?

Soğuk ve rüzgarlı günlerde dışarı çıktığınızda, rüzgar yanığı riski ortaya çıkar. Güneş yanığı gibi rüzgar yanığı da bir yanma hissine sebep olur. Ancak cildinizi bundan korumanın bazı yöntemleri de mevcut. Rüzgar yanığı, cildinizde kızarmaya ve yanma hissine sebep olur ama bazı uzmanlar ise onun soğuk ve kuru mevsimlerde ortaya çıkan bir güneş yanığı olduğunu iddia ediyorlar. Bazıları ise onu tamamen bambaşka bir rahatsızlık olarak görüyorlar. Ne olursa olsun, cildiniz yanmaya müsait ve havanın kuru, soğuk ve bulutlu olması bunu değiştirmiyor. Cildinizi korumak için yapabileceğiniz pek çok şey var ama önce belirtilerin farkında olmak gerekiyor.

Rüzgar yanığının belirtileri

Rüzgar yanığının belirtileri güneş yanığına oldukça benzer. Yüzünüz kızarabilir ve dokunduğunuz zaman hassas olabilir. Ayrıca yanma hissi de mevcuttur. Kızarıklık geçerken cildinizde soyulmalar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler güneş yanığında da aynı şekilde ortaya çıkarlar ancak bazıları rüzgar yanığında soğuğun etkisinden dolayı cildin çok kuru hale geldiğini de ekliyorlar.

Rüzgar yanığı neden olur?

Güneş yanığı rüzgar yanığının şüphelenilmiş sebepleri arasında yer alıyor. Bazı cilt uzmanları iki terimi birbirinin yerine kullanabiliyorlar. Soğuk ve bulutlu bir havada güneş kremi sürmek ilk başlarda pek anlamlı gelmeyebilir. Ancak güneşin ışınları kış aylarında da cildinize zarar verebilirler. UV ışınları bulutları aşabilir ve güneş yanığına sebep olabilirler. Buz ve kar gibi faktörler UV ışınlarının %80’inin yansımasına sebep oluyorlar ve bu nedenle kış aylarında güneş yanığı riski artıyor. Yüksek rakımlı yerlerde de UV maruziyeti artış gösteriyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aktif ve sağlıklı yaşamın en eğlenceli hali: Aquafit

Bazı uzmanlar ise rüzgar yanığının başlı başına başka bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorlar. Cildin doğal yağlarının kuru hava ve soğuklar nedeniyle kaybolmasından kaynaklandığını belirtiyorlar. Çünkü rüzgar cildin UV ışınlarına karşı sahip olduğu doğal savunma mekanizmasını yok ediyor. Bunun sonucunda soğuk ve rüzgarlı günlerde güneşe karşı daha hassas olabilirsiniz.

Ayrıca başka cilt rahatsızlıkları da rüzgar yanığı riskinde artışa sebep olabilirler. Sedef ve egzama bu rahatsızlıklar arasında. Eğer kimyasal peeling gibi dermatolojik bir işlem gerçekleştirildiyse, cildiniz rüzgara karşı fazla hassas hale gelebilir. Çünkü bu işlemlerde cildin dış katmanı kaldırılır.

Rahatlamak için tedavi seçenekleri

  • Rüzgar yanığının tedavisinde başlıca yöntem cilde nemini geri kazandırmak ve ağrıları azaltmaktır. Reçetesiz ağrı kesiciler hafif ağrı ve şişkinlikler konusunda yardımcı olabilirler. Ilık su da yanık miktarını azaltır. Ancak iyileşme döneminde sıcak sudan kaçınmak gerekir. Sıcak su nemi iyice yok eder ve iyileşme sürecini uzatır.
  • Cildin nemini geri kazanmak hem ağrının azalması hem de genel olarak iyileşmek için önemlidir. Yüz ve bedeninizi yıkamaya devam edebilirsiniz ancak kremli bir temizleyici kullanmak gerekir. Jel ve su bazlı temizleyiciler yanıklı cilt için çok kurutucu olabilirler.
  • Nemlendiriciyi iyileşme sürecinde gün içerisinde devamlı uygulamak gerekir. Eğer yoğun bir losyon kullanıyorsanız, günde dört defaya kadar kullanabilirsiniz. Soyucu malzemelerden, tonerlerden cilt tamamen iyileşene kadar kaçınmak gerekir.
  • Ayrıca iyileşme döneminde dış mekan aktivitelerinden kaçınmanız ve bunları sınırlandırmanız iyi olacaktır. Cildinizin daha fazla kurumasına engel olmak için bir hava nemlendirici de kullanabilirsiniz.
  • Bu süreçte bol bol su içmeyi de unutmayın. Çok susuz hissetmeseniz de, rüzgar yanığı cildinizi kuruttuğundan nemi içeriden tekrar vermek için bol su içmek önerilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Beyaz un yerine kullanabileceğiniz sağlıklı un çeşitleri

Dudaklarda rüzgar yanığı

Doğal olarak daha ince bir deri katmanına sahip olan dudaklar, bedenimizin en hassas yerleri arasında yer alırlar. Önde bulunmaları nedeniyle dış faktörlere karşı da daha yatkın hale gelirler ve sonucunda rüzgar yanığı ortaya çıkar. Aşağıdaki uygulamalar dudaklarda rüzgar yanığı tedavisinde yardımcı olacaklardır:

  • su içmek
  • sıcak içeceklerden kaçınmak
  • baharatlı gıdalardan kaçınmak
  • dudakları yememek ve derileri koparmamak
  • dudak nemlendiricileri kullanmak
  • fazladan koruma için vazelin sürmek

Rüzgar yanığı ne kadar sürede iyileşir?

İyileşme süreci temel olarak rüzgar yanığınızın şiddetine göre belli olacaktır. Güneş yanığında olduğu gibi, bir kaç gün sonra ağrı ve şişkinlikler azalacaklardır. Kızarmalar ise bir kaç gün sonra geçerler ve cilt soyulmaya başlar. Daha ağır vakalarda iyileşmesi uzun süren iltihaplı bölgeler oluşabilirler.

Önlemek için ne yapmak gerekir?

Rüzgar yanığını önlemenin en iyi yollarından bir tanesi dışarıya çıkmamaktır ancak çok da gerçekçi bir yöntem değildir. Eğer soğuk ve kuru, rüzgarlı havalarda dışarıda olmanız gerekiyorsa, şunlara dikkat edin:

  • yüzünüzü atkı ile örtmek
  • güneş gözlüğü takmak
  • şapka ve eldiven kullanmak
  • uzun kollu kıyafetler ve pantolon giymek
  • kat kat giyinmek
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düzenli yürüyüş ve kan şekeri ilişkisi

Rüzgar yanığı güneş yanığından bağımsız olsun veya olmasın, her zaman güneş kremi sürmelisiniz. En az 30 koruma olması uygun olacaktır. Soğuk ve rüzgarlı günlerde nemlendirme özelliği yüksek bir güneş kremi kullanın. Böylece cildinizi UV ışınlarından koruduğunuz gibi, rüzgarın kurutucu etkilerinden de koruyabilirsiniz. Güneş kremi iki saatte bir yenilenmelidir. Dudak balmınızın da en az 15 korumaya sahip olması gerekir.

Rüzgar yanığı cilt uzmanları arasında tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Ancak soğuk ve kuru günlerde bile cildin yanmaya eğiliminin olması bir gerçektir. Bu nedenle cildi hem güneş hem de diğer faktörlerden korumak önemlidir. Eğer belirtiler bir kaç günden fazla sürerlerse ve daha kötü hale gelirlerse doktorunuza danışmayı unutmayın.

İlginizi çekebilir: Güneş yanığına ne iyi gelir? Ne kadar sürede ve nasıl geçer?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir